Indy Posted March 8, 2016 Share Posted March 8, 2016 E si naucio Smoke on the water? To moras dobro da savladas. Link to comment
namenski Posted March 8, 2016 Share Posted March 8, 2016 Avram cvrčak :D Bese onaj stari vic o cvrcku i mravu, jedan od mnogih, valjda ide ovako: mrav rmba na njivi, znoj lije, prolazi cvrcak u Ferariju, sa ribom, pita ga mrav kuda, ovaj odgovara na jahtu pa malo karibi, taj rad... Sledece godine isto, mrav gine od posla, radi marljivo, pitanje kuda, cvrcak odgovara skitam po belom svetu, dzetset, znas valjda, sirok je svet... Pita mrav, je li, sretnes li ti u tim skitanjima onog Lafontena? Nisam ga vidjao, odgovara cvrcak, ali mozda naletim na njega, ko zna. E, pa ako ga sretnes, reci mu da se nosi u 3 lepe pizde materine. Link to comment
Bujodrag Posted March 8, 2016 Share Posted March 8, 2016 ......., i ja se iznenadih time da mi ritam dolazi prirodno, samo još treba i da imam šta da umetnem u taj ritam...biće, ako ne batalim iz proklete lenjosti. To je odlično. Svako može da solira ali, potreban je dobar osećaj za ritam da bi se dobro odsvirala pesma. Link to comment
Prokleto Djubre Posted March 8, 2016 Share Posted March 8, 2016 Willow: u pravu si, malo ću popustiti, jesam malko požurio bez potrebe. Milogled: Fala, i ja se iznenadih time da mi ritam dolazi prirodno, samo još treba i da imam šta da umetnem u taj ritam...biće, ako ne batalim iz proklete lenjosti. Jedna jako lepa navika za ritam je da lupkas levom nogom. Uvek i u svakoj vezbi i svirci to radis i nikada ne radis nista sto nije u nekakvom ritmu. Ako ti je prebrzo, a ti uspori na nivo puza ali imaj ritam za sve. Kad ti potpuno predje u naviku tako da ni ne znas da to radis, onda ces da se drzis ko masina, a ostale stvari ce vec doci na svoje. Za ovaj savet je naravno neophodno da gitaru drzis na desnoj nozi a ne ko one pedercine klasicari Link to comment
MayDay Posted March 8, 2016 Author Share Posted March 8, 2016 Ja sam danas na poslu dok sam sedela na nekom sranje seminaru vežbala da odvajam prste po komandi. Stavim sva 4 na koleno i onda sebi zadam da pomerim domali i kažiprst ili mali i kažiprst i tako. :D Link to comment
James Marshall Posted March 8, 2016 Share Posted March 8, 2016 Ima brdo tih vježbi, tipa okidanje tonova u paternu prvi - drugi - prvi - treći - prvi - četvrti - prvi - treći itd itd. A što se metronoma tiče, to samo ako će se sviragi u bendu :D +1 za ovo za klasičare a tek nokti Link to comment
Mil@n Posted March 8, 2016 Share Posted March 8, 2016 (edited) Willow: u pravu si, malo ću popustiti, jesam malko požurio bez potrebe. Milogled: Fala, i ja se iznenadih time da mi ritam dolazi prirodno Ritam tj osećaj za isti ili imaš il nemaš. Moj gitarista u bendu koji se baš prima /doduše više u teoriji nego u praksi/ na muziku i sviranje uopšte i kome je gitara "sve" me i dalje cima da mu palicama krećem neke pesme u najstandardnijem 4/4 takt, meni to van pameti. Nevezano za to, manjak osećaja za ritam se vidi i u 100 drugih situacija u toku svirke. Tebi ga ne manjka, što je super. Edited March 8, 2016 by Mil@n Link to comment
Bujodrag Posted March 8, 2016 Share Posted March 8, 2016 Jedna jako lepa navika za ritam je da lupkas levom nogom. Uvek i u svakoj vezbi i svirci to radis i nikada ne radis nista sto nije u nekakvom ritmu. Ako ti je prebrzo, a ti uspori na nivo puza ali imaj ritam za sve. Kad ti potpuno predje u naviku tako da ni ne znas da to radis, onda ces da se drzis ko masina, a ostale stvari ce vec doci na svoje. Za ovaj savet je naravno neophodno da gitaru drzis na desnoj nozi a ne ko one pedercine klasicari +1 A to se može i usavršiti. Ozbiljna vežba je da se prebacuješ sa noge na nogu. Naravno, za to je potrebno svirati stojeći. Dakle, ako je 4/4 ritam, brojiš jedan, dva, tri, četiri, a na jedan se prebaciš na desnu nogu (levu ako si levonog) a na tri na levu. I tako, skakućeš* sa noge na nogu u jednom kontinuiranom,tečnom pokretu i pevaš je'n, dva, tri, četiri i sviraš. Mnogo smešno ali nije nimalo lako, no, vrlo je korisno. Ritmove koje tako savladaš moćićeš voziti i u pola noći, kad te iznenada probude. I bitno je, kad se savlada prosto prebacivanje sa noge na nogu, naglas brojati. Da se razumemo, svako ko ume da hoda zna šta je ritam i ume da ga oseti. No, muzičar nije neko ko samo ume da prati riram, to ume svako ko ume da hoda. Dobar muzičar treba da ima kontrolu nad ritmom, da uvek zna gde je u ritmu, gde je "kec", bez obzira da li je je ritam prosti 4/4 ili je 9/4 ili 6/8 ili 13/8. Za rad sa bendom potrebno je još i da svirač zna gde je u pesmi, da sluša i prati ostale, ali, vežbanje ritma je osnova i čini da sve što dolazi kasnije bude lakše. *Ne mislim da bukvalno skačeš sa noge na nogu, dovoljno je da menjaš oslonac sa jedne na drugu nogu. Telo to oseća i ritam se lepi i postaje vrlo stabilan. Link to comment
Аврам Гојић Posted March 8, 2016 Share Posted March 8, 2016 Mnogo dobri saveti. Na desnoj nozi držim, kako ću električnu drugačije. Inače danas je jedan od onih dana kada se sve kockice uklope. Dovršio sam onaj solo dodavši mu razradu, shvatio kako funkcioniše "hammer-on" (kako se ta tehnika zove na srpskom?) naučio da udaram mali tremolo na kraju takta tamo gde treba, počeo samo da pipkam žice umesto da ih kidam i čupam, ja bih rekao da sad počinje pravo učenje sa razumevanjem. Vežbao samo dva sata, sad može jedna rakijica. Link to comment
Аврам Гојић Posted March 8, 2016 Share Posted March 8, 2016 A sutra ću da razmislim o tome kako da prevazidjem to što mi ne ide strumming od ruke, jer su me iznervirale prve lekcije sa jednoličnim stramovanjem u taktu 4/4. Link to comment
Tpojka Posted March 8, 2016 Share Posted March 8, 2016 *Ne mislim da bukvalno skačeš sa noge na nogu, dovoljno je da menjaš oslonac sa jedne na drugu nogu. Telo to oseća i ritam se lepi i postaje vrlo stabilan. +1 Link to comment
Bujodrag Posted March 9, 2016 Share Posted March 9, 2016 "The uploader has not made this video available in your country" :( Link to comment
Prokleto Djubre Posted March 9, 2016 Share Posted March 9, 2016 A sutra ću da razmislim o tome kako da prevazidjem to što mi ne ide strumming od ruke, jer su me iznervirale prve lekcije sa jednoličnim stramovanjem u taktu 4/4. Vreme i trud, niko nema carobni recept niti se rodio s tim. Samo polako i kao sto kaze poslovica: "savrseno je neprijatelj dobrog", znaci nemoj da se smoris kad ti ne ide kako si ti zamislio, dovoljno je da ti ide malo bolje nego prosli put. Takodje imaj na umu da kad mnogo vezbas da ponekad treba ostaviti gitaru i baviti se necim drugim. Razmisljaj o sviranju ali ne sviraj dan-dva, neverovatno je kako mozak radi i kako nekad stvari legnu na svoje mesto u toku odmaranja od vezbe. Najvaznije je to da si u igri na dug rok, nije bitno koliko si dobar sledece nedelje ako planiras to da radis sledecih godina. A ako ne planiras onda gubis vreme ionako. Link to comment
Recommended Posts