Hamlet Strašni Posted March 12, 2016 Share Posted March 12, 2016 Ima sa CG ugovor o tome koji dozvoljava zastupanje ovdašnjih advokata pred njihovim sudovima i obrnuto. Inercija je čudo. A pravosudni je u ovoj formi i na ovaj način (mehaničko deklamovanje pola fakulteta napamet) prevaziđen totalno, i obesmišljen kao praktični ispit. Notarski je, koliko sam imao prilike da čujem, mnogo bolje koncipiran, sa akcentom na praktičnu primenu znanja. Ne slazem se za pravosudni. Mislim da je dobar u principu a da bi mozda trebalo menjati neke detalje. Sveobuhvatna slika pravnog sistema koja se stice polaganjem pravosudnog je imho bitna i korisna za svakoga ko se bavi pravim na praktican i ozbiljan nacin Link to comment
Moća Posted March 12, 2016 Share Posted March 12, 2016 Hamlete pravosudni u ovom obliku je cista budalastina jer se svodi na sumanuto bubanje i jos sumanutiji stres. Link to comment
Tribun_Populi Posted March 13, 2016 Author Share Posted March 13, 2016 Ne slazem se za pravosudni. Mislim da je dobar u principu a da bi mozda trebalo menjati neke detalje. Sveobuhvatna slika pravnog sistema koja se stice polaganjem pravosudnog je imho bitna i korisna za svakoga ko se bavi pravim na praktican i ozbiljan nacin Ih, kamo lepe sreće. Pravosudni (sem praktičnog dela) ne predstavlja ništa drugačiju proveru znanja od one koju si imao na fakultetu, samo u nešto skraćenijem i sažetijem vidu, dodatno zakomplikovanom činjenicom da nemaš jasno definisanu literaturu - imaš nekakve priručnike, skripte, dopune, zakone, jednu opštu papazjaniju - plus zavisiš od ispitivača kome je u tom trenutku baš palo na pamet to neko pitanje. Još zanimljivije je što delom ispituju praktičari (sudije i tužioci) a delom teoretičari (profesori), pa shodno tome i različit pristup prilikom ispitivanja. Jedno obično mehaničko učenje napamet i mehaničko ponavljanje ogromne količine informacija, koje se posle položenog ispita još brže zaboravi. A uz to i ovo što kaže Moća, abnormalno veliki a uz to nepotrebni stres. Prava stvar za proveru znanja u domenu poznavanja i primene prava bi bilo ispitivanje simuliranjem praktičnih situacija - da te dovedu u situaciju u kojoj se nalazi sudija/tužilac/advokat kad dobije slučaj - znači konkretan zadatak, po mogućstvu što komplikovaniji tako da zakači što više raznovrsnih oblasti. Ili više takvih zadataka. Tako se proverava sveobuhvatnost u poznavanju pravnog sistema i, što je IMHO na praktičnom ispitu must, sposobnosti njegove adekvatne primene u onome što ćeš raditi celog života. Ono, možeš oduvati na pravosudnom a posle kaskati jer ne radi logički aparat - uspeh tu pokazuje da si uporan, istrajan i da ti dobro radi foto-memorija, a ne da kvalitetno logički rezonuješ i sistemski povezuješ primenu znanja. Mislim, i sudije koje sude po 30 godina svakako pored sebe drže komentare zakona ili drndaju Paragraf/Intermex, nisu nenormalni da uče napamet tekst zakona, koji se uzgred promeni 3 puta za 10 godina. Link to comment
Hamlet Strašni Posted March 13, 2016 Share Posted March 13, 2016 Zavisi ko ispituje i kako. I dalje se ne slažem. Te stvari o kojima.pricas bi trebalo da se radne na fakultetu... Link to comment
Tribun_Populi Posted March 13, 2016 Author Share Posted March 13, 2016 A, pa kad kažeš to profesorima, oni kažu da to nije njihov posao. :D A i brate to je praktični ispit, logično je da se proveravaju praktična znanja. Link to comment
Godfrey Posted March 13, 2016 Share Posted March 13, 2016 Uopste je glupo da ispitivaci na pravosudnom budu i profesori. U mojoj komisiji su bila samo dva profesora, i to jeste bilo ono klasicno fakultetski "hajde izdeklamuj". Sa sudijama je vec bilo dosta drugacije i kvalitetnije ispitivanje. Link to comment
Moća Posted March 13, 2016 Share Posted March 13, 2016 Meni ispitivali Perovic i Bosa :D Cak je i Perovic vikao na mene i drzao mi predavanje kako se polaze pravosudni u Sloveniji. Napisacu vam kasnije sve. Link to comment
Godfrey Posted March 13, 2016 Share Posted March 13, 2016 Znači ti si bio u prvoj komisiji. Slušao sam ispitivanja Bose i Perovića...šta da ti kažem U toj komisiji su ljudi plakali...a u mojoj su samo povraćali i padali u nesvest Ja zaista nisam imao loša iskustva na samom pravosudnom, ali sve ono što je prethodilo samom ispitu je...pa...recimo više nikada ne bih kroz to prošao - ni za kakve pare. Link to comment
nautilus Posted March 13, 2016 Share Posted March 13, 2016 ja sam polozio u toj komisiji tako sto sam na popravni pao - radno :D Link to comment
Godfrey Posted March 13, 2016 Share Posted March 13, 2016 Pa previše si se fokusirao na građansko i ustavno :D Link to comment
Moća Posted March 13, 2016 Share Posted March 13, 2016 Znači ti si bio u prvoj komisiji. Slušao sam ispitivanja Bose i Perovića...šta da ti kažem U toj komisiji su ljudi plakali...a u mojoj su samo povraćali i padali u nesvest Ja zaista nisam imao loša iskustva na samom pravosudnom, ali sve ono što je prethodilo samom ispitu je...pa...recimo više nikada ne bih kroz to prošao - ni za kakve pare. Kod Bose na popravnom sam dobio najgore pitanje "Nadleznosti jedinica lokalne samouprave" ima ih preko 20 i Bosa trazi da nabrojis vecinu. Ja nabrojao nekih desetak i tu ona krenula da me mrcvari i trazi jos i u jednom trenutku ona kaze: Hajde kolega recite mi ko je nadlezan kod Vas u ... i tu pocinje da gleda onaj moj dosije i da trazi odakle sam. Ja onako lagano kazem: Ja sam iz Jagodine kod nas se za sve pita Palma. Tu pocinju da se smeju svi i Bosa pocinje da se smeje i kaze: Dobro kolega pravicemo se da se ustav postuje. Posle mi zamerila sto nisam znao ko je predsednik Vrhovnog kasacionog suda. Da to mora da se zna. Ja se mislim u sebi alo bre zeno ne znam de mi je glava a ti mi trazis predsednika VKS. Kod Perovica je bio problem sto ti daje 6 pitanja i 3 minuta da napises koncept. Tako da nema vremena da se napise sve sto ti treba i ja dobio 5. pitanje Davanje naslednicke izjave, i ispricam ja kako se daje itd ali potpuno smetnem sa uma da pomenem i poslovnu sposobnost. I on pocenje da vice na mene i to je kolega to??? 5 minuta i gotovo??? I onda krece da prica kako se polaze u Sloveniji kako mu je njegov kolega pricao kako se polaze kod njih. Pa mi se onda zalio da mu 10 godina ne daju da pita teoriju a ja se mislim ajde bre bezi samo mi jos fali teorija da je ucim da odlepim. I na kraju prodje popravni kako treba. Kod sudija ispitivaca nije bilo nikakvih problema svi su bili korektni i trazili sustinu tj zakon. Link to comment
Ayatollah Posted March 13, 2016 Share Posted March 13, 2016 Kada bih morao da ponovo ucim i polazem pravosudni, ja bih prestao da se bavim pravom. Ozbiljno to kazem, pre bih taksirao ili otvorio neku malu firmu, nego se opet suocio sa haosom i stresom koji sa sobom nosi spremanje tog nehumanog ispita. Ta cetiri i po meseca spremanja su mi bila ubedljivo najteze iskustvo u zivotu, mnogo teze od npr. devet meseci u kasarni u Valjevu. Ovo tim pre sto imam naviku da ucim nocu, pa sam se vrlo brzo odvojio od realnog sveta, spavao dok su ostali bili budni i ucio dok drugi spavaju, i posle par nedelja bio potpunom limbu, kao da sam postao vampir. Sam ispit nije bio nikakav problem, polozio sam sve iz cuga u profesorskoj komisiji (tada Perovic, Ljubisa Lazarevic, Slijepcevic, Loncar, Pavle Nikolic, Trifunovic i Vesna Besarevic), ali sam se od ispita posle oporavljao nedeljama. Da je pravosudni potreban, potreban je. Da je u ovoj formi prevazidjen, jeste. Nase skolstvo je generalno prevazidjeno, i metod rada koji se dominantno primenjuje - mehanicka gruvacina podataka dok se boje ne rastope - je tu zato sto je najlaksi za ispitivace i najjeftiniji za organizatore. Nekom Perovicu ne treba ni 5 minuta da bi se spremio da ispituje Gradjansko, a to sto tebi treba 2 meseca, nikoga ne interesuje. Ono sto je najveci problem tu je sto ljudi izlaze sa gomilom statickog znanja, koje je neprimenjivo u praksi i brzo se zaboravlja. Mene je tu otreznio vrlo brz odlazak u privredu nakon pravosudnog - iako sam bio pun teorijskog znanja, imao sam probleme da se suocim sa najprostijim dinamickim pitanjima, npr. kako (po tadasnjim propisima) najjednostavnije preneti pravo koriscenja na nepokretnosti u drzavnoj svojini sa jednog pravnog lica na drugo, i koji je poreski tretman prenosa najjeftiniji, i slicno. Tu nasa praksa strahovito zaostaje za razvijenim svetom, ona jos uvek pliva i lozi se na normativne akte i hrpu teksta, umesto na prakticnu primenu tog teksta. Ovaj ispit koji ja sada radim je zivi primer toga. Statut AKS i Kodeks advokatske etike AKS spadaju medju najgore pravne akte koje sam ja imao prilike da citam, a procitao sam ih mnogo - preobimni, predetaljni, bave se individualnim situacijama, regulisu svaku pojedinacnu glupost, od toga kako se broje glasacki listici prilikom izbora u AKS, do toga kako starijem kolegi treba pozeleti dobar dan i ustupiti mu mesto da sedne. Autori ovih akata su ljudi koje je vreme potpuno pregazilo, pa makar bili i najbolji advokati na svetu. Ja sam na mom, sada prakticno vec bivsem poslu, i pisao eticke kodekse i ucio kako se to radi - ti kodeksi moraju biti kratki, jasni, uopsteni i eksplicitni, da bi se lako pamtili i siroko primenjivali. Kodeks moje bivse firme ima 15 tacaka, ali ga zna i primenjuje pola kompanije, od cega 99 % ljudi nisu pravnici. Sa druge strane, Kodeks AKS ima 40-tak tacaka, svaka sa 5 - 10 podtacaka (ima sigurno vise od 300 raznoraznih pravila i podpravila), i tesko ga je i procitati, a kamoli lako zapamtiti. Kao takav, on potpuno masi svoju sustinu i namenu, i moze da zadovolji samo sujetu svojih autora. Link to comment
Tribun_Populi Posted March 13, 2016 Author Share Posted March 13, 2016 Da je pravosudni potreban, potreban je. Da je u ovoj formi prevazidjen, jeste. Nase skolstvo je generalno prevazidjeno, i metod rada koji se dominantno primenjuje - mehanicka gruvacina podataka dok se boje ne rastope - je tu zato sto je najlaksi za ispitivace i najjeftiniji za organizatore. Nekom Perovicu ne treba ni 5 minuta da bi se spremio da ispituje Gradjansko, a to sto tebi treba 2 meseca, nikoga ne interesuje. Ono sto je najveci problem tu je sto ljudi izlaze sa gomilom statickog znanja, koje je neprimenjivo u praksi i brzo se zaboravlja. Mene je tu otreznio vrlo brz odlazak u privredu nakon pravosudnog - iako sam bio pun teorijskog znanja, imao sam probleme da se suocim sa najprostijim dinamickim pitanjima, npr. kako (po tadasnjim propisima) najjednostavnije preneti pravo koriscenja na nepokretnosti u drzavnoj svojini sa jednog pravnog lica na drugo, i koji je poreski tretman prenosa najjeftiniji, i slicno. Tu nasa praksa strahovito zaostaje za razvijenim svetom, ona jos uvek pliva i lozi se na normativne akte i hrpu teksta, umesto na prakticnu primenu tog teksta. +1 To je to, od fakulteta do pravosudnog. Link to comment
Strahan Posted March 13, 2016 Share Posted March 13, 2016 Meni ispitivali Perovic i Bosa :D Cak je i Perovic vikao na mene +1 i dalje pod stresom a proslo dosta vremena... Link to comment
Ayatollah Posted March 13, 2016 Share Posted March 13, 2016 I onda krece da prica kako se polaze u Sloveniji kako mu je njegov kolega pricao kako se polaze kod njih. Pa mi se onda zalio da mu 10 godina ne daju da pita teoriju a ja se mislim ajde bre bezi samo mi jos fali teorija da je ucim da odlepim. I na kraju prodje popravni kako treba. Kod sudija ispitivaca nije bilo nikakvih problema svi su bili korektni i trazili sustinu tj zakon. Mene je Pavle Nikolic na Ustavnom, mrtav hladan, pitao teorije referenduma - francusku, italijansku skolu, itd. Ja sam mu inicijalno rekao sve sto pise u ustavu i zakonu, a onda je on krenuo da me drnda 10 minuta sa teorijama. Na kraju mi rekao da ne bih polozio da nisam savrseno znao prakticni deo tog i preostala dva pitanja. Link to comment
Recommended Posts