Jump to content
IGNORED

Istorija fudbala

Meazza

Recommended Posts

Posted
10 minutes ago, ArleKino said:

1990. - nakon Mundijala krenuo u osnovnu školu.

1994. - nakon Mundijala krenuo u 5.razred.

1998. - nakon Mundijala krenuo u srednju školu.

2002. - nakon Mundijala krenuo na fakultet.

2006. - nakon Mundijala...eee, tu sam zajebao točak historije tako što sam obnovio godinu na fakultetu pa sam sačekao godinu dana sa diplomiranjem.

2010. - nakon Mundijala upoznao (sada) suprugu.

2014. - par mjeseci pred Mundijal se zaposlio na dobro radno mjesto.

2018. - rodilo mi se dijete.

2022. - ?

(Ne znam jesam li dobro izbrojao - '22. će biti ukupno 22.svjetsko prvenstvo.)

82 - prvi razred, 86 - peti razred, - 90- srednja škola, 94, upisao prvi faks (samoformalno), 98 se smuvao sa budućom ženom, 02, otišao u vojsku, 06 se oženio (u januaru). E posle jbg.

Posted

Retroaktivno gledajuci, mislim  da je wc '82 bilo najjace prvenstvo.  Najjaca grupa ikada, takodje sa istog prvenstva, druga grupna faza takmicenja gde samo jedan tim prolazi, a u grupi Italija, Argentina i Brazil. Problem sa wc '90 su zastarela pravila koja je odavno trebalo promeniti. Rigidno ofsajd pravilo, backpass rule, samo dva boda za pobedu,  odbrambenim igracima dozvoljena izuzetno gruba igra, recimo situacija iz susreta Yug-Col, Jozic ili Hadzibegic namerno kao poslednji igrac odbrane rusi Rincona, ne dobija ni zuti karton, ili simpaticni Kamerun koji je resavao protivnike tako sto napravi preko 30 prekrsaja na mecu, Maradonu su satrali od batina. Nekako su svi pribegavali izuzetno defanzivnim taktikama. Maradona i druzina pokvarila projektovano finale Italija-Z. Nemacka. Realno, po prikazanim partijama te dve ekipe jesu zasluzile da se nadju u finalu.

Posted
3 hours ago, ArleKino said:

1990. - nakon Mundijala krenuo u osnovnu školu.

1994. - nakon Mundijala krenuo u 5.razred.

1998. - nakon Mundijala krenuo u srednju školu.

2002. - nakon Mundijala krenuo na fakultet.

2006. - nakon Mundijala...eee, tu sam zajebao točak historije tako što sam obnovio godinu na fakultetu.

2010. - nakon Mundijala diplomirao.

2014. - nakon Mundijala polozio pravosudni

2018. - rodilo mi se dijete.

2022. - ?

Posted
44 minutes ago, Zico said:

Retroaktivno gledajuci, mislim  da je wc '82 bilo najjace prvenstvo.  Najjaca grupa ikada, takodje sa istog prvenstva, druga grupna faza takmicenja gde samo jedan tim prolazi, a u grupi Italija, Argentina i Brazil. Problem sa wc '90 su zastarela pravila koja je odavno trebalo promeniti. Rigidno ofsajd pravilo, backpass rule, samo dva boda za pobedu,  odbrambenim igracima dozvoljena izuzetno gruba igra, recimo situacija iz susreta Yug-Col, Jozic ili Hadzibegic namerno kao poslednji igrac odbrane rusi Rincona, ne dobija ni zuti karton, ili simpaticni Kamerun koji je resavao protivnike tako sto napravi preko 30 prekrsaja na mecu, Maradonu su satrali od batina. Nekako su svi pribegavali izuzetno defanzivnim taktikama. Maradona i druzina pokvarila projektovano finale Italija-Z. Nemacka. Realno, po prikazanim partijama te dve ekipe jesu zasluzile da se nadju u finalu.

Ja se ovog i posle 30 godina secam kao da je juce bilo... Scena kada izlazi iz igre noseci kopacku u rukama :rolf:

secam se i slicice koju sam zadnju zalepio u album (Frank Stapleton , broj 431, menjao se sa sadasnjim kumom, zvao me telefonom da mi javi da je nasao)

94 - Dobre Vode kod Bara u vikendici sa rodjacima ,gledanje utakmica na crno-belom minimatiku , hvatanje RAI signala preko pucine, Leckov i Hadzi...

98 - mijatova precka i drug kog i dalje krivimo za promasaj jer nije smeo da gleda penal. Finale gledamo u kaficu negde u Boki i moj kum koji spava za stolom jer je prethodnu noc raskidao sa devojkom. Kolektivno lozenje na Hose Luis Cilaverta...

Ovo posle toga se nekako stopilo sve u jedno...

• +1 1
Posted

Ballon D’Or Dream Team

Yashin

Cafu

Beckenbauer

Maldini

Xavi

Matthaus

Pele

Maradona

Messi

Ronaldo

C.Ronaldo

Posted

Jedan zanimljiv momenat sa svetskog  u Italiji. U mecu za trece mesto izmedju Italije i  ENgleske, jedan gol je ponisten zbog ofsajda. Moment upucivanja lopte :

Spoiler

vlcsnap-2019-02-20-16h17m58s512.png.5416fbe96b2df390778900d6549a00a0.png

Posted

Meni drug veli da je ponisten cist gol Argentini u produzecima protiv nas. Mora da je sanjao...

Posted (edited)
10 hours ago, Svarog said:

to je tačno ono što je i @MocaVukotic opisao, da mi za Mundijale vežemo neka sećanja koja su mnogo više od utakmica.

Утакмица са СП 82 се уопште не сећам, али се јасно сећам ћалета који лепи купоне из Вечерњих новости карбофих лепком за наградну игру Путовање на то исто првенство. 

Један од већих кадар невера момената је био недавно кад сам провалио да су Пижон и Сафет Сушић исто годиште. Пижона се не сећам као фудбалера, мислио сам да је старији. Док се Сафета сећам из репрезентације крајем осамадесетих и СП 90.

едит:

офтопик: сви они који се једва сећају СП 82 или нешто боље СП 86, треба да знају да имају година ко Гига Моравац из Бољег живота прве сезоне :Jova: 

Edited by dekki
Posted (edited)

Imam lep privezak za ključeve sa SP 1982, deda je skupljao sve u vezi sa tim prvenstvom. Nikako da ga popravim (otkinuo se deo na koji se kače ključevi) i očistim kako treba, baš ću da pogledam gde to može da se uradi.

Spoiler

b136dcacd6ba6f0ae2c778086706f159.jpga5d3d53045a24ac90172dbfef123c9cb.jpg

Edited by napadaj
  • +1 3
  • Haha 1
Posted

Cim sam video ova izrezbarena imena setio sam ga se. Ima moj cale isti. uUvek je drzao rezervni kljuc od auta na njemu.

Posted

Ja sam bio zalepio nalepnicu maskote SP 1982, Naranhito, kao pomorandza fudbaler, na prozor Renoa 4... ali to je sve sto pamtim u vezi s tim SP :D

Na moju veliku zalost, s obzirom na recimo klupsku sezonu 81/82, naravno...

Posted
59 minutes ago, Zico said:

Jedan zanimljiv momenat sa svetskog  u Italiji. U mecu za trece mesto izmedju Italije i  ENgleske, jedan gol je ponisten zbog ofsajda. Moment upucivanja lopte :

Reveal hidden contents

vlcsnap-2019-02-20-16h17m58s512.png.5416fbe96b2df390778900d6549a00a0.png

to su garant kompenzovali za 1. gol Italije koji je bio iz najočiglednijeg ofsajda ikad :)

inače, ja se uopše ne sećam da je Italija važila za nekog favorita na tom prvenstvu. meni su oni ostali u sećanju kao osrednja Italija.

Za 1994 je mesecima pre početka već bilo viđeno finale Brazil-Nemačka. Svi su pisali kako Brazil ima odličan tim, a dok nije počelo ja nisam znao više od 5-6 igrača Brazila. Romario, Bebeto, Dunga, Rai, Aldair i možda još neko koga sam sad prevideo. Sve ostalo su bili iz njihove lige, a o tim igračima nisi mogao ništa znati. I ove koji su igrali u Evropi u jakim timovima si mogao gledati max par puta godišnje. Koliko puta je RTS prenosio npr Deportivo dok je za njih igrao Bebeto? Moooožda jednom za sve te godine. 

inače, sad se prisećam svega za Italiju '90 i meni je poslednja sličica koju sam zalepio bio Mateus. i onda sam ja mislio da je to sigurno neki znak, pa sam očekivao da će tako i u Švedskoj 92 da mi panini da signal ko će da bude najbolji, a na kraju mi poslednja sličica bila neki stadion Norčepinga ili Malmea. :dry:

Ali najjače od svega mi je bilo to što se za Italiju skupljao redovan Panini album, a paralelno sa njim i neki teški đubar od albuma koje su plasirale Dečije Novine. Ceo razred imao pretplatu na to sranje, a uz svaki primerak dobiješ tablu sa nekoliko sličica koje onda razdvojiš makazama i lepiš u album. Pa od devojčica iz razreda tražiš da ti poklone sličice jer njih to ne zanima. Te Dečije novine su par godina kasnije objavljivale postere Kapetana Dragana, Arkana i to je bilo baš teško zlo, ali sad iz ove perspektive mi čudno da su oni tako nonšalantno kršili autorksa prava i intelektualnu svojinu. I kako je Panini to dozvolio. A već tad je to bilo najnormalnije iako smo mi u to vreme ipak bili koliko-toliko neka država.

Uvek ljudi spominju da je bio Panini album i za 1994, ali ja to nikad u životu nisam video. Skupljao sam 1990, 92 i 96, ali 94 pod sankcijama, nema šanse da je bilo kod nas i nema šanse da mi je to tek tako promaklo.