Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

The Lord of the Rings (2001-2003)

Featured Replies

ha! izletese mi neke vesti kako che kod nas konacno knjige u skolsku lektiru uvesti good2.gif 

• Replies 219
  • Views 25.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• U blizini Kvinstauna je desetak lokacija sa snimanja, ali one najlepše su zimi (kada smo mi bili tamo) uglavnom nedostupne:   - Lotlorijen (jezero Wakatipu, zimi zamrznuto) - Aruena potapa

• Sticajem okolnosti sam juče završio trilogiju tipa 16i put, prvi put sa 4K diskova u upgrade-ovanom kućnom bioskopu... Rekošte manje više isto u poslednjih par postova no... Jebeni, jebeni spektakl,

• Filozof manijak
    Filozof manijak

Mala trivija za zaluđenike:

Posted Images

6 minutes ago, Hippie said:

ha! izletese mi neke vesti kako che kod nas konacno knjige u skolsku lektiru uvesti good2.gif 

Samo prvu... :(

Koliko ja znam "teska komercijala" je izraz za delo pravljeno sa ciljem da se proda sto je vise moguce. To sto je delo megapopularno ne znaci da je "komercijala" i mislim da Toni tu gresi. That said, ne vidim ni sta je problem cak i da nesto jeste teska komercijala ako je kvalitetno, i tu se slazem sa Tonijem. 

4 minutes ago, radisa said:

pa dobro.... i to je nesto

11 minutes ago, Hippie said:

Najbolji nacin da je ogade citavim generacijama. :)

mm? scratch_one-s_head.gif 

5 minutes ago, radisa said:

Još je ona najduža :fantom:

Koji je smisao ubacivanja samo jedne knjige u lektiru?

21 minutes ago, Meazza said:

Koliko ja znam "teska komercijala" je izraz za delo pravljeno sa ciljem da se proda sto je vise moguce. To sto je delo megapopularno ne znaci da je "komercijala" i mislim da Toni tu gresi. That said, ne vidim ni sta je problem cak i da nesto jeste teska komercijala ako je kvalitetno, i tu se slazem sa Tonijem. 

+1000

A što se tiče jedne knjige, verovatno nemaju vremena da obrađuju lektiru od 1000+ strana

A ko hoće pročitaće sve tri u slobodno vreme

8 minutes ago, Hamlet Strašni said:

A što se tiče jedne knjige, verovatno nemaju vremena da obrađuju lektiru od 1000+ strana

A ko hoće pročitaće sve tri u slobodno vreme

to sam i ja pomislila... bitno je da se klinci uvedu u dobre stvari

10 hours ago, Hamlet Strašni said:

Ovo je sasvim razuman argument.

Međutim, u školskoj lektiri su i dalje Ana Karenjina (u školi mog sina čitali su samo deo, dok je u nekim drugim školama i dalje obavezan čitav roman), Karamazovi, Tihi Donovi i druge epopeje. Nije mi namera da polemišem o tome koja knjiga treba, ili ne treba da se nađe u lektiri, niti sudim o kvalitetu dela.

Sa lektirom koja je obimna mislim da je dovoljno za upoznavanje čitanje odlomaka, ili odabranih poglavlja, eseja o delu, diskusija, itd...

Zaboravio sam ko je osoba i na kojoj funkciji koja je obrazlagala promene lektire u televizijskom prilogu koji se prethodnih dana mogao videti. Jedan od argumenata je da se u lektiri nađu i dela koja korespondiraju i sa drugim medijima, pa tako i sa filmom, što je, rekao bih valjan argument.

I da, osim prve knjige Gospodara prstenova i Hobit je jedna od knjiga koje su uvrštene u izbor za lektiru. 

Edit: Vest

Edited by Ras

Pricate o lektiri za srednju? Bas me zanima sta ce da izbace da bi to uveli.

Nek izbace Andrića :tongue:

:1310_thumbsup_tone1::12_slight_smile:

btw. ovo je baš onako potez ukorak s vremenom, djeca trenutno nemaju živaca za čitanje više od 1 tvita, a sad treba očekivati da će listati knjige od po 500 strana. Vidi se da su programe i njihove promjene pisali ljudi 40 i 50+

Srećom pa imaju ekranizacije

Plus, ko garantuje da će to isto pročitati i nastavni kadar :D

ja bih uveo stripove u lektiru, recimo Alana Forda ili Preachera, ali znam da je i to isto subjektivno, kao što su i ove predložene promjene subjektivne 

u fazonu sam da tusta i tma nastavnog kadra ne zeli da cita tolkina jer je komercijalantm