Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Grčka an ženeral

Featured Replies

20 minutes ago, Aleksija said:

hvala vam puno, samo sam htela da proverim utiske o zapadnoj varijanti puta - videla sam u medjuvremenu da je magistrala u pitanju, tako da def otpada.

bila sam na vecini mesta koja su obelezena, nafplio je divan, ali je u julu otprilike kao dubrovnik, vrvi od turista - vise je za jesenju varijantu.

kalamata je idealna baza za obilaske, prosle godine smo se vise fokusirali na mesini, metoni i pilos, ove godine planiramo da jos dodatno istrazimo mani (tek smo krenuli), mistru i, najverovatnije, monemvasiju.

inace, sam grad zahteva malo duzi boravak da bi se upoznao, deo oko tvrdjave i centra je jako sarmantan, plaza ima bezbroj u gradu, a tek van grada... postoje i brojni kulturni dogadjaji, kao sto je festival modernog plesa (koji izgleda mnogo slikovitije nego sto mozda zvuci). ove godine sam planirala da pogledam premijeru nolanove odiseje u bioskopu na otvorenom na samo nekoliko desetina kilometara od mesta na kome je snimana (metoni).

inace smo od one vrste turista koja ne preferira mirna sela i uspavane gradice, ali ni preveliku guzvu i buku - kalamata sve to ispunjava. plus, relativno niske cene. plus, mozda i najvaznije, ima prostora za bar 10-15km zanimljive setnje svaki dan.

mi smo 24-e bili u lutrakiju i odande, preko jedne agencije, napravili turu mistra-monemvasia i nazad. privatni prevoz. za mistru morate dobar plan napraviti sto se tice parkinga. varijante su da odete gore, ostavite auto, sidjete obilazeci lokalitet, pa neko gore nazad po autu. ili obrnuto D nas je sofer gore ostavio, a dole sacekao, pa nije bio problem. svakako dobru obucu spremiti.

monemvasia takodje moze biti problematicna za parkiranje. mozda parkirati negde u mestu, pa onda ili pesaka 2km ili nekim mini busom koji ostavlja ispred ulaza u tvrdjavu. bilo je parkiranih auto usput, ali sta znam...

• Replies 3k
  • Views 339.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ladno usred Peliona u nekoj taverni u selu blizu smestaja fotke Rodzera Votersa sa gazdaricom. Baba ne zna rec engleskog al njen sin kaze da su prijatelji i da svake godine dolazi van sezone. Nadrealn

• Počela je kalendarska jesen a mi se još nismo mentalno oprostili od leta. 12. septembra smo ispratili poslednje goste leta 2025, igrom slučaja baš forumaše odavde. Prvi gosti su došli 17.juna, posledn

• halloween
    halloween

Pre putovanja na Krit, a i drugde u Grčku, nije loše pročitati Grčko leto Žaka Lakrijera, Grčka ostrva od Lorensa Darela i Kolosa iz Marusija od Henrija Milera. Druga i treća su pisane pre oko 80 godi

Posted Images

@Aleksija ne mora magistralom. pustili su autoput patras pyrgos, oko sat vremena treba. posle do kalamate ne znam koliko još.

išli smo i okolo (isto patras pyrgos), na tripoli, odličan autoput, daleko ubi bože.

4 hours ago, oyashirazu said:

@Aleksija ne mora magistralom. pustili su autoput patras pyrgos, oko sat vremena treba. posle do kalamate ne znam koliko još.

išli smo i okolo (isto patras pyrgos), na tripoli, odličan autoput, daleko ubi bože.

e, hvala, to je dobra vest! to je nesto skoro?

1.8.2025. pušteno. mi smo prošli to jutro magistralom jer tada nije bilo ni u gugl mapama ucrtano, svakako smo omašili za koji sat.

postoji i put preko planine, to ne svakako.

On 23. 2. 2026. at 23:10, Aleksija said:

- u prvom, put do bitole koji je truc/radovi/truc, a u drugom deonica od evzonija do (skoro) soluna- prosli smo pre neki dan, ono je potpuna katastrofa, gore je od bilo koje izlokane seoske dzade.

i da, izgeda da egnatia odos ima neke radove, mada ai kaze da nije nista strasno.

prema ovome što si napisala, od MK do nekog izbijanja na autoput je truckanje, al išli preko bitolja al preko evzonija. čini mi se da je tako jer sam poslednje dve godine baš tako išla, respektivno. mada mi se pomešalo od tolikog puta, predalek mi je peloponez iz bg.

vidim da piše da su radovi do 6.1. na nekom delu ioania odos.

odlučićeš prema tome šta želiš usput da vidiš i dal ima radova, nepogoda, požara. ja uvek proverim i street view određene deonice da ne bude da sam zabasala na neku kozju stazu.

sve jasno, tako i mi, hvala heart

On 23. 2. 2026. at 23:10, Aleksija said:

ima i neko ideju kakav je ovaj najkraci put, uz zapadnu obalu? dvoumimo se da li da do kalamate letos idemo tuda ili istocnom obalom, preko korinta.

postoje nedostaci u oba slucaja - u prvom, put do bitole koji je truc/radovi/truc, a u drugom deonica od evzonija do (skoro) soluna- prosli smo pre neki dan, ono je potpuna katastrofa, gore je od bilo koje izlokane seoske dzade.

i da, izgeda da egnatia odos ima neke radove, mada ai kaze da nije nista strasno.

image.png

Kasnim, a verovatno I pogresno citam napisano, pa se unapred izvinjavam ako nisam dobro razumela- najkraci put izmedju Korinta I Kalamate je preko Tripolija, to je ispod 2 sata. Odlican je, sve autoput do uslaska u Kalamatu, cim se predje na Peloponeza nema ni saobracaja. Ima pumpi I odmorista usput, nije pusto. Jedino sto nema ama nista da se vidi, ako ne racunamo sam Korint (lokalitet, Akrokorint tvrdjava, sam kanal, Diolkos). Mi tim putem idemo, najvise zbog vremena. Vozila sam I te alternativne rute preko Patrasa, doduse pre par godina. Put nije los, predeli su mnogo interesantniji, ali nije autoput. Na tu stranu bih isla samo ako se ide ciljano nesto da se vidi, ali bi u tom slucaju spavala bar jednu noc negde, recimo Olimpiji, cisto zato sto za te obilaske treba vremena… veliki lokaliteti ili gradovi.

1 hour ago, Hubris said:

Kasnim, a verovatno I pogresno citam napisano, pa se unapred izvinjavam ako nisam dobro razumela- najkraci put izmedju Korinta I Kalamate je preko Tripolija, to je ispod 2 sata. Odlican je, sve autoput do uslaska u Kalamatu, cim se predje na Peloponeza nema ni saobracaja. Ima pumpi I odmorista usput, nije pusto. Jedino sto nema ama nista da se vidi, ako ne racunamo sam Korint (lokalitet, Akrokorint tvrdjava, sam kanal, Diolkos). Mi tim putem idemo, najvise zbog vremena. Vozila sam I te alternativne rute preko Patrasa, doduse pre par godina. Put nije los, predeli su mnogo interesantniji, ali nije autoput. Na tu stranu bih isla samo ako se ide ciljano nesto da se vidi, ali bi u tom slucaju spavala bar jednu noc negde, recimo Olimpiji, cisto zato sto za te obilaske treba vremena… veliki lokaliteti ili gradovi.

ej, hvala, ne kasnis, imamo jos 4 meseca )

prosle godine smo isli korint- tripoli - kalamata i to je vrlo prijatan put, iznenadjujuce lagan, iako nije kratak.

samo smo se pitali kako bi izgledalo probati ove godine sa tom novootvorenom deonicom, patra-pirgos.

doduse, dosta ce zavisiti i od procedura na granici, da li evzoni ili medzitlija... mozda jos zanimljivije pitanje...

kako god, hvala svima!

Edited by Aleksija

• 1 month later...

Evo 1 taze izveštaj sa putovanja proteklih par dana do regije Sveti Đorđe/Halkidiki, via Evzoni...

U odlasku sve ok, bili jedini bus i brzo je prošlo. U povratku, bili smo oko 20,30 po GR vremenu na Evzoniju, ispred nas je bilo 23 busa. Čekali smo malo jače od 5 sati, a za to vreme bila je između buseva i odbojkaška utakmica, kolce, rakija, pite/pice/pivo kod Ilijasa (prodavnica sa GR strane, odmah na granici), gledali se Lajanje na zvezde i Parada u busu - jbg, majstor nije imao Žikinu dinastiju iako sam insistirao zbog tradicije. Ja sam gledao derbi, a obzirom da smo pobedili ništa mi nije teško palo.

Elem, što se tiče EES, putnici u busevima idu u posebnu sobu i tu rade 2 šaltera, sve prilično brzo ide. Pri ulasku u GR se skenira lice i 4 prsta, a pri izlasku samo sken lica.

Ono što je još interesantno, kroz MK je objedinjena pasoška kontrola, tako da kad iz Srbije ulazite u MK imate samo SRB kontrolu, a na izlasku iz MK prema GR samo MK kontrolu i to ide brzo. Naravno, ovde nema soba, nego se čeka napolju pa jedan po jedan, iako je bilo 6 stepeni napolju.

Neke cene u GR (regija Sveti Đorđe/Olimpska regija - Kasandra/Sitonija:

giros sa cacikijem 5 eur

pivo veliko Mythos 4eur

espreso 2-2,5 eur

gorivo dizel 1,98 eur

benzin tu negde, malko jeftinije

Kažu saputnici da je free shop na Evzoniju drastično poskupeo i da se skoro ništa ne isplati kupovati - savet je da se duvan kupi u MK. Još uvek dosta radnji ne radi, ubrzano se radi/gradi/doteruje, čisti... Nije bilo vreme za kupanje, duvao je neki vetar a temp vazduha je bila oko 17-18 stepeni. Bilo je ljudi na plaži u nedelju, ali onako mestimično, mlađi uglavnom.

Edited by stajebrebilo

Odluka je pala. Zbog proseravanja sa EES idemo prvo kolima u Bitolj na dan, pa granični prelaz Medžitlija, pa Lefkada. Avantura i provod zagarontavani.

Edited by Kreator

• 4 weeks later...

Idem 3-4 dana u Solun. Avionom.

Dajte neke savete i predloge.

21 minutes ago, Frank Pembleton said:

Kupi dobar viski na fri sopusrdoc

Father Herbie, za vinile a imaju i bar

2 hours ago, Frank Pembleton said:

Bela kula, Galerijev luk, Aristotelov trg, šetnja uz more - ima tih skulptura/spomenika, kafića, ulice Egnatia/Cimiski za šoping brendova... za hranu gledaj nešto lokalno, ima toga na svakom koraku.

Ladadika je lokalna varijanta Skadarlije, od Aristotelovog trga blize luci se spusta ka obali, i pri dnu ulice je restoran Ful tou Meze, preporucujem...