jms_uk Posted April 4, 2021 Posted April 4, 2021 Mislim da je bio i neki odredjeni vremenski limit za koji je to moralo da se uradi (tipa 2-3 godine).
mlatko Posted April 4, 2021 Posted April 4, 2021 Da, posebno u početku su opštine tražile depozit od 2 do 10.000€ da će projekat rekonstrukcije biti gotov za godinu dana a poslovi završeni u roku od 3 godine. Pre par nedelja sam čitao da u Bazilikati jedna zabačena opština ne traži ovaj depozit...Inviato dal mio Mi 9 Lite utilizzando Tapatalk
ultra plasticni Posted April 4, 2021 Posted April 4, 2021 To je noskič razrađivao na svojoj temi još pre par godina. Čeka da padne cena na 0.5€ 2
radisa Posted April 4, 2021 Posted April 4, 2021 Jel daju i nako državljanstvo, ako budem imao nekretninu xy godina, a nisam iz EU?
jms_uk Posted April 4, 2021 Posted April 4, 2021 1 minute ago, radisa said: Jel daju i nako državljanstvo, ako budem imao nekretninu xy godina, a nisam iz EU? Ofkors not.
radisa Posted April 4, 2021 Posted April 4, 2021 Jbg, onda ne mogu da je koristim više od 2x3 meseca godišnje... ne vidim smisao... :(
jms_uk Posted April 4, 2021 Posted April 4, 2021 7 minutes ago, radisa said: Jbg, onda ne mogu da je koristim više od 2x3 meseca godišnje... ne vidim smisao... :( Verovatno je namenjeno onima iz EU zemalja, plus (ostalim) bogatima koji mogu da srede neke investment vize/stalni boravak...
Popular Post Lo Zingaro Posted April 4, 2021 Popular Post Posted April 4, 2021 (edited) Све зависи од места. Та опција постоји већ на више од 20 села разбацаних по чизми. Што је село забитије и мање атрактивно мањи су захтеви након почетног еврића. Она најатрактивнија места, нпр. на Сицилију су се добро продала и куће су сређене ко бомбонице. Већина купаца американци, швабе и сл. Места су као из сна и релативно близу мора. У правим забитима се тешко помакло од нуле. Иначе и ја имам ( заправо жена) једно стару кућу у једном селу у Базиликати (остало јој од прабабе иако ми је жена пијемонтезе. Село је као из стереотипних филмова на југу италије на врх брда с фантастичним погледом и рајским пејзажом. Тамо не продају за 1 € али за 20/30 иљада можеш да купиш кућицу за коју не треба велики трошак за сређивање. Ако кога занима, направићу репортажу. Edited April 4, 2021 by lo zingaro 10
aram Posted April 4, 2021 Posted April 4, 2021 @lo zingaro hajde, ne bilo ti teško! mi imamo u Umbriji, na samoj granici sa Toskanom, ali iz više razloga razmišljamo o nečemu drugom, Basilicata mi je lično među favoritima.
Indy Posted April 4, 2021 Author Posted April 4, 2021 Ispada da će biti lakše umesto tih rekonstrukcija i petljancija sa birokratijom (za koje nema teorije da imam živaca, u bilo kojoj državi) - prosto iznajmiti (rentati) nešto... (van turističke zone.) 1
Popular Post Tresko Posted April 5, 2021 Popular Post Posted April 5, 2021 Pa to bi izgledalo ovako, naročito ako kupiš neku ovakvu kuću iz recimo 1700 i neke, ili 1800 i neke. Kuća je ovako u ruševinama i vlasnik je bila opština jer nije imao ko drugi, i nije bila održavana. Ti kuću kupiš za neku smešnu sumu, i onda jebiga moraš da je središ. Čim kupiš kuću, stiže ti rešenje da moraš da platiš porez na nepokretnost, i taksu na smeće. Onda, da bi sredio kuću trebaju ti razne dozvole. Ti tražiš dozvolu, i onda neko iz opštine kaže: znate, kad je kuća izgradjena, izgradjena je bez dozvole, znači kao divlja gradnja, i prema tome morate da je srušite. Ti popizdiš i kažeš pa kako, vi ste bili vlasnik do juče. Eeee, pa to je bilo juče, sad ste vi vlasnik. Onda nekako uspeš da odložiš rušenje, ali moraš da čekaš da donesu Zakon kojim je dozvoljena legalizacija(pa da tražiš legalizaciju). Tu moraš da platiš priličnu sumu. Onda opet odeš da tražiš dozvolu, ali onda se pojavi Sovraintendenza dei beni culturali(Nadzor kulturnih vrednosti) i kaže da je ta kuća na listi zaštite, pa moraš prvo od njih da dobiješ saglasnost na projekat restrukturiranja. Ti opet: pa čekajte ljudi, kuća je puštena da propadne skroz dok je vlasnik bila opština............? Eeee, pa to je bilo juče, sad vi hoćete da restrukturirate kuću, i to mora da se uradi po propisima. Izmedju ostalog moraš da angažuješ neku firmu koja je ovlašćena za to da restruktuira objekte pod zaštitom. Tih firmi je malo i koštaju pet puta više od običnih gradjevinskih firmi. Plus moraš da primeniš anti seizmičke mere, a to je teško jer ne smeš da menjaš strukturu objekta. Onda posle par godina natezanja, konačno biva odobren projekat, ti uplatiš masan avans. Firma dovede mašine, radnike, počnu radovi, ali posle par dana rada, radnici više ne dolaze. Pokušavaš da zoveš firmu, ali se niko ne javlja. Posle par meseci pokušaja, saznaš da je firma otišla u stečaj, i da sa parama koje si uplatio možeš da se pozdraviš. U medjuvremenu prolazi rok koji su ti dali da završiš radove. Ti u panici tražiš da ti produže rok, ali u opštini kažu, to je tvoj problem što si angažovao tu firmu. Ti kažeš, ali vi ste mi preporučili tu firmu....Oni: ma hajte molim vas, vi ste trebali da proverite ko su i šta su. Ako prekoračite rokove, počećemo da vam naplaćujemo kazne. A jel možete bar da me oslobodite poreza i takse na djubre jer efektivno ne živim, kuća je ruševina? Aaaa pa ne, to mora da se plaća. Tako, prošle su godine i godine, ti si platio kuću 1 euro, i od tada potrošio još milion na razne dozvole, legalizacije, porez, taksu na djubre, propale firme. A kuća je još ruševina, ne možeš da je koristiš, ne možeš da je prodaš. Benvenuti in Italia!! Inače, ovo je skraćeni pogled u "Biti vlasnik nepokretnosti u Italiji" 3 1 12 1
zorglub Posted April 5, 2021 Posted April 5, 2021 On 4.4.2021. at 11:46, mlatko said: Tu učestvuju uglavnom po dogovoru veliki muljatori koji se dogovore gde se diže a gde spušta. Ako uleti neko izvana eto zabave... 1
mlatko Posted April 5, 2021 Posted April 5, 2021 Istina sad su te aukcije online ali depozit od 5.000 nije mali da se oproba ta igračka. Probaću da se registrujem ako nađem i obiđem nešto vredno cimanja...Inviato dal mio Mi 9 Lite utilizzando Tapatalk
Recommended Posts