Jump to content
IGNORED

Avganistan

Bojan

Recommended Posts

Posted
1 hour ago, Rowanoke said:

Pa to nije ista drzava i to nisu isti ljudi koji su bili za vreme Aleksandra Makedonskog

Njih to ne sprecava da nesto tako (po)misle. Ovo je iz "personal communication" sa 2-3 vrste Avfanistanaca.

Posted (edited)
On 12.8.2021. at 11:54, Bojan said:

nove obaveštajne procene govore da bi Kabul mogao pasti za 90 dana

Tri meseca u četiri dana.

Edited by vememah
  • Tužno 1
Posted
1 hour ago, vememah said:

Možda sam neobavešten, ali nije mi jasno gde su žene na ovom snimku? Gde su sada majke, sestre, ćekre i žene ovih ljudi koji ulaze u avion? 

• +1 1
  • -1 1
Posted

nisi neobavesten, samo si zlonameran

• -1 1
Posted

Jel Kina "zainteresovana strana" tek sad kada je krenula da narasta[emoji769], ili je i ranije bila tu...

... Shiit has hit the fan

Posted
3 minutes ago, extragluv said:

nisi neobavesten, samo si zlonameran

Zašto zlonameran, odakle sad to? 

Ne razumem situaciju stvarno, nisam ovo pratio do pre par dana. Jesu li žene (koje se boje talibana) mahom već napustile Kabul ili šta?

Posted

Nemam ja neko poverenje da će se drugačije završiti avanture u Iraku pa ako hoćete ni na Kosovu. 

Libija je već tu negde na nivou Avganistana, samo što talibani nisu zvanično pokupili vlast. 

Oko Bosne nisam pametan - nešto kontam da će to ipak biti drugačije pošto je umešana i Evropa i to mnogo direktnije. 

Posted
4 hours ago, Rowanoke said:

Pa to nije ista drzava i to nisu isti ljudi koji su bili za vreme Aleksandra Makedonskog

isti im DNK

ili dovoljno sličan da dokazuje da su im preci nogirali Aleksandra pa dosta kasnije Viktoriju i Gorbačova

• Haha 1
Posted
10 hours ago, black mirror said:

da sam u vojsci i da moja zemlja odluci da se ukljuci u borbi protiv talibana da spasi avganske zene od tog pakla ja bi bio super ponosan, isto bi voleo da verujem da bi i drugi uradili isto da su u pitanju moje kcerke ili sestre. u nekom normalnom svetu ovim smradovima ne bi trebao dozvoliti da vladaju ni u svom selu a kamoli u celoj drzavi, protiv njih je trebala svetska koalicija pre 9/11, trebalo je onog trenutka kada su rusili budine statue, to je trebao da buder red flag o kakvim se smradovima radi

Da li bi išao na Kosovo?

Posted

Aerodrom je u sve većem kaosu
Posted

Paštuni brane žene tako što ih drže kućama. A da je ulagano u obrazovanje i afirmaciju žena - ulagano je. Ima i vidljivih rezultata. I upravo zato što ima tih rezultata ovo će biti više traumatično.

Posted
3 hours ago, vememah said:

Tri meseca u četiri dana.

Šta reći - gore od aprilskog sloma. A šta tek reći za ovoga što je nonšalantno izjavio "to se neće desiti". Pa ispada da podatke CIA treba ozbiljno shvatiti, uz ostavljanje mogućnosti da je stvar još puno gora.

Posted (edited)

Nema prostora čuđenju zašto su talibani ovako brzo preuzeli praktično celu državu, oni nikada nisu ni otišli - uvek su bili tu samo držani u prisilnoj hibernaciji kroz politiku USA. Ono što su zapadnjaci izgradili zadnjih 20 godina to je bio čist babl na nivou države gde su se gajili i pazili "fondaši" i "prijateljski" delovi afganskog društva koji su bili u debeloj manjini ali su zbog babla svi izgubili dodira sa realnošću pa su sada svi začuđeni i iznenađeni. Da su zapadne sile zaista imale nekog interesa da dugoročno stabilizuju region trebali su da idu ispočetka u rad sa talibanima kako bi se na duži rok emancipovalo društvo, ali to je daleko teži put koji ne obrće pare a nije ni bilo politički pogodno za publiku u USA u to vreme gde su bili potrebni jasni neprijatelji.

Da nema široke, makar prećutne podrške u društvu, do ovoga ne bi ni došlo.

Edited by Boycie
  • +1 7
  • Create New...