Jump to content
IGNORED

Advokatura

Tribun_Populi

Recommended Posts

1. stićiće ti za 2 meseca najviše...

Meni nije stiglo ni nakon godinu dana (znam još par slučajeva), a jednoj prijateljici je prvo rješenje stiglo relativno brzo ali drugo nije dobila ni nakon 2 godine :isuse:

To zavisi od banke i limita na kartici/šalteru bez najave... :)

Pošto kupio po to i prodao ;)

Edited by laser lotus

Meni nije stiglo ni nakon godinu dana (znam još par slučajeva), a jednoj prijateljici je prvo rješenje stiglo relativno brzo ali drugo nije dobila ni nakon 2 godine :isuse:

Koga znam stizalo je za manje od 2 meseca... E sad, uzorak mi je 5-6 ljudi, raznih struka, pa je moguće da je ipak to premalo...

Moj uzorak je isključivo IT (takođe 5-6 ljudi). I knjigovođa je mislio da ću ga dobiti za 2-3 mjeseca ali ništa od toga za sad.

Plaćaj paušalno :) Vidi s nekim (početnikom) koliko su porez i doprinosi u opštini gde ti je kancelarija, i raspali tako. Samo se potrudi da odeš prethodno do inspektora za paušalce da ti odrede tačan poziv na broj (neka šifra + jmbg) da bi ti pravilno knjižili uplate, jer im je poresko računovodstvo tuga neviđena.

S računa dižeš kako hoćeš i koliko voliš, jedino držiš KPO urednu i toeto.

S računa dižeš kako hoćeš i koliko voliš, jedino držiš KPO urednu i toeto.

Ja do sad mislio da se s racuna dize koliko se ima/moze, kad ono vidis ti to... -_- 

Rešenje ti neće stići skoro. Ja ga čekam od januara, niti sam čuo da je nekom od kolega stiglo brzo. Za advokate početnike je oko 16.000 mesecno, s tim sto postoje razlike po opstinama. Kad stigne, plaća se za celokupan period od prijave. Za zdravstveno ne znam šta da ti kažem, jer ja nisam ni uzimao knjižicu.

Što se tiče računa i banke, meni na taj račun leže samo novac od službenih odbrana, ostalo na ruke. Ne verujem da postoje ikakva ograničenja u pogledu raspolaganja tim novcem. I ne pada mi na pamet ikome ista da pravdam.

Meni jos nije stiglo resenje a prijavio sam se proslog aprila. Bio sam do poreske i rekli mi koliko da placam al mi nisu dali onaj licni broj za placanje :isuse: moracu opet da odem do njih s'tim sto mi uopste nije napisala za zdravstveno koliko da placam.

Disclaimer: nisam knjigovođa tako da nisam kriv ako te ćorkiraju zbog utaje poreza ;)

LM, mene su svi savjetovali (par knjigovođa) da redovno plaćam sumu za koju procjenim da će mi zacijepiti. E sad, koliko uplatiti nije baš egzaktna nauka, najbolje da pitaš nekog iz branše koliko plaća. Mada u teoriji ne moraš da plaćaš dok ne dobiješ rješenje to može da bude nezgodno jer će nakon godinu-dvije da te rebnu popriličnom cifrom koju treba odjednom platiti, a može da bude problema i sa ovjerom knjižice kao i sa podnošenjem novog zahtjeva za paušalno oporezivanje (krajem novembra).

Što se para tiče možeš da trošiš koliko hoćeš - jedino ograničenje je da ne možeš da podigneš više od 100.000 u kešu dnevno.

U stvari, može da podigne do 150.000 RSD dnevno, bez da prilaže račune ili druga dokumenta koja opravdavaju dizanje. Preko 150.000 RSD moraš da prilažeš račune ili druga dokumenta.

Ako je ovo drugo, da li će da me drkaju za zdravstveno, ako se razbolim npr. posle 10 meseci neplaćenih doprinosa (za ova druga dva me boli ona stvar (kurac), i tako nikakve vajde od njih)?

Moj savjet je da odes u poresku upravu kod tvog referenta (po pocetnom slovu prezimena) da ti odredi koliko da placas zdravstveno jer ti treba knjizica. Meni je zena na licu mjesta odokativno odredila osnovicu i sve doprinose i dala brojeve racuna za placanje.

Za ovjeru zdravstvene knjizice vazno je samo da su doprinosi za zdravstveno placeni, ovo ostalo ih ne zanima.

Ako trenutno nemas para na racunu, odes u banku i uplatis sam sebi pozajmicu osnivaca.

• 4 weeks later...

AKB obrisala Dragana Karanovića (glavnog partnera u Karanović&Nikolić) iz Imenika advokata, jer je imenovan za direktora privrednog društva Bosni i Hercegovini i zbog toga što je otvarao filijale KN-a u Hrvatskoj. Ovo će biti ozbiljan problem za KN, obzirom na profil klijentele.

I ostale integrisane kancelarije (pre svih domaće kancelarije BDK Legal i JPM) bi trebale da se zabrinu za sebe posle ovoga.

Advokat ne sme biti član organa upravljanja drugog pravnog lica niti imati svojinski udeo u drugom pravnom licu, sem advokatskog ortačkog društva (u Srbiji) kroz koje se bavi advokaturom.