Hippie Posted April 9, 2018 Posted April 9, 2018 ha! izletese mi neke vesti kako che kod nas konacno knjige u skolsku lektiru uvesti
radisa Posted April 9, 2018 Posted April 9, 2018 6 minutes ago, Hippie said: ha! izletese mi neke vesti kako che kod nas konacno knjige u skolsku lektiru uvesti Samo prvu... :(
Meazza Posted April 9, 2018 Posted April 9, 2018 Koliko ja znam "teska komercijala" je izraz za delo pravljeno sa ciljem da se proda sto je vise moguce. To sto je delo megapopularno ne znaci da je "komercijala" i mislim da Toni tu gresi. That said, ne vidim ni sta je problem cak i da nesto jeste teska komercijala ako je kvalitetno, i tu se slazem sa Tonijem.
Hippie Posted April 9, 2018 Posted April 9, 2018 4 minutes ago, radisa said: Samo prvu... :( pa dobro.... i to je nesto
Meazza Posted April 9, 2018 Posted April 9, 2018 11 minutes ago, Hippie said: ha! izletese mi neke vesti kako che kod nas konacno knjige u skolsku lektiru uvesti Najbolji nacin da je ogade citavim generacijama.
Filozof manijak Posted April 9, 2018 Posted April 9, 2018 5 minutes ago, radisa said: Samo prvu... :( Još je ona najduža Koji je smisao ubacivanja samo jedne knjige u lektiru?
Hamlet Strašni Posted April 9, 2018 Posted April 9, 2018 21 minutes ago, Meazza said: Koliko ja znam "teska komercijala" je izraz za delo pravljeno sa ciljem da se proda sto je vise moguce. To sto je delo megapopularno ne znaci da je "komercijala" i mislim da Toni tu gresi. That said, ne vidim ni sta je problem cak i da nesto jeste teska komercijala ako je kvalitetno, i tu se slazem sa Tonijem. +1000 A što se tiče jedne knjige, verovatno nemaju vremena da obrađuju lektiru od 1000+ strana A ko hoće pročitaće sve tri u slobodno vreme
Hippie Posted April 9, 2018 Posted April 9, 2018 8 minutes ago, Hamlet Strašni said: A što se tiče jedne knjige, verovatno nemaju vremena da obrađuju lektiru od 1000+ strana A ko hoće pročitaće sve tri u slobodno vreme to sam i ja pomislila... bitno je da se klinci uvedu u dobre stvari
Ras Posted April 10, 2018 Posted April 10, 2018 (edited) 10 hours ago, Hamlet Strašni said: A što se tiče jedne knjige, verovatno nemaju vremena da obrađuju lektiru od 1000+ strana Ovo je sasvim razuman argument. Međutim, u školskoj lektiri su i dalje Ana Karenjina (u školi mog sina čitali su samo deo, dok je u nekim drugim školama i dalje obavezan čitav roman), Karamazovi, Tihi Donovi i druge epopeje. Nije mi namera da polemišem o tome koja knjiga treba, ili ne treba da se nađe u lektiri, niti sudim o kvalitetu dela. Sa lektirom koja je obimna mislim da je dovoljno za upoznavanje čitanje odlomaka, ili odabranih poglavlja, eseja o delu, diskusija, itd... Zaboravio sam ko je osoba i na kojoj funkciji koja je obrazlagala promene lektire u televizijskom prilogu koji se prethodnih dana mogao videti. Jedan od argumenata je da se u lektiri nađu i dela koja korespondiraju i sa drugim medijima, pa tako i sa filmom, što je, rekao bih valjan argument. I da, osim prve knjige Gospodara prstenova i Hobit je jedna od knjiga koje su uvrštene u izbor za lektiru. Edit: Vest Edited April 10, 2018 by Ras
Meazza Posted April 10, 2018 Posted April 10, 2018 Pricate o lektiri za srednju? Bas me zanima sta ce da izbace da bi to uveli.
James Marshall Posted April 10, 2018 Posted April 10, 2018 btw. ovo je baš onako potez ukorak s vremenom, djeca trenutno nemaju živaca za čitanje više od 1 tvita, a sad treba očekivati da će listati knjige od po 500 strana. Vidi se da su programe i njihove promjene pisali ljudi 40 i 50+ Srećom pa imaju ekranizacije Plus, ko garantuje da će to isto pročitati i nastavni kadar ja bih uveo stripove u lektiru, recimo Alana Forda ili Preachera, ali znam da je i to isto subjektivno, kao što su i ove predložene promjene subjektivne
ToniAdams Posted April 10, 2018 Posted April 10, 2018 u fazonu sam da tusta i tma nastavnog kadra ne zeli da cita tolkina jer je komercijalantm
Recommended Posts