Jump to content
IGNORED

Lord Of the Rings

bigvlada

Recommended Posts

Posted
5 hours ago, Mos said:

Meni bi bilo fun i da gledam neki alternativni univerzum u istom svetu. :D Šta bi bilo kad bi bilo da je Galadrijela uzela prsten Frodu i postala Gospodarica Prstenova iz njene mračne vizije. Pa onda kako ide i crashuje Nazgule/Saurona/ljude/patuljke i sve oko sebe, a Elfe corruptuje. E to bi bila gledljiva zajebancija!

4 hours ago, radisa said:

Jos bolje bi bilo da je Gandalf uzeo prsten i terao sve da budu dobri... 

Mogla bi se i dobra crna komedija od toga napraviti...

Evo vam da se zabavljate:

@Hamlet Strašni će morati sam da se snađe za ovo što priziva.

Ja sam se tek juče vratio sa puta, pa još nisam gledao. Javiću impresije kada se organizujem.

Posted
6 hours ago, Weenie Pooh said:

Ja zaista ne kapiram šta mogu a šta ne mogu da upotrebe. Ne smeju da kažu kako se zvao brat kog Galadrijela onoliko oplakuje (Finrod, sigurno) ali ipak mogu da pričaju o Feanoru i Silmarilima i Morgotovoj krađi istih? :unsure:

Zašto ih je onda naša heroina elegantno zaobišla u prologu, samo rekla Morgot ubio Drveće i onda vilenjaci kreču u totalnu osvetu? Kod Tolkina, Galadrijela i cela njena familija su gotovo od početka bili anti-ratno nastrojeni i kajali se što su sledili Feanora. U seriji se ona ponaša kao da je Feanorova omiljena ćerka, isti krvožedni manijak kakav je on bio. 

Čak i priča po kojoj je Galadrijelin brat Finrod bio neki opsesivni progonitelj Saurona i istrebitelj orka je teška perverzija. Finrod Felagund je poznat po izolacionizmu i nemešanju, kraljevstvo koje je osnovao (Nargotrond) bilo je sakriveno ispod nekih planinčina, tu se povukao sa svojom familijom i samovao vekovima dok su rođaci mahnito ratovali i uglavnom gubili. A čim je odlučio da se umeša, da pomogne Berenu i Lutjeni, odmah je zaginuo od Sauronovih vukodlaka.

A sad slušamo kako je Finrod Felagund u stvari ceo život posvetio jurenju Saurona po svetu (zašto bi), pa zaginuo tek kad ga je najzad stigao, i zato njegova sestra nastavlja njegovu misiju? :blink:

(Ona realno kod Tolkina i nastavlja misiju svog brata, ali utoliko što osniva svoje skriveno kraljevstvo u Lotlorijenu i iz njega gotovo da ne izlazi.)

Pa nije da se Galadrijela nije ložila na moć i vlast, ona je i krenula za Feanorom jer je sanjala da ima neko svoje kraljevstvo kojim će vladati, iako je Finarfin bio protiv toga da se krene uopšte, pa su ona i Finrod praktično pocepali Finarfinove Noldore. Jeste da nije bila za rat sa Morgotom, niti je u njemu učestvovala, ali i to zbog toga što je mislila da Noldori ne mogu silom pobediti Morgota.

Btw, u ovome svemu što pišeš je još bizarnija činjenica da je Finrod izgleda izašao iz Mandosa i bio reinkarniran u Valinoru još pre kraja Prvog razdoblja, gde je nastavio da živi sa svojim ocem i Vanyarskom devojkom. Drugim rečima, već u Drugom razdoblju je Finrod živ i obitava u Valinoru, pa samim tim Galadrijela i nema neki osvetnički motiv (osim ako nije znala da je ovaj živ, što nije baš skroz verovatno sa sposobnostima koje je imala, plus je Valinor još unutar sveta i brodovi odatle dolaze do Lindona i Numenora).

• +1 3
Posted (edited)
8 minutes ago, Ayatollah said:

Pa nije da se Galadrijela nije ložila na moć i vlast, ona je i krenula za Feanorom jer je sanjala da ima neko svoje kraljevstvo kojim će vladati, iako je Finarfin bio protiv toga da se krene uopšte, pa su ona i Finrod praktično pocepali Finarfinove Noldore. Jeste da nije bila za rat sa Morgotom, niti je u njemu učestvovala, ali i to zbog toga što je mislila da Noldori ne mogu silom pobediti Morgota.

Pa da, ali she was young and needed the money - svi su se ložili na Feanora kad su bili mladi i naivni, ponelo je loše društvo. Posle su se svi do jednog popišmanili, osim sinova Feanorovih.

Generalno je, koliko ja kapiram, u Drugom dobu konsenzus da su se žestoko zajebali. Zato su mahom i prihvatili oprost grehova od Valara i prijem nazad u Valinor.

8 minutes ago, Ayatollah said:

Btw, u ovome svemu što pišeš je još bizarnija činjenica da je Finrod izgleda izašao iz Mandosa i bio reinkarniran u Valinoru još pre kraja Prvog razdoblja, gde je nastavio da živi sa svojim ocem i Vanyarskom devojkom. Drugim rečima, već u Drugom razdoblju je Finrod živ i obitava u Valinoru, pa samim tim Galadrijela i nema neki osvetnički motiv (osim ako nije znala da je ovaj živ, što nije baš skroz verovatno sa sposobnostima koje je imala, plus je Valinor još unutar sveta i brodovi odatle dolaze do Lindona i Numenora).

Da, ta cela stvar "užasno mi nedostaje brat ali ne želim da idem da ga vidim" je posebno bizarna. 

Mogu da razumem da ne žele da komplikuju mitologiju pričom o zagrobnom životu, ali onda nemoj već u prvoj epizodi da prikazuješ vaznesenje vilenjaka na onaj svet! Tako samo povlačiš pitanje, šta se desilo sa dušom zaginulog brata anonimusa? Čak i da je ostao zauvek u Mandosu, ona bi iz Valinora mogla da ode da ga vidi kad god poželi. Ali ne, bolje da ostanem na Middleearth i razgonim orke na buljuke, to je sto posto ono što bi moj brat želeo.

Edited by Weenie Pooh
Posted

Ma uprostili su maksimalno, jer da su krenuli sa silmarilima, majurima, feanor ovaj, feanor onaj trebala bi im cela sezona samo za prolog. Ovo što mi vidjamo je više sladunjavi dodatak za fanove.

Ono što im ja zameram je što bar taj deo sa Galadrijelom nisu bolje izneli, nisu uneli emocije u sav pokolj, smrt brata. Mi to vidimo na kašičicu, ali nismo emotivno upleteni, nema njene tuge, patnje iz koje će da se izrodi ta slepa glad za osvetom. Da su više vremena posvetili bar tom delu mislim da bi i njen lik bio bolji, ovako je samo riba drkoš.

Posted
45 minutes ago, Weenie Pooh said:

Da, ta cela stvar "užasno mi nedostaje brat ali ne želim da idem da ga vidim" je posebno bizarna.

Ako se dobro sećam, a nisam davno obnavljao, pa možda i grešim ona nije potpala pod kaznu Valara pošto nije učestvovala u rodoubijanju Telera, dakle mogla je da se vrati u Valinor ali je samu sebe prognala, tj smatrala je da kazna važi i za nju...tako da tu nisu omašili, samo nisu lepo objasnili. Mislim ja nisam gledao seriju, pa komentarišem samo šta znam iz knjiga.

Posted
39 minutes ago, igoraki said:

Ako se dobro sećam, a nisam davno obnavljao, pa možda i grešim ona nije potpala pod kaznu Valara pošto nije učestvovala u rodoubijanju Telera, dakle mogla je da se vrati u Valinor ali je samu sebe prognala, tj smatrala je da kazna važi i za nju...tako da tu nisu omašili, samo nisu lepo objasnili. Mislim ja nisam gledao seriju, pa komentarišem samo šta znam iz knjiga.

Koliko sam razumeo Tolkin se igrao sa idejom njenog progona i oproštaja, tu verovatno apendiksi upadaju u priču.

Našao sam na quori na brzaka:

"Galadriel was originally exiled for crossing into Middle-earth with the Noldor.

At the end of the War against Morgoth, the ban was lifted on the exiles. (In some versions, a few Noldor leaders including Galadriel, were not pardoned.

"The Exiles [who fled from Valimar] were allowed to return--save for a few chief actors in the rebellion of whom at the time of the L.R. only Galadriel remained" (Letters #297)

In another version, she rejected the pardon when it was offered, and so continued to live in Middle-earth under the ban.

At the end of the First Age she proudly refused forgiveness or permission to return. She was pardoned because of her resistance to the final and overwhelming temptation to take the ring for herself. (Letter 320)"

Ono što meni, pored glumice koja je glumi, smeta kod ove Galadrijel je sve to drndanje i natezanje, ako treba da bude vojskovođa onda daj da bude to, vidim da je sposobna ali ne i da je cenjena.

Nego, gledah ponovo ponešto. Zar nisu elfovi ono, vrlo istančanih čula, ima ono "Legolase, šta tvoje elfovske oči vide".... kako onda onoliku tvrđavu nisu videli... niti trola čuli?

I koreografija borbi je zapravo užasna, ali zaista užasna kada se pogledaju i oni iza nje, drže mačeve preko ruke nešto, vrlo vrlo naivno.

Posted
19 hours ago, goofs said:

Ono što im ja zameram je što bar taj deo sa Galadrijelom nisu bolje izneli, nisu uneli emocije u sav pokolj, smrt brata. Mi to vidimo na kašičicu, ali nismo emotivno upleteni, nema njene tuge, patnje iz koje će da se izrodi ta slepa glad za osvetom. Da su više vremena posvetili bar tom delu mislim da bi i njen lik bio bolji, ovako je samo riba drkoš.

Pa kako da posvete vreme tom delu kad je direktno vezan sa Berenom i Lutjenom i potragom za Silmarilima, a u tu priču se ne zalazi?

Po seriji, Finrod je umesto da kvestuje za Silmaril iz želje da pomogne interracial love, prosto želeo da prikolje Saurona onako bezveze pa zaginuo u pokušaju. Stvarno tragična priča, živa šteta što nam je nisu detaljnije ispričali.

(Jedno izvinjenje praaavim Tolkin školarcima™ kao što je @Pokojni Ruxin, ono što sam pre neki dan piskarao mešalo je Nargotrond sa Gondolinom :blush: Nije neka razlika, dva skrivena vilenjačka kraljevstva, big deal. Ipak, zbog tog zajeba sam umislio da je Earendil potekao od Berena i Lutjene, umesto od drugog i manje bitno ljudsko-vilinskog para, Tuora i Idril; to ne menja ništa ali je priličan faux pas.) 

Posted
18 hours ago, Vapad said:

Nego, gledah ponovo ponešto. Zar nisu elfovi ono, vrlo istančanih čula, ima ono "Legolase, šta tvoje elfovske oči vide".... kako onda onoliku tvrđavu nisu videli... niti trola čuli?

I koreografija borbi je zapravo užasna, ali zaista užasna kada se pogledaju i oni iza nje, drže mačeve preko ruke nešto, vrlo vrlo naivno.

Koreografija je čist anime, apsurdno veliki mačevi (kao da će u četiri ruke da ih drže jbt), skakanje, letenje, poziranje ne gledajući u monstruma kog si posekao...

DentalMiniatureGuppy-max-1mb.gif

• +1 1
Posted (edited)

na ovoj temi vazda najbolja zabava. hvala bezosu što nam generiše kontent

Spoiler

af51d4621b8c3a827502497875f45823.gif

Edited by Pokojni Ruxin
  • +1 1
Posted
25 minutes ago, Weenie Pooh said:

Pa kako da posvete vreme tom delu kad je direktno vezan sa Berenom i Lutjenom i potragom za Silmarilima, a u tu priču se ne zalazi?

Po seriji, Finrod je umesto da kvestuje za Silmaril iz želje da pomogne interracial love, prosto želeo da prikolje Saurona onako bezveze pa zaginuo u pokušaju. Stvarno tragična priča, živa šteta što nam je nisu detaljnije ispričali.

Ne moraju da prate knjigu, već ne prate skroz, neka izmisle nešto, imaju para, imaju talentovane pisce. Mislim, Galadrijel i Elrond su ti kapitalni likovi u ovoj seriji jer su jedini koje filmska publika poznaje. Ako si već odredio da ti oni nose radnju, jbmu sve, moraš im posvetiti vremena i udahnuti dušu. Za sad su to bolje uradili sa Elrondom i ovom posetom Kazad Dumu. Neko odlično napisa gore, patuljak i on imaju dobru hemiju, Galadrijel trenutno ima samo hemiju koja se nosi na rejv.

Posted

Pa izmislili su, nije da nisu izmislili - puštala je brodić kao anđeosko dete, druga anđeoska deca joj ga potopila kamenjem, ona krenula da ih bije ali došao brat i objasnio joj da brod plovi zato što gleda u svetlost dočim kamen tone zato što gleda u tamu :isuse: ona pitala kako da znam koje svetlo da sledim a on joj rekao prvo dotakni tamu pa ćeš znati :isuse:

Sve što je doživela tokom hiljada godina posle toga smo elegantno preskočili, ali jebiga, moramo da joj verujemo da je bilo baš svašta i da je sad jadna istraumirana. Respect the Noldor lady's lived experience, bigot!

• Haha 2
Posted
On 4.9.2022. at 14:51, Pokojni Ruxin said:

Jbt, zasto neko skrca tolke pare da kupi nesto sto je neko vec ekranizovao? Relativno nedavno. I uzeo fakin oskare za tu ekranizaciju. 

Al ajd i to (vole ljudi rimejke), nego sto ne skrca te pare ili na ove druge knjige koje nisu ekranizovane ili, ako si bas bogat, a jesi, na sve djuture? Jos su oni bese otkupili prava jer je Bezos licno veliki fan. :blink:

Posted

Mislim da je tu bio problem sa Kristoferom, Tolkinovim sinom koji nije hteo da se prodaju prava za ekranizaciju, a on je bio glavni u fondaciji koja je rukovodila svim pravima u vezi toga što je Tolkin napisao...tako da je moguće da su kupili ono što je bilo u ponudi.

Ne znam da li se sad nešto promenilo pošto je Kristofer preminuo 2020, možda je ostala rodbina voljna da unovči još toga.

• +1 1
Posted
5 minutes ago, Sludge Factory said:

Jbt, zasto neko skrca tolke pare da kupi nesto sto je neko vec ekranizovao? Relativno nedavno. I uzeo fakin oskare za tu ekranizaciju. 

Sigurnije je to sto je još sveže i ljudi vole nego nešto novo kao WoT ili slični epovi. Zato i lakše ubace pare za produkciju.