Lucia Posted January 31 Posted January 31 Explosion reported at thermal power plant in central Japan - The Japan Times
Luther Posted February 5 Posted February 5 2 minutes ago, jms_uk said: Niko ne pominje da ponovo radi EPS portal. Pomenuo je neko čim je proradio valjda 23.01.. Tako sam i platio račune. 1
jms_uk Posted February 5 Posted February 5 31 minutes ago, Luther said: Pomenuo je neko čim je proradio valjda 23.01.. Tako sam i platio račune. Bio sam na putu, pa mora da mi je promaklo. Hvala!
Frank Pembleton Posted February 5 Posted February 5 Radi portal ali im još ne rade šalteri za plaćanje, a ortak koji radi u ED (kako god se oni zvali) izludeo danas na poslu funkcionalnost softvera i lokalne mreže na 50%. Krene da radi nešto i bukvalno "udari u zid"... 1
Luther Posted March 7 Posted March 7 Zeleno svetlo" za veliki projekat: Holandski parlament podržao izgradnju četiri nuklearne elektrane do 2040
vememah Posted March 25 Posted March 25 Quote “Kad budemo proizvodili struju iz uglja, moraćemo da plaćamo posebne takse. Zato je važno da promenimo zakonski i legislativni okvir za nuklearnu energiju. Četiri mala nuklearna reaktora menjaju 1.200 megavata. Nuklearna energija je najbolja, mada za samo četiri manja reaktora moramo da platimo najmanje oko 7,5 milijardi evra”, rekao je pre par dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Briselu. Samo dan kasnije Vučić je najavio da će biti ukinut moratorijum na gradnju nuklearnih elektrana.- Najbolje bi bilo da se gradi klasična nuklearka, ali nemamo 20 milijardi evra. Mađari grade sa Rusima nuklearku od 11-12 milijardi i potrebno je deset godina da se izgradi - rekao je predsednik Srbije. blic.rs/biznis/nuklearna-elektrana-u-srbiji-potrebne-su-ove-4-stvari-da-bi-nasa-zemlja-dobila-prvu/dzs815z 2
Venom Posted April 11 Posted April 11 Ne bih se složio Demand hasn’t recovered fully since the energy crisis and the region’s wind and solar parks are producing more power than ever, which is eating into the share that both nuclear and coal plants send to national grids. Evropske nuklearke van pogona zbog rasta zelene energije U suštini dešava se ono o čemu se priča već godinama. Nuklearke i obnovljivi izvori nisu kompatibilni, jer nuklearke moraju da rade skoro 100% vremena, a čak i tada je upitno da li su ekonomski isplative. U isto vreme OI rastu eksponencijalno i već sad smo u situaciji da u nekim regionima pokrivaju 100% potražnje na duže vreme što dovodi do toga da nuklearke ne moraju da rade. Ima jedna nemačka novinarka, zaboravih ime, veliki pobornik nuklearne energije, koja je pokušala da reši dilemu pitanjem "a što bi solarni paneli imali prednost". Pa ne znam, zato što su već postavljeni i rade a da se ne mrdne prstom i ne proizvode otpad koji će morati da se skladišti vekovima.
Engineer Posted April 27 Posted April 27 CATL je predstavio novu generaciju sistema za skladištenje energije kapaciteta ~6 MWh, bez gubitka efikasnosti u prvih 5 godina https://www.catl.com/en/news/6232.html A neki start-up tvrdi da ima rešenje za čistu i efikasnu proizvodnju vodonika. https://www.parallelcarbon.com/post/excerpts-of-our-ceo-interview-with-hydrogen-insight 1
Engineer Posted May 5 Posted May 5 Naleteo sam pre neki dan na Copenhagen Atomics, tvrde da će za godinu, dve imati funkcionalan prototip (1MW) novog, jefitnog, modularnog, čistog reaktora, drugačijeg od svega do sada. Iskreno, nisam shvatio koliko se zapravo funkcionalno razlikuje od npr. kineskog TMSR-LF1 Cilj im je da se posluju po tržišnim uslovima i fokusiraju se pre svega na velike industrijske potrošače (rudnici, metalurgija, pretpostavaljam i data centri) https://www.youtube.com/watch?v=HMv5c32XXoE Možda zvuči kao prodavanje magle, ali s obizrom na to da im je plan za test reaktor 2026, a prvi komercijalni do 2029. nećemo mnogo čekati da vidimo
Engineer Posted May 6 Posted May 6 Ma naravno, navode vodu na svoju vodenicu. Nisu samo (previše) kritični prema ostalim izvorima energije, već i prema drugim tipovim nuklearne. Oni, pa deset mesta prazno, pa ostali Ali na to smo navikli - velika obećanja, pa na kraju bude nešto 10-20% bolje od trenutne ponude. Meni je samo zanimljivo što oni danas pričaju tako samouvereno, a rok im je 2 godine za protoim i 4 za komercijalni proizvod. Opet, do sada nije bilo nuklearnog projekta koji nije kasnio, pa i ovde očekujem bar godinu kasnije za prvi sledeći korak i 2-3 za drugi. Ni ova goranj cena nije previše konkurentna, ako sam dobro ispratio trenutno stanje. Čak im je i donja nešto viša od trenutne cene solarne. Mada naravno ima ovo i svojih prednosti, bar ovako kako izgleda na papiru. Vidim i da su ostavili neke modele i programe, kao da i drugi mogu da vide konkretnije detalje. Tj. ne izgleda mi da baš mnogo kriju i blefiraju
Recommended Posts