Jump to content
IGNORED

Advokatura

Tribun_Populi

Recommended Posts

Kad smo kod učenja, jel ispratio neko članak u Politiki gde pišu da AKB neće da upisuje diplomce privatnih pravnih, sem Uniona, u imenik advokata?

TT tj. CZ M57

Da, rekli su u AKB-u da osim Uniona privatni fakulteti ne dolaze u obzir.

Valjda ovi ostali "privatni pravni" zapravo i nisu pravni fakulteti, već poslovno pravo, pravo i administracija..pa po samom zakonu diplomci tih fakulteta ne ispunjavaju uslove za upis.

Ne znam, meni su tu mišljenja podeljena.

S jedne strane to je malo kreativno tumačenje, jer je zakon o advokaturi u tom delu glupo i dvosmisleno napisan (uslov: da ima diplomu pravnog fakulteta), plus oblast visokog obrazovanja se uređuje drugim zakonom, koji pominje i razlikuje studijske programe, a ne fakultete. Ako doslovno primeniš ovu odredbu, ispada da svako ko ima diplomu fakulteta sa nazivom pravni može da bude advokat, pa makar to bila i strukovna diploma na tri ili četiri godine, a s druge strane to ne može neko ko je završio akreditovani studijski program akademskih studija i stekao zvanje dipl.pravnik - jer nije diplomirao u instituciji koja se zove pravni fakultet. Besmisleno je tako.

S druge strane, AKB je u pravu u jednom, ako ti ljudi koji su završili privatne fakultete nisu imali polovinu građanskih materijalnih predmeta niti jedan procesni, onda i ne mogu biti tretirani jednako sa ostalima, niti zavređuju da budu primljeni u komoru. Onda ispada da je ta akreditacija studijskih programa smejurija, a još je veća smejurija što su takvi uopšte položili pravosudni - ispada onda da i ne moraš da imaš veze s pravom, samo nabubaj.

TT tj. CZ M57

Kad smo kod učenja, jel ispratio neko članak u Politiki gde pišu da AKB neće da upisuje diplomce privatnih pravnih, sem Uniona, u imenik advokata?

TT tj. CZ M57

Препрека за упис није чињеница да је неко завршио приватни, већ да није завршио правни факултет. Закон о адвокатури, између осталих, прописује као обавезан услов поседовање дипломе правног факултета – каже Шошкић.

ja samo ovako razumeo. inace me ni bi iznenadilo da priznaju samo Union,tamo je Ivosevic.

Pa da, ali ti ljudi nose naziv diplomirani pravnik. Mogli su da završe i trgovačku akademiju, ako su sa akreditovanog stud. programa studija prava, nije važno.

S druge strane, jebeš ti takvu akreditaciju gde dipl. pravnik može biti neko ko nije polagao GPP ili obligacije.

Pa ajd sad :)

TT tj. CZ M57

Možda, neam pojma. Po starom zakonu o stručnim nazivima bila su predviđena samo dva zvanja, pravnik (viša) i dipl.pravnik (fakultet). Pravnici su bili i policajci sa VŠUP iz Zemuna.

TT tj. CZ M57

Položio advokatski ispit pre sat vremena u AK Beograd. Zgazio, iako sam mogao izvući i bolja pitanja. Pitaju izborni postupak, ja izvukao uslove za izbor predsednika AKS, sva sreća pa sam to prešao dan pred ispit, zlu ne trebalo...

Položio advokatski ispit pre sat vremena u AK Beograd. Zgazio, iako sam mogao izvući i bolja pitanja. Pitaju izborni postupak, ja izvukao uslove za izbor predsednika AKS, sva sreća pa sam to prešao dan pred ispit, zlu ne trebalo...

To !

Dominacija!