malkin Posted May 20, 2015 Posted May 20, 2015 ok da li treba da zabranimo fabricku proizvodnju mesa (buzzword: industrial meat)? da bi smo definisali problem treba da definisemo: - sta je fabricka proizvodnja mesa i je l' to pravilan naziv za pojavu na koju mislimo kad prizivamo slike iz strasnih videa - sta je zabrana fabricke proizvodnje mesa, odnosno sta ona znaci - koji se cilj zeli postici zabranom - da li je zabrana neophodna za ostvarenje tog cilja ili se cilj moze postici nerepresivnim sredstvima ajmo prvu tacku: sta je fabricka proizvodnja mesa? definicije su precenjene. recimo da ne mogu ovako na brzaka da ispišem definiciju fabričke proizvodnje mesa (mada umem da prepoznam kad je vidim), ali mogu sasvim lepo da identifikujem problem koji postoji kada se u društvu ljudi šalju u zatvor kad zlostavljaju kuče ili mače (dosta je i jedno jedino) a prave profit kada muče i zlostavljaju milione prasića, krava i pilića. zabrana industrijske proizvodnje mesa (koja počiva na takvom mučenju) bi, u najmanju ruku, učinila zakonodavstvo malo smislenijim i doslednijim. to naravno nije jedini cilj, ali nije ni zanemarljiv.
boshoku Posted May 20, 2015 Posted May 20, 2015 a ti si zainteresovan meni da solis pamet. ja sam vec rekao da ne primam prituzbe. mislim da je gospođica po sredi, smanji doživljaj
Krošek Posted May 20, 2015 Posted May 20, 2015 definicije su precenjene. recimo da ne mogu ovako na brzaka da ispišem definiciju fabričke proizvodnje mesa (mada umem da prepoznam kad je vidim), ali mogu sasvim lepo da identifikujem problem koji postoji kada se u društvu ljudi šalju u zatvor kad zlostavljaju kuče ili mače (dosta je i jedno jedino) a prave profit kada muče i zlostavljaju milione prasića, krava i pilića. zabrana industrijske proizvodnje mesa (koja počiva na takvom mučenju) bi, u najmanju ruku, učinila zakonodavstvo malo smislenijim i doslednijim. to naravno nije jedini cilj, ali nije ni zanemarljiv. evo ima ovaj pojam na vikipediji: intensive animal farming http://en.wikipedia.org/wiki/Intensive_animal_farming jel to to? jel to treba zabraniti?
Krošek Posted May 20, 2015 Posted May 20, 2015 100% zabraniti? kako ce izgledati proizvodnja mesa koja ce nastaviti da se odvija?
ivy Posted May 20, 2015 Posted May 20, 2015 100% zabraniti? kako ce izgledati proizvodnja mesa koja ce nastaviti da se odvija?
belch Posted May 20, 2015 Posted May 20, 2015 100% zabraniti? kako ce izgledati proizvodnja mesa koja ce nastaviti da se odvija?
malkin Posted May 20, 2015 Posted May 20, 2015 100% zabraniti? kako ce izgledati proizvodnja mesa koja ce nastaviti da se odvija? kako je ovo potanje relevantno za bilo koju od tačaka iz tvog prethodnog posta?
Krošek Posted May 20, 2015 Posted May 20, 2015 (edited) bitno je za drugu tacku posto smo kao valjda presli preko prve dakle druga tacka naravno i ocigledno to nije tacno zato sto izmedju intensive animal farminga i toga na slici postoji stosta toga - npr krave u torovima ali vecim. Edited May 20, 2015 by Krošek
malkin Posted May 20, 2015 Posted May 20, 2015 pa sad, jel pitaš za posledice zabrane ili šta sama zabrana podrazumeva? ako ti kažem da su razlozi za zabranu etički, posledice su bitne samo ako pretpostavimo nekakvo konsekvencijalističko gledište. ne znam zašto bih to dopustio.
Krošek Posted May 20, 2015 Posted May 20, 2015 pa sad, jel pitaš za posledice zabrane ili šta sama zabrana podrazumeva? ako ti kažem da su razlozi za zabranu etički, posledice su bitne samo ako pretpostavimo nekakvo konsekvencijalističko gledište. ne znam zašto bih to dopustio. sta sama zabrana podrazumeva, koji je doseg zabrane, sta se ne zabranjuje itd. znaci kako izgleda post-zabrana svet. ali ne ciljno/vrednosno gledano nego fakticki
Recommended Posts