Jump to content
IGNORED

Miroslav Aleksić - silovanja i seksualni napadi


Frank Pembleton

Recommended Posts

3 hours ago, pt 2.0 said:

da li je kultni status bio posledica neke koruptivne šeme za prijemni na FDU (tipa, niko bez te škole ne prolazi)?

 

Er7EP2DXcAEGtyJ?format=jpg&name=small

 

Quote

Pored brojnih javnih ličnosti koji su pružili podršku mladoj glumici, koja je ispričala jezivu priču, oglasila se i rediteljka Jana Maričić.

Ona je objavom na svom Instagram profilu (čiji sadržaj je u međuvremenu postao nedostupan) otkrila tajne koje su dugo zataškavanje u prostorijama Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu:

– Nadam se da će Fakultet dramskih umetnosti propisno i adekvatno odreagovati u slučaju koji je obelodanila Milena Radulović. FDU sam upisala 2005. godine i u to vreme, profesorka Bilja Mašić je verbalno i psihički zlostavljala neke svoje studente, uglavnom devojke, i to one koje nisu prethodno pohađale njihovu školicu.

Pitali smo svoje drugarice zašto to tolerišu, ali su nam još tada objasnile da su nemoćne i da je to metoda na koju moraju da pristanu ako misle da ostanu na tada najprestižnijoj katedri za glumu u zemlji. Tada smo čuli i da je pokojni profesor Vladimir Jevtović zloupotrebljavao svoj položaj i seksualno iskorišćavao neke studentkinje.

Profesorka u penziji, Gordana Goca Marić je uzimala mito čak i od kandidata koje nije kasnije primala na svoju klasu. Lično poznajem roditelje koji su joj na ruke isplaćivali iznose od nekoliko hiljada evra, a da ona tu decu nije primila ni u uži izbor – navodi rediteljka i dodaje:

– Moje kolege sa klase i ja smo imale sreću da nam predaje profesor Slavenko Saletović, koji nam se nikada ni jednom ružnom rečju nije obratio, a da mu je asistirala Iva Milošević, jedna od najpažljivijih i najposvećenijih pedagoga koje znam. Danas ona predaje glumu na Akademiji umetnosti.

Fakultet dramskih umetnosti je institucija koja je ovim skandalom dobila šansu da odbrani i ponovo uspostavi svoj ugled, makar zbog izuzetnih umetnika, predavača i pedagoga koji su tamo predavali, ili predaju i dalje. Oni imaju dužnost da se ograde od nečega što je decenijama gajeno u toj instituciji od strane manjinskih, ali veoma manipulativnih pojedinaca – napisala je ona

luftika.rs/zena-mike-aleksica/?utm_source=tw_page&utm_campaign=publer&utm_medium=Luftika

 

Quote

BILJANA Mašić, profesorka na FDU i supruga Miroslava Mike Aleksića koji je uhapšen zbog sumnje da je seksualno zlostavljao i uznemiravao polaznice njegove škole glume, oglasila se prvi put o ovom slučaju.
- Biće šta će biti. Nemam komentar - rekla je u prvom oglašavanju za medije Mikina supruga.

novosti.rs/vesti/hronika/955801/oglasila-supruga-mike-aleksica-evo-sta-profesorka-biljana-masic-rekla-slucaju-koji-potresao-srbiju

 

Edited by vememah
  • +1 1
Link to comment
8 hours ago, Frank Pembleton said:

Njima je verovatno "malo frka" jer je njegova žena profesor tamo.

Njegova žena je već pojela veliko *ovno, ako je verovati medijima, bolje da je ćutala i bežala, bilo bi moralnije.

Link to comment
3 hours ago, pt 2.0 said:

@Krošek ako je znala Biljana Srbljanović, znali su i roditelji. 

 

Naravno da su znali. 
Iz te emisije svi bivsi polaznici skole zvuce ko sljedbenici Carlsa Mensona.

 

 

Link to comment

Multilevel zlostavljanje. Imamo tu high class patologiju sa razvijenim sistemom tipa Aleksić sekta, sporadične nekontrolisane strastvene izlete tipa Jevtić (ne znam kako to drugačije nazvati jer mi ne deluje kao delo sa predumišljajem) i duboku patologiju patrijarhalnog društva koja čini veći procenat slučajeva silovanja i što i dalje čvrsto pozicionira položaj žene u našem društvu.

Zabrinjavajući je broj muškaraca koji obavezuju žene da im kuvaju i spremaju doručke. A od toga je još veći broj žena koje su doživele silovanje i prećutale ga u sramoti.

 

Edited by maheem
  • +1 5
Link to comment
4 hours ago, Krošek said:

 

Ima ono kako je vodio decu na izlete, kako su ucili da kuvaju supu i tako neke stvari isprogramirane da deca ispricaju roditeljima i da roditelji misle da je to nesto fantasticno, pa se eventualno neke negativne stvari koje bi culi od dece (if any) potiru 

 

istinska manipulacija ima zrno istine, koje se okreće tako da žrtva posumnja da li je zapravo problem u njoj. Gaslighting

  • +1 6
Link to comment
Quote

TRPELI SMO, BILI SU JAKO MOĆNI... Šokantna ispovest glumice koja je zbog Mike Aleksića završila na crnoj listi!
V.V.S.

18. 01. 2021. u 14:50

ZABRANJIVAO je smejanje pola sata pre predstave u glumačkom klubu. Za vreme bombardovanja pojavio se u uniformi i rekao: "Ja sam vaš komandant, vi ste moja vojska. Mi smo u ratnom stanju, sada imate da slušate vašeg komandanta."
Naša radna obaveza je bila da čistimo pozorište, da ribamo, renoviramo, kuvamo kafe. To više nije bilo pozorište, pogotovo ne dečje...

Ovako opisuje deo atmosfere u Malom pozorištu "Duško Radović" glumica Aleksandra Anđelković, tokom dve godine upravljanja Mike Aleksića kućom:

- Bila sam vođa pokreta da se smeni Mika Aleksić, tadašnji upravnik Malog pozorišta "Duško Radović". Organizovala sam potpisivanje peticije, okupljanje kolega oko inicijative da ode sa tog mesta zbog jako lošeg odnosa prema zaposlenima.

Sve to dešavalo se u novembru 2000-te, kada je sa još dvanaest kolega (od dvadeset članova ansambla) izašla pred novinare i obelodanila da Aleksića više ne žele da vide na tom mestu.

- U to vreme četvoro gumaca (Jelena Tinska, Rada Plećaš, Goran Balančević i Dragana Mrkić) dalo je otkaz, a skoro pola tehnike napustilo pozorište zbog psihičkog maltretiranja, vređanja i katastrofalnog odnosa prema ljudima. Meni je, lično, pretio. Smanjio mi je platu 30 posto zbog neposlušnosti, insinuirao da on zna da je moj muž, navodno, poslao neke ljude da ga biju. A to apsolutno nije tačno, moj muž nema veze s njim, niti je učestvovao u bilo čemu. Ja sam mu odgovorila: "Znaš šta, ako treba neko da te bije ja ću to lično da uradim, a ne da šaljem batinaše na tebe. Ipak, time mi je stavio do znanja da moju porodicu, na neki način, može da uništi...

Naša sagovornica ističe da su svi koji su u to vreme otišli iz teatra za najmlađe doživeli neka maltretiranja. Vikanje, vređanje, pretnje... Zato je sa potpisima kolega Aleksandra otišla u Udruženje dramskih umetnika, sindikat, pa kod Gorice Mojović u Skupštinu grada Beograda:

- Išla sam kod svih tražeći podršku i pomoć, informisala sam ih šta se dešava u pozorištu i na koji način se tretiraju ljudi. Onda sam napisala pismo Gradu, sa kolegama koji su prihvatili da učestvuju u tome. Imali smo potpuno razumevanje, organizovan je i sastanak. Ali, kad je razrešen, Aleksić je uradio još jednu monstruoznu stvar da bi se nam se osvetio: njegova žena Biljana Mašić, (koja je kod nas honorarno radila kao glumica sa nekim svojim studentima), tužila je pozorište za neisplaćivanje glumačkih honorara. A Aleksić je te honorare odobravao, lično. I nije plaćao....

U nastavku priče, Anđelkovićeva otkriva da je pozorište izgubilo spor. Račun je bio blokiran nekoliko meseci i za to vreme zaposlei nisu dobijali plate.

- Trpeli smo, dakle, sve dok se sav taj novac od tužbe nije slio u njihove džepove. Bili su jako moćni...

Na pitanje ako su sve to činjenice, kako je moguće da se o tome nije znalo u široj javnosti, niti su glavni akteri snosili posledice, glumica "Radovića" odgovara:

- Moguće je. Posle toga što sam radila, nisam mogla da dobijem ni jednu jedinu ulogu na televiziji ili filmu! Bila sam izbrisana, na crnoj listi. To me prati i do današnjih dana. Snimuckala sam neke gluposti, ali nešto veće, bože sačuvaj! I svi njegovi puleni - glumci, reditelji, producenti - znali su da kad se ja pojavim na kastingu, nema me, ne postojim...

 

BIOGRAFIJA
ALEKSANDRA Anđelković je rođena 1965. godine u Beogradu. Završila je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi prosefora Arse Jovanovića 1989. godine. Igrala je u predstavama: "Vojcek", "Strah od vernosti", "Orestija", "Veštice iz Salema", "Žabar", "Ćelaca pevačica". Od 1991. je stalni član Malog pozorišta "Duško Radović".

novosti.rs/scena/poznati/955873/trpeli-smo-bili-jako-mocni-sokantna-ispovest-glumice-koja-zbog-mike-aleksica-zavrsila-crnoj-listi

Edited by vememah
  • +1 2
Link to comment
19 hours ago, Lezilebovich said:

kako ovo da nadjem na twitteru, ima neki tag ili nešto ... imam twitter ali uskostručno pratim druge korisnike

 

19 hours ago, mareeee said:

Možeš da daš linkove za to?

 

Evo ga jedan:

 

U komentarima su navedena još dva slučaja sa istog fakulteta u NS, pa još tri slučaja iz Beograda. I svašta mi je još izašlo na lajni ali treba to sve iskopati, pratim skoro hiljadu ljudi sa svih strana sveta.

 

Link to comment
Just now, Hermetico said:

@Hamlet Strašni Sad čitam nešto po fejsu, pišu da se Incest Trauma Centar izborio za promenu krivičnog zakonika o zlostavljanju dece i da zbog toga ne zastareva, pa mogu da ga tuže za sve.

samo,sto hamlet rece, dete je do 14god?

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...