Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jedna mapa govori vise od riječi

Featured Replies

Skupo je iznajmljivanje dok je cena m2 za kupovinu niza od Kopenhagena ili Beca. Cudnovatosti Republike Irske.

Bilo je dosta o tome na temi o Irskoj ali uglavnom

1) nagli razvoj Republike Irske od 1990, sa centrom u Dablinu. Veliki broj velikih ICT, farmaceutskih i finansijskih kompanija, pre svega iz SAD, a sada, sve vise ,iz Azije, je doslo u Dablin. To je znacajno podiglo plate, tako da je prosecna plata danas u Dablinu u evropskom vrhu dok je bdp po glavi stanovnika Greater Dublin Area najveca u celoj EU, jedna od posledica provlacenja novca velikih kompanija kroz Irsku tj. Dablin.

https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/w/ddn-20251020-1

2) nagli razvoj i engleski jezik je poceo da privlaci puno stranaca u Dablin.

Dublin’s population has grown significantly over the last decade, exceeding 1.5 million people in County Dublin by 2023, an increase of over 220,000 residents in 10 years. The capital's population grew by 8% (110,795 people) between 2016 and 2022 alone. This expansion is driven by high net inward migration and a growing, diverse, and young workforce, with nearly 20% of residents being non-Irish citizens. 

Primera radi, Kopenhagen, koji ima ima bolji standard od Irske(kao i cele Evrope) je porastao za nekih 100k u periodu 2015-2025.

3) Sve to nije pratila infrastruktura grada, u svakom smislu. Tako da postoji nedostatak nekretnina u gradu, iako se dosta gradi stanova i kuca.

Ovo je u najkracem.

Problem iznajmljivanja nekretnina tj. cena je veliko drustveno-politicko pitanje u R. Irskoj. Tice se pitanja imigracija i svacega nesto.

Edited by Emerald

• Replies 6.3k
  • Views 593.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ayatollah
    Ayatollah

Rumuni imaju jednu mnogo dobru osobinu kao narod, a to je da ne shvataju sebe previše ozbiljno i nemaju maniju sopstvene veličine i bitnosti, pa shodno tome i ne ganjaju kojekakve mitove i legende. Pr

• Moj bivši šef belgijanac je često ponavljao da je bog izbalansirao tu predivnu zemlju (mora, planine, blagorodno zemljište) tako što je stvorio francuze.

Posted Images

Klizišta vs opasnost od poplava

Screenshot_2026-01-28-08-50-33-051_com.android.chrome-edit.jpg

Buni se Seriji A.

QzhyXGK.jpeg

Prvih 10 zemalja EU sa minimnalnim bruto zaradama na puno radno vreme. Nisu ukljucene sve zemlje EU poput Austrije, Danske i Svedske jer te zemlje nemaju univerzannu minimalnu zaradu, ali cu se vratiti na njih kada budem dao podatke za neto zarade na osnovu bruto.

Minimum-wages-in-2026-Which-countries-pa

Sada da vidimo koliko je to neto, sto je najvaznije za radnike

Luksemburg 2292 eur

Holandija 2179

Irska 2112

Danska 2077(nasao sam podatak da se minimlna cena rada u Danskoj krece 16-18 evra po satu ali su im porezi golemi)

Hteo bih da pitam ljude iz Austrije: je l se moze racunati minimalna prosecna zarada, po svim bransama, na 2300 bruto? Znam da metalci idu preko 2500 ali neke druge branse su na oko 2000.

Ako bi racunali 2300 evra za Austrliju onda se uz sve benefite, tipa dodatne plate, krece oko 2100, bez dodatnih benefita oko 1800 eur.

Mislim da se tu zavrsavaju zemlje u EU koje imaju neto preko 2000 evra kao minimalnu zaradu. Postoje jos Svajcarska i Norveska, koje su bolje.

IMG_7078.jpeg

Crna Gora vs. Tokio

RDT_20260207_0825478095968365805849251.jpg

2 hours ago, Shan Jan said:

Crna Gora vs. Tokio

RDT_20260207_0825478095968365805849251.jpg

Koliko je taj odnos u radnoj sili?

ogroman je tokio.

bas danas gledao seriju the night manager i pogledm malo na karti bogotu i druge vece gradove u kolumbiji. bogota ima desetak miliona, ali je velicine beograda.

Ovde kad se malo zarotira da upadne i Hong Kong, stane jedno 50 miliona ljudi i zgrada do zgrade na teritoriju Crne Gore. Al bi nam bilo dobro susedstvo da zamene mesta s_d

montenegro.jpg

2 hours ago, Engineer said:

Ovde kad se malo zarotira da upadne i Hong Kong, stane jedno 50 miliona ljudi i zgrada do zgrade na teritoriju Crne Gore. Al bi nam bilo dobro susedstvo da zamene mesta s_d

montenegro.jpg

25 miliona azijatkinja mmm....

16 hours ago, Ardian said:

IMG_7078.jpeg

Prema mome iskustvo mogu da kazem da su klinci u Irskoj drskiji nego li u Srbiji. Ali mislim da je to uticaj Britanije, nazalost, sto se moze videti na mapi. Iskustvo sa Englezima na letovanju je poznato.
Takodje me Istocna Evropa ne cudi.

Prijatno sam iznenadjen Srbijom.

Mapped-Average-Full-Time-Salary-in-Europ