JozoMujica Posted May 13, 2016 Posted May 13, 2016 Mislio sam na nedostatak fclose($myfile); :) Ma znam na šta si mislio, nego se zezam malo.
Prokleto Djubre Posted May 16, 2016 Posted May 16, 2016 Mislim da ce najbolje leci na ovoj temi: Ortak mi radi za Toptal, za one koji ne znaju, radi se o verovatno najvecoj firmi za oursourcing, prica se o milijardama vrednosti i sta ja znam sta sve. Kao sto im je proces intervjuisanja za outsource programere notorno jak (hvale se sa samo 3% prolaznosti, ali lazu malo), tako je i proces kod njih na visokom nivou. Sigurno je da niko ko radi za njih nije nista manje od odlicnog programera (verujem da je slican standard i za ostale pozicije), a imaju i nekoliko rockstar likova za koje bi se moglo reci da im vecina programera zna ime. I sta im se desi pre nedelju dana? Neki lik otvori mail na [email protected] i posalje mail sekretarici generalnog direktora sa otprilike sadrzinom "Milka, salji 50 000 dolara na ovaj racun, hitno je, moram da isplatim klijenta ASAP". ...i sekretarica posalje ... ... i onda tip to uradi jos 3 puta :D :D :D Znaci, momcina je pokupio 200 000 dolara tako sto ih je jebeno trazio. U internim chatovima u firmi se smenjuje rezignacija ("what the fuck am I doing with my life...") i fascinacija ovakvim potezom. Spekulise se da je taj neko morao imati insajdera jer valjda nije bas javna informacija ko ima pristup kinti, kad direktor nije tu i slicno. Vecini je zao sekretarice jer kontaju da je prakticno postala nezaposljiva, ali skoro svi su u fazonu skidanja kape. Za sada je obavestena Kalifornijska murija, ali ocekivanja da se nesto desi su otprilike na minimumu. Ostaje cinjenica da je organizacija ekstremno ozbiljnih ljudi, sa neverovatnim procedurama dobila samarcinu od nekoga ko se nije cak ni iscimao ozbiljno s obzirom na to s kakvog maila je poslao zahtev. Mitnik je i nakon 30 godina i dalje u pravu - ljudi su weakest link.
Prokleto Djubre Posted May 16, 2016 Posted May 16, 2016 Ima i takvih misljenja, ali ona je jedina koju ce murija cimati, tako da u tom slucaju ima ozbiljna muda. Ima i stvar da svi zaposleni imaju share firme, tako da uz malo strpljenja verujem da ona moze do tih 200 soma i bez rizika. Uz crnu mrlju na karijeri, cini se da se to njoj prosto ne isplati, mada mogu zamisliti scenarije u kojima se odigrava bas na taj nacin.
maheem Posted May 16, 2016 Posted May 16, 2016 (edited) naravno, prvo mi cela ta priča deluje izmišljeno. firmi ne ide u korist pa je možda neko drugi izmislio al opet kontam da neko želi da ocrni toptal uradio bi to nekako drugačije. prosto mi neverovatno zvuči da je sekretarica generalnog sa kojim ima prepisku putem mejla uplatila te svote na osnovu instrukcije preko drugog mejla u ime generalnog. možda je generalni maknuo lovu :D a isto tako zar nije veoma lako istražiti ceo slučaj preko broja računa? Edited May 16, 2016 by maheem
Zverilla Posted May 16, 2016 Posted May 16, 2016 samo govori o direktoru kompanije kao o neprikosnovenom vucicu cija se rec slusa bez pitanja i naravno da je bilo insider info.a, ton mejla, stil obracanja mora da je isti a verovatno da mu nije prvi put da ide precicama (sto realno cesto i mora ako oce da bude na celu tolike firme :) )
Prokleto Djubre Posted May 16, 2016 Posted May 16, 2016 (edited) Nije ocrnjivanje, ovo neces naci u medijima. Ja znam zato sto je jedan od mojih najblizih prijatelja deo core tima i prica se o tome unutar firme, tako da 100% nije izmisljeno. Cak sad kad razmisljam o tome, svako ko bi izmislio ovakvu pricu bi izmislio bolji scenario :D @Zverilla: da, da, iz ovoga totalno moze da se zakljuci kako lik vodi firmu (mada sto kazes, mozda i ne moze drukcije) edit: I ja se pitam kako se ove stvari rade s racunima. Jedino sto znam o tome je iz filmova, a tamo je skroz jasno da svaki zlikovac moze imati racun na lazno ime. Pada mi na pamet i neka malverzacija sa bitkoinima, ali ni o toj temi ne znam nista nazalost. Ono sto bih ja uradio kad bi se bavio ovakvim stvarima (a ne bavim se -_- ) je da kupim pasos od nekoga kome ne treba a lici na mene pa na njega otvorim racun u nekoj banci sa laznim brkovima i na kraju to pokupim sa bankomata. Mora da ima i laksih nacina :D Edited May 16, 2016 by Prokleto Djubre
Willow Posted May 17, 2016 Posted May 17, 2016 Nije ocrnjivanje, ovo neces naci u medijima. Ja znam zato sto je jedan od mojih najblizih prijatelja deo core tima i prica se o tome unutar firme, tako da 100% nije izmisljeno. Cak sad kad razmisljam o tome, svako ko bi izmislio ovakvu pricu bi izmislio bolji scenario :D @Zverilla: da, da, iz ovoga totalno moze da se zakljuci kako lik vodi firmu (mada sto kazes, mozda i ne moze drukcije) edit: I ja se pitam kako se ove stvari rade s racunima. Jedino sto znam o tome je iz filmova, a tamo je skroz jasno da svaki zlikovac moze imati racun na lazno ime. Pada mi na pamet i neka malverzacija sa bitkoinima, ali ni o toj temi ne znam nista nazalost. Ono sto bih ja uradio kad bi se bavio ovakvim stvarima (a ne bavim se -_- ) je da kupim pasos od nekoga kome ne treba a lici na mene pa na njega otvorim racun u nekoj banci sa laznim brkovima i na kraju to pokupim sa bankomata. Mora da ima i laksih nacina :D Jbg, ne znam šta da mislim. Da se prevara zaista dogodila vest o tome bi našla način da procuri u medije, takve epske zajebe nemoguće je zataškati. Druga stvar - koliki sucker treba da budeš da četiri puta nasedneš na isti fazon, a da ne proveriš autentičnost mejl adrese sa koje stižu zahtevi o isplati? I koliki glupan od CEO-a treba da budeš da angažuješ takvu osobu da ti bude lična sekretarica i da joj daš ovlašćenje da prebacuje ovolike svote na eksterne račune? Da budem iskren, mislim da je u pričica fejk, a programeri su ionako skloni da svojoj mašti daju krila. Što se tiče malverzacija sa bitkoinima, kad bi svi bili kao ta sekretarica, pronevere bi bile mačji kašalj. Ovako, to ide malo teže :).
Prokleto Djubre Posted May 17, 2016 Posted May 17, 2016 Ma OK, ne znamo se ti i ja da bih ocekivao tvoje poverenje, a nemam ni neku kintu od toga, tako da se ne bih trudio da te uveravam. Ovo za programere koji su poznati po tome da lazu moram reci da prvi put cujem. Besmisleno je to, ono sto zelis da kazes je da ja lazem i to je ok. Iz Beograda tamo radi ja mislim izmedju 5-10 ljudi, iz regiona mozda i 50, svi znaju pricu i do njih se moze (a neko ko bi izmisljao ovako besmislene price bi rizikovao i da je neko od njih na forumu). BTW, gresis sto ovo smatras epskim zajebom, toliki novac se jedva registruje, prosle godine ako se ne varam su uzeli 100 miliona.
Willow Posted May 17, 2016 Posted May 17, 2016 Nismo se razumeli. Nisam rekao (niti pomislio) da si ti ovo izmislio, već da ti je ortak preneo priču čija verodostojnost nije ustanovljena, a zdrav razum nije u stanju da je prihvati kao istinitu jer ima ozbiljne logičke rupe, to je sve. Takođe se nismo razumeli u još jednoj stvari: niti sam rekao da su programeri poznati po tome da lažu, niti sam želeo da kažem da ti lažeš. Programeri su ok likovi. Ono što se kod njih provali je da imaju imaginaciju koja kao da je bliska nekom umetničkom pozivu. Tu svoju imaginaciju uglavnom kanališu kroz programski kod, i kad čitaš neki od njih, ili posmatraš neku klasu, tehnologiju, platformu ili programski jezik tačno možeš da vidiš koliko je lik koji je to kodirao dao krila svojoj mašti. Naravno, po prirodi stvari, takva mašta sklona je da se ponekad primi na IT bubicu koju je neko lansirao, i onda da pravi hajp od toga. Da se razumemo: tu ne mislim na tebe, već govorim onako uopšteno ;).
Prokleto Djubre Posted May 17, 2016 Posted May 17, 2016 Ma kul sve, ne bih se ja uvredio ni da otvoreno kazes da ja lazem. Na kraju krajeva, ja sam lik na internetu, ne bas respektabilan izvor. No, u ovom konkretnom slucaju se ne radi o tome sto ti pretpostavljas, koliko god nesto delovalo (ne)verovatno. On nije neki tamo dalji ortak, nego jedan od najblizih prijatelja koje imam i s kojim pricam o gomili stvari koje se ticu posla (posto smo obojica jako nalozeni na svoj posao). Posto on radi za veliku firmu, a ja sam u fazi u kojoj sam izasao iz tog sveta da bih radio na svom projektu, onda se on tako ponekad pozali na svakodnevicu. Kontam da moras znati coveka da bi shvatio koliko je nemoguce da on izmisli ovakvu pricu, njemu je fokus na skroz drugim stvarima i vise ga zanima refactoring testova nego svakodnevna politika u firmi. On nije slucajno tu gde jeste, velika distribuirana firma bez nekog smaranja i pravljenja odnosa i hijerarhije je tacno ono sto on zeli, posto je itekako mogao birati. Da ga uopste interesuje medjuljudska dinamika, mogao je to naplatiti odavno. Drugi korak u prici koji imamo je da nije on cuo neku pricu negde, nego je firma koja je prilicno velika taj dogadjaj rekla svojim zaposlenima koji su nastavili da pricaju o tome na svim kanalima. Pomenuo mi covek da sledeci dan bukvalno nije moglo na chatu da se prica o redovnim stvarima. Treci korak sam ja :D Nego je meni sad jako nezgodno da uveravam nekoga da je to sve tako kako kazem pa moram prekinuti. Da meni neko nepoznat prica nesto sto s moje tacke gledista deluje nelogicno i da mu je argument "veruj mi" poslao bih ga u kurac, tako da cu isti princip primeniti i ka sebi. Teram se u kurac :D
Prokleto Djubre Posted May 17, 2016 Posted May 17, 2016 E, pade mi na pamet jos nesto, ne mora biti usko vezano za ovaj slucaj. Ko malo proceprka po velikim slucajevima prevara, mora odbaciti zahtev da prica bude skroz logicna i da se ljudi u njoj ponasaju skroz racionalno. Kad je logicno onda se ne desavaju velike prevare, jer je to ono sto svet i ocekuje. Ljudi su prodavali statuu Nelsona, Bruklinski most, uvaljivali se nekima od najmocnijih bogatasa i cedili ih za "investiciju" nestajuci u noci... Svaka od tih prica deluje malo over the top, ali to je uglavnom i bio razlog sto je radila. Moras izvesti nesto toliko cudno da svako kad pomisli da je mozda prevaren u sledecoj misli doda: "Ma ne, to bi bilo previse...". Preporucujem Mitnikov "Art of deception" u kome se pominju mnogi slucajevi veoma slicni ovome koji sam opisao. On kao nekadasnji posterboy za black hat hacker-a stalno ponavlja kako je tehnologija daleko manje podlozna problemima od ljudi i ono sto radi naziva social engineering-om. Sokantno je kakve stvari sve ljudi hoce da urade samo da ne ispadnu glupi ili neprijatni u nekoj situaciji.
braca Posted May 17, 2016 Posted May 17, 2016 Za neverne Tome, ovi su maznuli 80 miliona, a umalo da im prodje skoro milijarda, na glupost malo vecu od sludjene sekretarice : Hackers stole $80 million from a central bank because it had $10 routers and no firewall
Prokleto Djubre Posted May 17, 2016 Posted May 17, 2016 (edited) Za neverne Tome, ovi su maznuli 80 miliona, a umalo da im prodje skoro milijarda, na glupost malo vecu od sludjene sekretarice : Hackers stole $80 million from a central bank because it had $10 routers and no firewall Ali opet ove sitnice koje govore o kakvim indijancima se u stvari radi: Another $20 million was sent to a company in Sri Lanka but the transfer was reversed because the hackers misspelled the name of the firm, raising a red flag at the routing bank. Pravis potez zivota, sve stavljas na kocku i onda ne pazis na kucanje. Pa samo za to bi ih hapsio, banda neuredna Edited May 17, 2016 by Prokleto Djubre
Recommended Posts