Jump to content

krizna kujna. prehrambene navike prvog sveta, pa dok traje - traje.

Featured Replies

Ahhh nemate milosti nimalo [emoji852][emoji7]

2 hours ago, dùda said:

može li taj sir sada nekako da sa nabavi ? online ?

za sir ti šaljem broj čoveka koji razvozi po gradu u PM i poslaću svakom koga interesuje

špargle odavde https://www.facebook.com/greenilin/

dolaze dva puta nedeljno u BG. malo su polupani sa organizacijom (i tako godinama, dugo kupujem od njih) ali su im špargle izvanredne. sad su još mlade, tek krenule, ali kasnije bude i debljeih, i onih ljubičastih...

Razvozi po Beogradu?
Zelim i ja njegov broj, molim lepo :)

3 hours ago, banatjanin said:

za sir ti šaljem broj čoveka koji razvozi po gradu

Yes please!

Hvala za šparogare, jesu izgleda smotani ništa pre uskrsa al zatrebaće mi često ovaj kontakt.

gde je recept za one lepinje iz tiganja, sto se tri puta okrecu, pa se napravi dzep? 

• Author
12 minutes ago, pacey defender said:

gde je recept za one lepinje iz tiganja, sto se tri puta okrecu, pa se napravi dzep? 

jedva da se napravi dzep :dry:

mislim napravi se, nije ni teshko, ok su, ali meni neshto nisu spektakl.

sacu nadjem.

eo:

Edited by gospa buba

Peobajte ovo

7 hours ago, pacey defender said:

modifikovao recept, isti odnos suve materije, masti i tecnosti:

300gr brasna

50gr svinjske masti

185ml vode

so

proces isti, rezultat bolji.

da dodam jos ovo, u brasno dodam so i mast, sve to prelijem vrelom vodom i tako zamesim testo.

Ova tura nije loša
809fe303fd0ef11365ab99aee0712bdb.jpg

liče na GMO rotkvice

Inviato dal mio Mi 9 Lite utilizzando Tapatalk

On 4.4.2020. at 19:34, adam said:

ispekao svoj prvi sourdough hleb - onaj sa zivom kulturom od brasna i vode sto treba najmanje nedelju dana da se napravi. zali boze vremena i sastojaka. 

prvo, da bi to brasno i voda odradilo svoje, to treba svaki dan hraniti - svaki dan po jedno 150g brasna i isto toliko vode. pa posto raste baciti nesto vise od pola pa ponovo. sto ce reci, stukao sam skoro kilo brasna u ovoj nestasici da napravim taj jebeni starter. i trajalo je nedelju dana. osmi dan je smesa napokon pocela da pluta kad se ubaci u vodu, kazu to je znak da moze da se koristi. 

to se desilo juce. pa sam onda sve po nekom babaroga receptu umesao to s brasnom i vodom i zamesio. pa stavio da odstoji. pa dodao so. pa stavio da odstoji. pa razvlacio navise kako recept nalaze i to cetiri puta u razmacima od po 40 minuta. pa posle svega toga ostavio u frizider da naraste preko noci - sve, naravno, po tom babaroga receptu. jutros izvadio iz frizidera, ostavio opet da odstoji da se ne stavlja ladno u rernu. pa zagrejao rernu na 240C, pa zagrejao tucanu serpu s poklopcem do usijanja. pa napokon ispekao hleb. 

ispala neka stutkana masa debljine jedno 2 i po 3 cm al s fenomenalnom koricom. jestivo je ko mora. 

bice da je previse narastao pa se u rerni izduvao. jebiga. 

sve u svemu, vracam se na oprobani recept s kvascem koji sam usavrsio. taj hleb kad napravim, mogu ladno hipsterima da prodajem za lepe pare.  

sad se pitam sta cu sve probati i upropastiti od pusta vremena dok ova posast ne prodje. 

hehe !

starter dok se pravi mozes koristiti bilo koju kolicinu brasna i vode, bitno je samo da je jednaka (prvi dan recimo 20+20, drugi dan 40+40, itd). znaci mozes poceti sa manjom kolicinom.

drugo, onaj visak ne moras da bacas, nego ga skupljas par dana i cuvas u teglici u frizideru, pa ga iskoristis za nesto drugo (postoji milion recepata, najpopularniji su sourdough pancakes)

nisam strucnjak, ali sam se zaebavao mesecima sa tim i srica je neizmerna kada uspe ! duze traje, lakse se vari, ukusi bogati !

znam samo da kada mesis testo, ne treba ga gnjeciti i pritiskati jer se tako razbija mreza kolagena, nego bacati (kao recimo kada bacas kore za pitu) pa preklapati, tako da se razvlaci i "dishe"

spremno je za rernu kada je poraslo barem duplo i elasticno na dodir (samo se vraca u prvobitni oblik)

13 minutes ago, bosque said:

mreza kolagena,

glutena :)