MancMellow Posted November 28, 2014 Posted November 28, 2014 Neće nam svanuti dok ne prihvatimo svi kulturu nasilja i kurvanje. Znao sam :(
Notorious Posted November 28, 2014 Posted November 28, 2014 Realno, ljudi iz srednjeklasnih porodica u Srbiji će uglavnom izražavati prezir prema omladinskim slojevima o kojima pišemo i svemu što je vezano za njih: narodnoj i pop muzici, preterivanju, kulturi nasilja, blejanju, kurvanju itd. Naravno da može biti i drugačije - to je ova “revolucija ideja” o kojoj govorim, naravno da postoje oni koji pripadaju toj nekoj srednjoj klasi ili buržoaziji ali ipak ne hejtuju dizelaše ili sl. subkulture i njihove vrednosti (kao što postoje i oni koji pripadaju radničkoj klasi, a dele srednjoklasnu moralnost). Ovo nije nikakvo pitanje dobra i zla, niti ja isključujem ljude koji pripadaju srednjoj klasi ili čak dele njene vrednosti. Ozbiljno mešaš pojmove klasnog i generacijskog, a i u generacijskom previše generalizuješ.
Прслин Posted November 29, 2014 Posted November 29, 2014 Ozbiljno mešaš pojmove klasnog i generacijskog, a i u generacijskom previše generalizuješ. Ето, имамо и пример радничке класе.
Anonymous Posted November 29, 2014 Posted November 29, 2014 Neće nam svanuti dok ne prihvatimo svi kulturu nasilja i kurvanje. Znao sam :( Ali neverovatno je kako se ovde zapatilo mišljenje da je svaki vid eksploatacije (tj. profit) povezan sa najcrnjim siromaštvom i bedom.
radisa Posted November 29, 2014 Posted November 29, 2014 čekajte, jel se vi (iole stariji) stvarno ne sećate šta je radnička klasa ili... :D Šta je sad radnička klasa, kad više nemamo fabrike? Rekao bih da je to pitanje... Ili sam preumoran i ne kontam?
Notorious Posted November 29, 2014 Posted November 29, 2014 Ето, имамо и пример радничке класе. U znoju lica svog.
radisa Posted November 29, 2014 Posted November 29, 2014 Pa dobro, ali neko radi za 2K€, a neko za 200€... To bi trebalo da je isto, sa stanovišta klase, ali, nešto, čisto sumnjama da bi se ta dva lika iole razumela, kada bi trebali da pričaju o klasnim dateljima...
MancMellow Posted November 29, 2014 Posted November 29, 2014 Pa dobro, ali neko radi za 2K€, a neko za 200€... To bi trebalo da je isto, sa stanovišta klase, ali, nešto, čisto sumnjama da bi se ta dva lika iole razumela, kada bi trebali da pričaju o klasnim dateljima... Eeeeee :D Idealna situacija je da su svi u društvu vlasnici. A da se radnici nalaze negde...daleko, recimo 10-15k kilometara daleko ^_^
Anonymous Posted November 29, 2014 Posted November 29, 2014 (edited) svako čiji su primarni prihodi od iznajmljivanja/prodavanja sopstvenog rada. To. Prilično stara definicija, devetnesti vek. Notorijus je u pravu, uklapa se u tu definiciju, kao i verovatno svi mi. edit: mada postoji i kategorija 'sredstva za rad', Marks je valjda hteo da izdvoji na taj način obične birokrate u državnim službama od radnika koji proizvode nešto. Edited November 29, 2014 by Anonymous
Indy Posted November 29, 2014 Posted November 29, 2014 Rad kao labour i rad kao work nisu isto... mislim da je potreban 1 klasni update ovde.
MancMellow Posted November 29, 2014 Posted November 29, 2014 Rad kao labour i rad kao work nisu isto... mislim da je potreban 1 klasni update ovde. labour
Indy Posted November 29, 2014 Posted November 29, 2014 labour Da, slazem se s time. Medjutim, potreban je update, ipak, za 21. vek. Nisam strucnjak, ali pregled klasa koje imamo danas, kao i sta ih definise, ima lepo kod Guy Standinga (vec sam dosadan s njim, ali sta cu kad mi je njegova knjiga legla k'o budali samar).
Anonymous Posted November 29, 2014 Posted November 29, 2014 @FERNOUX H A kad već smaram sa Marksom, on je imao sasvim lep izraz za kategoriju koju ti smatraš potlačenom: lumpenproleterijat.
MancMellow Posted November 29, 2014 Posted November 29, 2014 Da, slazem se s time. Medjutim, potreban je update, ipak, za 21. vek. pa ne vredi, ostali samo Smithsi, Hayekovci i Friedmanovci :(
Recommended Posts