Jump to content

Asimilacija i integracija u Jugoslaviji

Featured Replies

Ma pričali smo o tome, znaš koja je moja teorija. Trebali smo jako i do samog kraja.TM

Da, ok, u tom momentu to se slažem. Na Udine! :D

Jeste ali nijedan politički teškaš iz Hrvatske nije bio Srbin. Narodni heroji i low i mid-level aparatčici.

EDIT

et ikar

prilicno sam siguran da sam negde citao da su se na dve najvaznije pozicije u hrvatskoj kroz ceo komunisticki period obavezno nalazili jedan hrvat i jedan srbin. mada da, svi ti uticajniji su bili hrvati ili se ja bar ne mogu setiti nekog srbina

nego za koga su srbi iz hrvatske vecinom ratovali u prvom svetskom ratu? pradeda je sa nepunih 15 godina zavrsio u austrougarskoj vojsci negde kod trsta, a njegov rodjeni brat je bio solunac

Fulali sml kad smo naseli na pricu da smo u Jugoslaviji ostecena strana i da su svi bolje prosli od nas.

Bonus je bio sto smo naseli na minimiziranje znacaja pada Berlinskog zida i umesto hvatanja prikljucka na tada cvetajucu Evropu i njene perspektive, naseli na pricu o nacionalnom, a ne na znacaj ekonomskog, onog od cega se zivi.

to su isto i drugi pričali. odatle kenjaža o hrvatskoj šutnji i mitovi o gušenju bosanskog identiteta. možda smo zato svi i najebali :)

Fulali sml kad smo naseli na pricu da smo u Jugoslaviji ostecena strana i da su svi bolje prosli od nas™.

Bonus je bio sto smo naseli na minimiziranje znacaja pada Berlinskog zida i umesto hvatanja prikljucka na tada cvetajucu Evropu i njene perspektive, naseli na pricu o nacionalnom, a ne na znacaj ekonomskog, onog od cega se zivi.

to je daleka budućnost :D

Šta je bre ovo, svi iz nekih komunjarskih prekodrinskih krajeva (moja žena included), nisu imali pojma ko su i šta su...Božemesačuvaj

Ja takvih identitetskih problema kod đeda Voje sa Manjače nisam imao, vrlo rano sam prošao Kosovski ciklus sa osvrtom na savremenu političku situaciju

Edited by slow

apropo hrvata u nobu, moj komšija dalatinac bliski rođak vrlo poznatog i popularnog glumca splićanina, sa 15 u partizanima, završio kao profesor na vojnoj akademiji.

prva stvar koji me je pitao kad sam se kao vojnik jna/ja/vj vratio iz petrinje '92 "jeli sine jel smo mogli da uđemo u zagreb?"

:lolol:

prilicno sam siguran da sam negde citao da su se na dve najvaznije pozicije u hrvatskoj kroz ceo komunisticki period obavezno nalazili jedan hrvat i jedan srbin. mada da, svi ti uticajniji su bili hrvati ili se ja bar ne mogu setiti nekog srbina

nego za koga su srbi iz hrvatske vecinom ratovali u prvom svetskom ratu? pradeda je sa nepunih 15 godina zavrsio u austrougarskoj vojsci negde kod trsta, a njegov rodjeni brat je bio solunac

moj pradeda je isto bio na k&k strani, ali pojma nemam gde. znam da nije bio na srpskom ratištu - tamo ih nisu slali da im ne bi dezertirali.

Мени сад паде на памет прича једне комшинице која је често одлазила код родбине у Далмацију, а родбина су јој били Хрвати. Елем, та нека њена тетка оде на пијацу у Сплит крајем осамдесетих и током куповине упита колико "ијада" то кошта?
На то јој продавачица одговори: Мислите, тисућа?
А тетка: Ај Госпе ти, ћа ми ту рвацки причаш? :lol:

Dobro, u Dalmaciji se govori ponegde "iljadu". Sa njima koliko znam delimo još i glagol "faliti"

jbg, nije se valjda 24/7 obilazilo poprista i pevalo titu... 

Pa znas kako, nekako smo u tom uzrastu radije po vascele dane igrali fudbal i klikere nego se mlatili genezom nacije i nacionalnog pitanja u SFRJ.

Iz uze porodice nikada nije proisteklo nacionalno niti religijsko usmeravanje, a u skoli se desavalo ono sto sam opisao - za svaki veliki socrealisticki praznik gledali smo skolske priredbe, pisale sastave o partizanima i Titu, obilazili kipove narodnih heroja, a na ekskurzije su nas vodili na Neretvu i Sutjesku.

I lepo mi bilo, moram da priznam :)

Ma znam ja da je ovo prica bez kraja, ali sve asimilacije koje ovde pominjemo su tako benigne u odnosu na neke koje sam imao prilike da vidim i dozivim u bliskom komsiluku.

Severna Grcka i Egejski Makedonci, promenjena imena svih sela i zaseoka, gradove da ne pominjem, nepostojanje ni u tragovima jezika, policija iskljucivo Grci, za vreme pukovnika tretman zesroko po balkanski, ono bas, promene prezimena...

Pevanje pesama na makedonskom krisom i to bas uz zent kakav u ex-Yu nisam sreo nikad.

Prvi carinik Makedonac je na granicu izasao negde krajem 80-ih, a u skolu rezervnih oficira krenuo 95.

Porodice rasute od Jugoslavije do nekih tamo Taskenta, zabrana ma i pominjanja povracaja imovinesto su Grci provukli i kad su usli u EU...

Jebem li ga.

prva stvar koji me je pitao kad sam se kao vojnik jna/ja/vj vratio iz petrinje '92 "jeli sine jel smo mogli da uđemo u zagreb?"

:lolol:

Heh, a ja cuo iz druge ruke pricu o jednom tada mladom hrvatskom glumcu koji je otisao dal u ZNG, dal u HV, a njegova baka Dalmatinka otocanka na to u kuknjavu kako joj unuk ode u ustase :)

• Author

razradi, please.

Jugoslovensko carstvo, sa očuvanim istorijskim pokrajinama, ustanovama i pravicama, sa jugoslovenskim carem koji bi bio i srpski kralj i hrvatski ban i crnogorski knjaz i herceg od Svetoga Save i car Indije, sve što treba. Maksimalno agresivna spoljna politika prema srpsko-hrvatsko-slovenačkim dušmanima, rat sa Italijom oko jugoslovenskih teritorija, pozajmljivati pare i školovati sirotinjsku decu u oficire, prave jugoslovenske oficire i patriote, oteti ih od popova i hodža, da ih bude pola miliona. Uvek i svuda kontra neprijatelja đonom. To stvara zajednicu interesa, leđa uz leđa protiv dušmana. Da smo natakli makarondžije na kurac, obesili D'Anuncija za jaja i umarširali u Udine, svima bi bilo jasno šta je jugoslovenska država i kakav je zalog za budućnost njenih naroda.

To ukratko.

Ma znam ja da je ovo prica bez kraja, ali sve asimilacije koje ovde pominjemo su tako benigne u odnosu na neke koje sam imao prilike da vidim i dozivim u bliskom komsiluku.

Severna Grcka i Egejski Makedonci, promenjena imena svih sela i zaseoka, gradove da ne pominjem, nepostojanje ni u tragovima jezika, policija iskljucivo Grci, za vreme pukovnika tretman zesroko po balkanski, ono bas, promene prezimena...

Pevanje pesama na makedonskom krisom i to bas uz zent kakav u ex-Yu nisam sreo nikad.

Prvi carinik Makedonac je na granicu izasao negde krajem 80-ih, a u skolu rezervnih oficira krenuo 95.

Porodice rasute od Jugoslavije do nekih tamo Taskenta, zabrana ma i pominjanja povracaja imovinesto su Grci provukli i kad su usli u EU...

Jebem li ga.

slicno je bilo i u madjarskoj sa nemadjarima...

• Author

moj pradeda je isto bio na k&k strani, ali pojma nemam gde. znam da nije bio na srpskom ratištu - tamo ih nisu slali da im ne bi dezertirali.

Znaš za onu anegdotu kada su KuK vojnici na Ceru, na povike da se predaju, odgovarali sa: Srbin se nikada ne predaje!

Btw, postoje i svedočenja da su pojedini Srbi činili grozne zločine u Srbiji za vreme Prvog svetskog rata (Gojko Nikoliš piše o tome).