Jump to content

Nekretnine

Featured Replies

11 minutes ago, Moonwalker said:

Skroz sam ozbiljna. Bio jedan leteci obilazak nekako u to vreme.. Nije da bih ih pazarila. 

ova dva kod starog merkatora su bila u tzv izvornom stanju, i taj iz ‘15 i ovaj iz ‘23

Just now, foto said:

ma zajebavam se sa alpskim vikendicama. mislim da je to bilo 'in' 70tih.

Ма znam :D, slucajno se gadjalo tvoje sumadijsko alpsko sa mojim pominjanjem Slovenije.

Jeste Off, ali coveku dodje zao kad pomisli koliko je betona i para utucano u takozvanu individualnu gradnju sa katastrofalnim rezultatom, a sa kako malo napora i drzave i struke je mogli da se stilski i svakojako, uz stravicno manje troskove, postignu boliglava rezultati i u arhitektonskom i urbanistickom pogledu i stilski i kako god se hoce, usili bismo Svajcarsku.

Sto je najgore, siguran sam da bi se ta vrsta (minimalne) regulative itekako odrazila na mentalitet...

Jebiga...

@kud u maglu Simoviću

znaci 2500 i 2800 evara.

em skocila cena, nego je doslo do toga da kvadrat veceg stana je sada skuplji od manjeg.

xaos

Edited by foto

mislim da prisustvujemo laganoj recesiji bar u nekretninama, ovaj prodati je bio prodat pre par meseci i tada je plaćeno 2k€ samo da se skine sa oglasa(pose je to ušlo u kaparu), a ovaj veliki je oglašen pre koji dan i mislim da su ga malo zacepili, iako je potpuno opremljen(stolarija, kuhinja…) veliko je pitanje da li će dobiti tu cenu

Edited by kud u maglu Simoviću

ne deluje mi to kao recesija, vec na vracanje cena pre rata u ukrajini + inflacija.

aj, videcemo.

to u oglasima je aj ako prodje, prodje. onda se malo spuste na zemlju.

Edited by foto

36 minutes ago, kud u maglu Simoviću said:

zaista ne znam, ovo su neke trgovine koje su se dogodile u mom okruženju u prethodnom periodu

fun fact, ovaj od 125k€ je pre 7 godina bio 52k€

:gospode:

Dosta dugo smo imali malu inflaciju (zvanicna je bila valjda oko 2%), te su i cene stanova sporo rasle. U zadnje 2-3 godine se desio ovaj bum sa cenama, sve je poludelo, od jogurta do polovnih automobila, stanovi samo prate to. 2500 evra/kvm za stan u izvornom raspadnutom stanju kod Starog Merkatora je vec dugo normalna cena, barem godinu dana.

26 minutes ago, radisa said:

Kaze mi covek juce u okoli ns, kupio plac pre 5 godina za 7€/kvm... Sad dobija 50, razlika je sto je resio struju...

To mi je bas wtf...

Ali kad pogledam nesto, pre 5 godina sam auto platio tacno duplo manje nego ove... Stanovi su otprilike duplo u odnosu na pre 5 godina... Logicno je u stvari da je inflacija za 5 godina oko 100%, ali to se ne uklspa u zvanicne cifre...Zašto? 

Zato sto zvanicne cifre jedu govna. Kao sto smo se smejali kad su pricali o inflaciji od 15% kad nam je sve u supermarketu poskupelo duplo, tako i stanovi dupliraju cene. Novac je izgubio ogromnu vrednost generalno, nisu stanovi tu nista specijalno krivi.

16 minutes ago, kud u maglu Simoviću said:

mislim da prisustvujemo laganoj recesiji bar u nekretninama, ovaj prodati je bio prodat pre par meseci i tada je plaćeno 2k€ samo da se skine sa oglasa(pose je to ušlo u kaparu), a ovaj veliki je oglašen pre koji dan i mislim da su ga malo zacepili, iako je potpuno opremljen(stolarija, kuhinja…) veliko je pitanje da li će dobiti tu cenu

Dace Bog. Secam se da pre 5-10 godina su veci stanovi bili dosta jeftiniji jer ljudi nisu imali para da ih kupe. Sta se u medjuvremenu desilo meni bas nije jasno. Ispada da nam ipak nije toliko lose ili se mozda mafija odlucila da pumpa tu pare a banke dobile odresene ruke da daju kredite ko god zeli da ih uzme. Znam za gomilu ljudi koji kupuju stan u stilu kes kredit za ucesce pa onda stambeni kredit za stan.

39 minutes ago, radisa said:

Ali kad pogledam nesto, pre 5 godina sam auto platio tacno duplo manje nego ove... Stanovi su otprilike duplo u odnosu na pre 5 godina... Logicno je u stvari da je inflacija za 5 godina oko 100%, ali to se ne uklspa u zvanicne cifre...Zašto? 

Stanovi su duplo u odnosu na pre dve i po - tri godine

2 hours ago, goofs said:

imao si stan koji ti je dodeljen na upotrebu, pa si ga mozda zamenio za drugi u dogovoru sa drugim stanarom. Tako je funkcionisala velika vecina stanovnistva.

Možda velika većina po NBG i sličnim naseljima, ali većina stanovništva?

18 minutes ago, Time Crisis said:

Stanovi su duplo u odnosu na pre dve i po - tri godine

kako sam ‘15 rešio stambeno pitanje malo sam pratio situaciju

’19 su stanovi bili 90% skuplji(plus minus 5%)

’23 su 60% viši u odnosu na početak kovida

3 hours ago, goofs said:

Nije postojalo trziste u SFRJ, nisi imao stan kao licnu svojinu, imao si stan koji ti je dodeljen na upotrebu, pa si ga mozda zamenio za drugi u dogovoru sa drugim stanarom. Tako je funkcionisala velika vecina stanovnistva.

Pocetkom 90ih su pocela zvanicna pripisivanja i otkupi tih stanova od drzave za neke dosta sitne pare. Od tada postoji slobodno trziste nekretnina, a (imho) to tada je bio raj za mufljuze i mafijoze, prevarante i ostale probisvete koji prodaju jedan stan na deset razlicitih ugovora itd, jer jednostavno ni drzavni aparat ni stanovnistvo nisu bili skroz spremni i edukovani za tako nesto, plus rat i generalno stanje.

Naravno da je postojao stan kao licna svojina. Bilo je predratnih stanova koji su ostali u vlasnistvu, bilo je i dosta predratnih stanova u koje su useljeni zasticeni stanari ali u vlasnistvo nije dirano. Takvi su prodavani zajedno sa zasticenim stanarima kao „neuseljivi“.

@kud u maglu Simoviću

jel to znaci

da je ovaj iz '15.

'19. bio 90% skuplji

a '23. jos 60% skuplji

ako sam te dobro ispratio? i da li to vazi samo za NBG? jer ako je tako, mogao bih da dovedem agenticu da mi malo baci pogled na nekretnine, mozda me i obraduje.

2 minutes ago, foto said:

@kud u maglu Simoviću

jel to znaci

da je ovaj iz '15.

'19. bio 90% skuplji

a '23. jos 60% skuplji

ako sam te dobro ispratio? i da li to vazi samo za NBG? jer ako je tako, mogao bih da dovedem agenticu da mi malo baci pogled na nekretnine, mozda me i obraduje.

‘23 za još 30% moja pogreška

e

da nbgd je u pitanju

Edited by kud u maglu Simoviću

ok, solidan rast. 60 ili 30% ne menja drasticno stvari.

Zna li neko..da li se samo novogradnja kupuje ubedljivo vecim delom za cash..ili to vazi za sve stanove ?

@foto p ostojalo je i trziste stanova u vlasniatvu. Ljudi koji nisu mogli da dobiju stan su imali mogucnost da ga kupe stan preko stambenih zadruga koje su ugovarale gradnju. 

Najcesce su se kupovali stanovi u izgradnji, tj. predugovor dok je jos poljance i kada se sve ugovori izvrsi se placanje i krece gradnja. 

Mana takve kupovine su bili aneksi ugovora usled "nivelacije cena" i to je znalo da nominalno, u dinarima, duplira cenu. 

Postojali su i krediti, sa pristojnim kamatama od 3 do 5% i ucesce od 30% na rokom od 20 do 30 godina. Od 79/80 je kamatna stopna bila klizna.

Cena 1m2 je bila oko 3-4 mesecne plate. Rata nije smela da redje 1/3 plate.

Druga opcija je bilo zidanje kuce, ali je uredjeno zemljiste bilo jako skupo. Zato je bilo puno dvojnih kuca krajem 60tih i 70tih. 

I naravno, divlja gradnja poput Kaludjerice, Boleca i sl.