Jump to content

kritika savremene umetnosti

Featured Replies

Caligulu poštujem i kada imamo suprotna mišljenja! 

On je glas razuma na politici.

Samo niste trebali da dovodite politiku na umetnost.

• Author

Nisam je ja doneo, sama je dosla. Sve je politika. Delovanje umetnika je po difoltu politicko (drustveno), na ovaj ili onaj nacin, oduvek. A ono sto ostane od tog delovanja (kada kroz vekove motivi i drustveni angazman izblede) je umetnost. Univerzanla vrednost.

Ova Marinina upadljiva apoliticnost ima jaku politicku konotaciju.

@morgana uh, pre bih isao na Marinu nego na Koonsa - da moram da biram.

Edited by Caligula

znala sam :D

i ja.

ali koons u srbiji bi i dalje bio dogadjaj, to mi je poenta.

12 minutes ago, klimt said:

Samo niste trebali da dovodite politiku na umetnost.

Osim kada je pravim poznavaocimatm i onima koji razumejutm potrebna kao argument :isuse: 

9 hours ago, klimt said:

Samo da znate i Marina je nekada bila član partije. Razočarala se šezdeset osme.

Sve ove budalaštine u modernoj umetnosti (čitaj izopačena umetnost), izmislili su upravo levo orjentisani umetnici, komunisti. U SSSR drug Maljevič i ostali. Tatljin podiže skaradni Spomenik Trećoj internacionali.  Zaraziše tom kugom i čestiti kapitalističko-demokratski zapad, a za sebe zadržaše uživanje u socrealizmu. 

@Caligula zaboravio si u receptu snobizam kao poprilicno vazan sastojak, a bice da fali koji gram i onog 'da nije umetnost, ne bi ljudi davali tolike pare za to...'

• Author
10 minutes ago, morgana said:

znala sam :D

i ja.

ali koons u srbiji bi i dalje bio dogadjaj, to mi je poenta.

Pa to i kazem. Dogadjaj.

Uronio onomad sasvim slucajno u postavku/retropektivu Ljube Popovica (galerija SANU) ... jbt  kao da sam usao u zaboravljenu nevinost. Sto je najgore, nikada ga nisam nesto posebno voleo ali izlozba me ucinila boljim covekom u 20 minuta, bez da sam znao Ljubin bekgraund ili biografiju. Bez da je bio prisutan.

Mrtav covek a komunicirao sa mnom :heart:

Posle svraim u Galeriju ULUSa na nekog efektnog slikara, osetio sam kao da posle cistog planinskog izvora pijem vodu iz bare. Na izlazu naletim na ulicnog prodavca slika, uvreda za platno - dakle u pola sata tri nivoa slikarstva.

Hocu reci, nije nemerljivo niti je (samo) stvar ukusa.

@namenski u receptu su i snobizam i konformizam :D nisi pazljivo citao

Edited by Caligula

51 minutes ago, morgana said:

Inace nisam Marinin fan, ali cu dakako ici na izlozbu. Zamislimo da pri istim okolnostima dolazi Jeff Koons, jednako kontroverzan.

Ne vidim da iko u ovoj diskusiji kritikuje Marinu kao (previse kontroverznu) umetnicu, osim mozda Kaligule ali i on koristi neke druge termine :D

Edited by Leia

11 minutes ago, Leia said:

Ne vidim da iko u ovoj diskusiji kritikuje Marinu kao (previse kontroverznu) umetnicu, osim mozda Kaligule ali i on koristi neke druge termine :D

Kako ne vidis, pa covek prepisao i recept:

58 minutes ago, klimt said:

Rp) Anti-Abramović koktel 100g

SastoJci:

Palanački sputum, urin i feces 80g

Povezivanje sa Vučićem 15g

Nije prava umetnica 5g

Doduse jos cekamo da nam se objasni gde je tu umetnost pa i da mi pokusamo da razumemotm

Za sada smo samo upuceni u osnove lekcije da je politika za praaavu umetnost no-no...

Ostalo je samo roksovanjetm.

Za sada.

• Author

Umetnost oseca ljudsku stvarnost ali nista ne konstatuje

Edited by Caligula

9 minutes ago, namenski said:

Kako ne vidis, pa covek prepisao i recept:

Doduse jos cekamo da nam se objasni gde je tu umetnost pa i da mi pokusamo da razumemotm

Za sada smo samo upuceni u osnove lekcije da je politika za praaavu umetnost no-no...

Ostalo je samo roksovanjetm.

Za sada.

Ja kad vidim to proglasavanje svakog ko se ne klanja Marini za glas palanke i/ili konzervativnog metuzalema, nemam razloga dalje da citam

4 minutes ago, Leia said:

Ja kad vidim to proglasavanje svakog ko se ne klanja Marini za glas palanke i/ili konzervativnog metuzalema, nemam razloga dalje da citam

Pa kada si glas palanke i konzervativni metuzalem :tongue:

Doduse, bolje i to nego drug Namenski, vidis da ljudi cepaju argumentetm :fantom: 

10 minutes ago, namenski said:

Doduse, bolje i to nego drug Namenski, vidis da ljudi cepaju argumentetm :fantom: 

Ma kakvi, moja iracionalna optuzba je povezivanje s vucicem, jer cela ova ujdurma nema nikakve veze s vucicem, da se bas u njegovo vreme uprilici ovakav dogadjaj, nikad veci i prvi put u istoriji, a za nase pare

Mozda je razlog sto ranije nije bilo takvih skupih dogadjaja to sto smo vec dugo bedni i siromasni i realno ne mozemo takve dogadjaje da si priustimo iz budzeta

Kad ono - sta ne mozemo, daj 5 Marina

A ona naravno nista ne zna ni o politici, ni o stanju u kulturi u zemlji iz koje potice, zivi zena u svom svetu i samo iskoraci da ispostavi racun za prisutnost

39 minutes ago, namenski said:

Izvini namenski, nepravedno sam te zapostavio.. od srca:

spacer.png

La mia attrezzatura 45x45cm - Aircraft Steel BS S106 / 4S106D (MSRR 6001)

• Author

Sugerises da su mu potrebni delovi za auto? Ne kapiram

8 hours ago, Caligula said:

Nisam je ja doneo, sama je dosla. Sve je politika. Delovanje umetnika je po difoltu politicko (drustveno), na ovaj ili onaj nacin, oduvek. A ono sto ostane od tog delovanja (kada kroz vekove motivi i drustveni angazman izblede) je umetnost. Univerzanla vrednost.

Ova Marinina upadljiva apoliticnost ima jaku politicku konotaciju.

@morgana uh, pre bih isao na Marinu nego na Koonsa - da moram da biram.

naravno da je politicno. svako umetnicko delovanje. 

meni je OK i posteno i kad duci simonovic napise kako vdi delovanje m.a. i njenu politicku podlogu i poruku

cak bih dosta stvari potpisala iako zvuci da ih je pisala mira markovic, al ubada sustinu na par mesta

petricic je ne secira vec 'nije umetnost jer nije' i 'marina je vucic' uz 'vreme je hohstaplera' argument, neozbiljno i povrsno cak i za dnevne novine

Pa jel politicno njeno umetnicko delovanje ili je ludaca koja zivi u svom svetu, koje je od ta dva?

Ili se menja prema potrebi, sto se lepo srpski zove oportunizam.

Kao ona njena papazjanija od manifesta, umetnik treba da bude ovakav onakav a nista jedno s drugim veze nema a s njenim konkretnim stilom zivota ponajmanje.

Edited by Leia