Jump to content
IGNORED

The Lord of the Rings (2001-2003)

peralozac

Recommended Posts

Posted

ha! izletese mi neke vesti kako che kod nas konacno knjige u skolsku lektiru uvesti good2.gif 

Posted
6 minutes ago, Hippie said:

ha! izletese mi neke vesti kako che kod nas konacno knjige u skolsku lektiru uvesti good2.gif 

Samo prvu... :(

Posted

Koliko ja znam "teska komercijala" je izraz za delo pravljeno sa ciljem da se proda sto je vise moguce. To sto je delo megapopularno ne znaci da je "komercijala" i mislim da Toni tu gresi. That said, ne vidim ni sta je problem cak i da nesto jeste teska komercijala ako je kvalitetno, i tu se slazem sa Tonijem. 

Posted
4 minutes ago, radisa said:

pa dobro.... i to je nesto

Posted
11 minutes ago, Hippie said:

Najbolji nacin da je ogade citavim generacijama. :)

Posted
5 minutes ago, radisa said:

Još je ona najduža :fantom:

Koji je smisao ubacivanja samo jedne knjige u lektiru?

Posted
21 minutes ago, Meazza said:

Koliko ja znam "teska komercijala" je izraz za delo pravljeno sa ciljem da se proda sto je vise moguce. To sto je delo megapopularno ne znaci da je "komercijala" i mislim da Toni tu gresi. That said, ne vidim ni sta je problem cak i da nesto jeste teska komercijala ako je kvalitetno, i tu se slazem sa Tonijem. 

+1000

A što se tiče jedne knjige, verovatno nemaju vremena da obrađuju lektiru od 1000+ strana

A ko hoće pročitaće sve tri u slobodno vreme

Posted
8 minutes ago, Hamlet Strašni said:

A što se tiče jedne knjige, verovatno nemaju vremena da obrađuju lektiru od 1000+ strana

A ko hoće pročitaće sve tri u slobodno vreme

to sam i ja pomislila... bitno je da se klinci uvedu u dobre stvari

Posted (edited)
10 hours ago, Hamlet Strašni said:

Ovo je sasvim razuman argument.

Međutim, u školskoj lektiri su i dalje Ana Karenjina (u školi mog sina čitali su samo deo, dok je u nekim drugim školama i dalje obavezan čitav roman), Karamazovi, Tihi Donovi i druge epopeje. Nije mi namera da polemišem o tome koja knjiga treba, ili ne treba da se nađe u lektiri, niti sudim o kvalitetu dela.

Sa lektirom koja je obimna mislim da je dovoljno za upoznavanje čitanje odlomaka, ili odabranih poglavlja, eseja o delu, diskusija, itd...

Zaboravio sam ko je osoba i na kojoj funkciji koja je obrazlagala promene lektire u televizijskom prilogu koji se prethodnih dana mogao videti. Jedan od argumenata je da se u lektiri nađu i dela koja korespondiraju i sa drugim medijima, pa tako i sa filmom, što je, rekao bih valjan argument.

I da, osim prve knjige Gospodara prstenova i Hobit je jedna od knjiga koje su uvrštene u izbor za lektiru. 

Edit: Vest

Edited by Ras
Posted

Pricate o lektiri za srednju? Bas me zanima sta ce da izbace da bi to uveli.

Posted

Nek izbace Andrića :tongue:

Posted

btw. ovo je baš onako potez ukorak s vremenom, djeca trenutno nemaju živaca za čitanje više od 1 tvita, a sad treba očekivati da će listati knjige od po 500 strana. Vidi se da su programe i njihove promjene pisali ljudi 40 i 50+

Srećom pa imaju ekranizacije

Plus, ko garantuje da će to isto pročitati i nastavni kadar :D

ja bih uveo stripove u lektiru, recimo Alana Forda ili Preachera, ali znam da je i to isto subjektivno, kao što su i ove predložene promjene subjektivne 

Posted

u fazonu sam da tusta i tma nastavnog kadra ne zeli da cita tolkina jer je komercijalantm