Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

Koliko se sećam i ona starija doktorka Gligić je govorila nešto u smislu "imuniteta krda", samo je ona upotrebila druge metafore, nazvala je ovaj virus "divljim" i da ga ljudi moraju "pripitomiti", tj da naš imuni sistem mora da se nauči na ovaj virus ( da ne šalje švarcenegera sa atomskim bombama , nego one obične pandure na virus, ovo kažem ja ne dr Gligić).

• Replies 42.5k
  • Views 4.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• meni ovde nista nije jasno. umiru ljudi na sve strane, bolnice pune, sve vise zarazenih, lekari skapavaju na nogama i sve vise ih je bolesnih a cim se pomenu neke mere krene pobuna kako kome treba i o

• Ja se cepio danas Fajzerom, pa šta mi bog da. Histerija oko vakcina je ogromna i meni potpuno neverovatna. Sve i da je vakcina deset puta neproverenija, trebalo bi je primiti. Sent from my iPhone

• Ne verujem da se iko na svetu u ovom trenutku oseća više bedno od srpskih lekara i osoblja iz crvene zone. Ne pamtim da su vlast i narod sa ovakvom simbiozom i sinergijom urinirali po nekome. Dubok na

Posted Images

Zaustavljeno je sve sto je u vezi sa decom, ugostiteljstvom, zabavom, kao i privreda i usluge koji zavise od toga da ljudi rade na poslu, a ne od kuce.

Fabrike nisu, ali to sto fabrike proizvedu, a da nije ono u pitanju ono sto se moze naci i u najmanjim prodavnicama, mora negde i nekome da se proda.

Mnoge specijalizovane trgovine su bezmalo na izdisaju, posebno ako imaju lokale u centru grada i nekoliko radnika.

6 minutes ago, Arkadija said:

Koliko se sećam i ona starija doktorka Gligić je govorila nešto u smislu "imuniteta krda", samo je ona upotrebila druge metafore, nazvala je ovaj virus "divljim" i da ga ljudi moraju "pripitomiti", tj da naš imuni sistem mora da se nauči na ovaj virus ( da ne šalje švarcenegera sa atomskim bombama , nego one obične pandure na virus, ovo kažem ja ne dr Gligić).

To su pretpostavke na osnovu ranijih iskustava. U tekstu koji sam okacio na pretprosloj strani, vidi se da imas ljude koji su prelezali virus i nemaju uopste antitela ili vrlo malo. Ne bih se uopste uzdao u nekakav kolektivni imunitet..

Ja se slažem da ovo ne može večno da traje, pitanje je na kojoj "poziciji" ćemo mi dočekati taj momenat...

... Shiit has hit the fan...

3 hours ago, Tsai said:

Pa broj testiranja raste a broj zarazenih je isti, gledam samo po tome, nije katastrofa, ne znaci da je dobro

Na ovoliko mali ukupan broj testova to se može lako nakalemiti pažljivim biranjem uzorka... Testiraš veći broj ljudi tamo gde se virus nije toliko proširio.

Simptomatično mi je što je Brnabić rekla nedavno da naš zdravstveni sistem puca posle 300 slučajeva dnevno... i mi kao eto danima imamo baš ispod 300. Whatever.

3 hours ago, Milosh76 said:

Da li krizni štab može da izađe u susret roditeljima dece sa autizmom?

"Apsolutno je stručno opravdano da se za takve građane dozvole termini u periodima kada nije termin drugih osoba i kao takav biće predložen stručnom štabu", rekla je Kisić.

Sad se ponaša kao da su deca sa autizmom nisu jedina kojima su ti izlasci napolje preko potrebni. Procentualno ih ima daleko manje nego građana starijih od 65, od kojih je nekima ovoliko mirovanje životno ugrožavajuće... pisalo se već na temi, da ne ponavljam, sere mi se od lažnog razumevanja (svakako se nadam da će zapravo izaći u susret roditeljima sa autističnom decom, da ne shvati neko pogrešno).

1 hour ago, Boza_zvani_Pub said:

Ili treca varijanta da se mere ukinu jer je ekonomija u kurcu pa sta bude bice. Mirise da ce da idu na ovu 3. varijantu.

To se desilo u Iranu, između ostalog, a onda prevoz izgleda ovako:

mfvbnou1zfr41.jpg

Kad smo vec kod toga, samo se nadam da je od svih gradilista makar aktivno ono u Savskoj i da imaju svest o tome da kako znaju i umeju osposobe tramvajsku mrezu za ceo jebeni Beograd pre nego sto otkljucaju grad.

I mene potpuno zbunjivao taj izraz "slabljenje virusa", naišao sam na samo par hitova na guglu, nije baš da je uvrežena teorija, ali zvuči ovako - virusi dabome pomalo mutiraju non stop, čak i ovog časa, i može se vremenom pretvoriti u opakije ili benignije varijante.

Čistom prirodnom selekcijom, kroz svet će se više raširiti blaže varijante, jer će opakije oboriti ili usmrtiti svoje domaćine brže, tako da po igri brojeva, blaže varijante će opstajati u većim i većim brojevima.

Ne budi lenj sad pa popričah sa par prijatelja koji znaju mnogo više od mene, tačno to su potvrdili, međutim jedan jače a drugi tek onako podvukoše da je ta mogućnost samo to - mogućnost, nikakva izvesnost, i da se tome treba možda nadati ali nikako bazirati neku strategiju ili računati s tim kao sa sigurnošću da će se dogoditi, evo sad tu iza ugla, kao što izgleda misli DKT.

Oni a generalno ni ceo svet nema nekog izbora, druge strategije nema, ne postoji opcija da se čitava svetska ekonomija zatvori na neodređeno. Tako da će, hteli to ili ne morati da se nadaju ovome, što da kažeš nije naučno dokazano još ali je educated guess

Političari možda, ali IMHO epidemiolozi ili ne bi smeli ili makar ne bi trebali, jer njih ne treba ič da se tiče ekonomija ili takve teme, već da daju ono što naučnici i treba da daju, vrlo opipljive činjenice, a ako je nešto potpuno nadanje, onda da se nešto tako i naglasi. Nisam siguran da im pišem plusić zato ako jednu potpuno teoretsku mogućnost navedu kao nešto što je tu iza ugla.

9 minutes ago, theanswer said:

Oni a generalno ni ceo svet nema nekog izbora, druge strategije nema, ne postoji opcija da se čitava svetska ekonomija zatvori na neodređeno. Tako da će, hteli to ili ne morati da se nadaju ovome, što da kažeš nije naučno dokazano još ali je educated guess

+1

to je to

7 minutes ago, Marvin (Paranoid Android) said:

Političari možda, ali IMHO epidemiolozi ili ne bi smeli ili makar ne bi trebali, jer njih ne treba ič da se tiče ekonomija ili takve teme, već da daju ono što naučnici i treba da daju, vrlo opipljive činjenice, a ako je nešto potpuno nadanje, onda da se nešto tako i naglasi. Nisam siguran da im pišem plusić zato ako jednu potpuno teoretsku mogućnost navedu kao nešto što je tu iza ugla.

Jbm li ga nije da se ne slažem, ali ono živimo ipak u nekom real worldu gde će se svesno žrtvovati i već se žrtvuju negde neki ljudi da ne bi sve stalo. Kon je par puta rekao da sa epidemiološkog stanovišta jedino sigurno rešenje bi bilo sve zatvoriti na 2 nedelje, mesec dana, nikakav kontakt, ništa, da je sve skroz zatvoreno ali da je svestan da to ne može. 

ima primera kada je virus oslabio i epidemije spontano prestajale

ta dr Gligić je ako se dobro sećam rekla da već peto faziranje virusa bude slabije. Npr 4 faziranja od po 25 dana i onda od 100. dana epidemije krene naglo slabljenje.

ali ima primera i kad su epidemije trajale godinama. Npr bubonska kuga je u svojoj Black Death fazi u 14. veku je harala Evropom skoro 10 godina. Posledice su bile takve da je bilo potrebno 200 godina da se Evropa vrati na demografske brojke od pre epidemije.  :ph34r:

4 minutes ago, theanswer said:

Jbm li ga nije da se ne slažem, ali ono živimo ipak u nekom real worldu gde će se svesno žrtvovati i već se žrtvuju negde neki ljudi da ne bi sve stalo. Kon je par puta rekao da sa epidemiološkog stanovišta jedino sigurno rešenje bi bilo sve zatvoriti na 2 nedelje, mesec dana, nikakav kontakt, ništa, da je sve skroz zatvoreno ali da je svestan da to ne može. 

I to je u redu, u mom koordinatnom sistemu mi je skroz okej da naučnik kaže "Ako hoćete da pobedite ovo odmah, zatvorite sve hermetički na tri nedelje", onda dođu socilozi, političari, ekonomisti, i ljudi sa kučićima, kažu mu da tako ne može, i nađu se svi na nekoj mogućoj sredini. Pa čak i da naučnik kaže "Ovo nije optimalno rešenje ali daće kakve-takve rezultate" je vrhunski dok god je potkovano u suvislim načelima ili čvrstim brojkama a ne nadanjima.

Real World svakako, samo mi je i dalje pomalo klimavo da naučnici prilično jasno ustvrde da će činjenično uskoro uslediti nešto što jeste na kraju krajeva... nagađanje. Okej je nadati se da će u narednih deset dana doći do još pada broja zaraženih jer se to i očekuje jer su uvedene jake mere. Nekako mi je baš neočekivano da naučnik otprilike kaže nešto tipa "Daće Sale trojku u poslednjoj sekundi, onda ćemo biti okej".

23 minutes ago, theanswer said:

A jel bi to stvarno tolki problem bio? Da se sve zatvori na mesec dana? Mislim, vec bi resili ovo sranje da su se pocetkom marta svi usaglasili

Background Picker
Customize Layout