February 15Feb 15 On 10. 2. 2026. at 15:41, vememah said:Mapa popularnosti po evropskim državama za Trampa......Sija, papu, Netanjahua i Modija:Kako se cita ova mapa? Trampa voli 65% Kosovara, ne voli 35%, pa je net fejvorabiliti oko 30%? Ili izbacuju onek koji nemaju jasno misljenje?Onda, Putina u Srbiji gotivi 70%, ne gotivi 30%, pa je fejvorabiliti 40%.I na kraju Tramap u Srbiji ne voli >65% ljudi, pa zavrsava sa -<40%?? Ovo mi je dosta iznenadjujuce. mislila sam da Trampa od Evrope vole samo u Srbiji i Bosni.
February 19Feb 19 Data centersGlavni evropski cenmtri su oznaceni kroz aronim FLAPD(Frankfurt, London, Amsterdam, Pariz, Dablin).Britanija ima najvise u Evropi, dok po glavi stanovnika najvise ima Republika Irska.Irska ima problem sa gradjenjem, cekaju milijarde ulaganja, jer nema dovoljno energije.Obratite paznju na kablove ispod mora i okeana, narocito preko Atlantika koji dolaze kroz ili blizu Irske a zavrsavaju u Britaniji.Srbija je se nalazi na vaznim rutama komunikacija, sto se vidi, ali za sada nisam siguran da ima mnogo pogona podataka. Edited February 19Feb 19 by Emerald
February 19Feb 19 Mislim da ima veze i sa porezima, tu je Irska u prednosti. Mi imamo na Jersey-u datacentar jer to ostrvo placa od pre Hrista manje poreze od ostatka UK.
February 19Feb 19 53 minutes ago, Emerald said:Srbija je se nalazi na vaznim rutama komunikacija, sto se vidi, ali za sada nisam siguran da ima mnogo pogona podataka.Ima poveliki data centar u Kragujevcu i koliko znam nameravaju još da ga proširuju.
February 19Feb 19 Uvek sam se cudio odakle toliko ljudi na severu Maroka i Alzira. U mojoj glavi sve je to pustinja do Mediterana.
February 19Feb 19 2 minutes ago, Desmond Bojčinski said:To je broj pojedinacnih datacentara, ova mapa mislim da je relevantnija, totalni kapacitet meren u GW:
February 19Feb 19 28 minutes ago, JozoMujica said:A šta mere u gigavatima?To je kapacitet koliko struje moze da se isporuci masinama koje rade. Verovatno im je to najlakse odokativno merilo, da ne ides sada u sitna crevca koliko kojih servera, GPU, CPU, RAM, disk...
February 19Feb 19 Jel to znači da kinezi sa 10 puta manje centara prže samo duplo manje struje? Jel to centar veći ili su samo čipovi veći pa za isti rad trebaju više?
February 19Feb 19 58 minutes ago, Desmond Bojčinski said:Jel to znači da kinezi sa 10 puta manje centara prže samo duplo manje struje? Jel to centar veći ili su samo čipovi veći pa za isti rad trebaju više?Verovatno su veci datacentri. To ti je ko sa fabrikama. Neke se prostiru na hektar, neke na 100 hektara. Cipovi, serveri i slicno su standardnih velicina i uglavnom trose slicnu energiju. Sto veci datacentar to vise servera mozes da strpas i to vise struje ti treba.
February 19Feb 19 https://www.iea.org/data-and-statistics/data-tools/energy-and-ai-observatory?tab=Energy+for+AI Edited February 19Feb 19 by vememah