henrik larsson Posted November 28, 2012 Posted November 28, 2012 (edited) Ako vec postoji dobra volja, ne bi li bilo logicno uzeti u obzir da izrazi cigani ( da ne pominjem i nedvosmisleno pogrdne i omalovazavajuce izraze cigancenje, ciganisanisanje ili negativna poredjenja kao cigani...) vredja neke nase sugradjane ), te da ga zbog toga taj izraz jednostavno ne treba koristiti?Nece to naravno promeniti svet niti resiti probleme Roma, ali ce uciniti da se neko za susednim stolom u kafani, neko tri reda iza nas u biooskopu, neko u autobusu ili redu za vadjenje licne karte ne oseca ponizeno ili bar neprijatno.Meni je u ovoj celoj priči urnebesno to što se valjda podrazumeva da Milogled i ja 24/7 koristimo neki od tih izraza u svakakvim prilikama. Mislim, kada pričam sa Ciganinom/Romom, svakako neću pominjati ni jedan od ta dva izraza, kao što neću ni sa pederom/gejem. Kao što ni oni neće pominjati izraze "Srbin belac" ili "osoba heteroseksualne orijentacije".A cela ova priča je krenula na forumu i oko forumskih polemika. Tj, na istom onom forumu na kome se -da podsetim- tolerišu izrazi tipa "retard" i "retardirano", to name a few. Edited November 28, 2012 by henrik larsson
kim_philby Posted November 28, 2012 Posted November 28, 2012 Meni je u ovoj celoj priči urnebesno to što se valjda podrazumeva da Milogled i ja 24/7 koristimo neki od tih izraza u svakakvim prilikama. Mislim, kada pričam sa Ciganinom/Romom, svakako neću pominjati ni jedan od ta dva izraza, kao što neću ni sa pederom/gejem. Kao što ni oni neće pominjati izraze "Srbin belac" ili "osoba heteroseksualne orijentacije".a ko te tera? i ako kazes 'ciganin' doticni moze da te ispravi i ti da kazes 'rom'.ja sve vreme pisem o javnom polju. za mene bi bilo nedopustivo da, na primer, politicari ili novinari koriste te izraze.kada smo vec kod zorgeotovog zivog jezika mene nervira da se snizenje sada kaze akcija. i opet svi to sada govore.
Аврам Гојић Posted November 28, 2012 Posted November 28, 2012 (edited) @larsonpa ne podrazumeva se, odakle ti to Edited November 28, 2012 by Marko M. Dabovic
Turnbull Posted November 28, 2012 Posted November 28, 2012 kada smo vec kod zorgeotovog zivog jezika mene nervira da se snizenje sada kaze akcija. i opet svi to sada govore.+1WTF?
kim_philby Posted November 28, 2012 Posted November 28, 2012 +1WTF?jebote nikome ne smeta da im miskovic i marketing moguli odredjuju kako da govore ali rom/ciganin je atak na samu dusu jezika.pri tome kao logika je izvanredna: snizenje znaci da nesto pada a kupac mora da misli da mu uvek sve skace. otuda akcija.
henrik larsson Posted November 28, 2012 Posted November 28, 2012 a ko te tera? i ako kazes 'ciganin' doticni moze da te ispravi i ti da kazes 'rom'.ja sve vreme pisem o javnom polju. za mene bi bilo nedopustivo da, na primer, politicari ili novinari koriste te izraze. @larsonpa ne podrazumeva se, odakle ti toJa bih opet priupitao, ko je uopšte ovde pominjao javno polje, političare i medije? Sasvim je normalno da se na tim poljima koristi strogo formalni govor, i da je nedopustivo reći i "sisa" i "kurac" umesto "dojka" i "penis", tj to su sve izrazi koji se opušteno koriste u pežorativnom govoru. Dakle, nema potrebe mešati to sa PC govorom.
Turnbull Posted November 28, 2012 Posted November 28, 2012 (edited) Ne zajebavaj da je to opravdanje?A slobdno tržište ništa ne nameće, tu smo lekciju već savladali. Edited November 28, 2012 by Syme
kim_philby Posted November 28, 2012 Posted November 28, 2012 (edited) Ja bih opet priupitao, ko je uopšte ovde pominjao javno polje, političare i medije? Sasvim je normalno da se na tim poljima koristi strogo formalni govor, i da je nedopustivo reći i "sisa" i "kurac" umesto "dojka" i "penis", tj to su sve izrazi koji se opušteno koriste u pežorativnom govoru. Dakle, nema potrebe mešati to sa PC govorom.ja sam pominjao posto si ti zakukao kako to uce tvoje klince u skoli. a sta drugo da ih uce?edit: i samo da dodam da je to polje u koje ulazis svaki put kada sednes za sto sa ljudima koje ne znas. Edited November 28, 2012 by kim_philby
Nesh Posted November 28, 2012 Posted November 28, 2012 (edited) Meni je u ovoj celoj priči urnebesno to što se valjda podrazumeva da Milogled i ja 24/7 koristimo neki od tih izraza u svakakvim prilikama. Mislim, kada pričam sa Ciganinom/Romom, svakako neću pominjati ni jedan od ta dva izraza, kao što neću ni sa pederom/gejem. Kao što ni oni neće pominjati izraze "Srbin belac" ili "osoba heteroseksualne orijentacije".Komentarisao sam one ljude iz tvog posta ("kod nekih ljudi ta dobra volja već postoji, ma koji izraz koristili") koji imaju dobru volju, a koriste taj izraz i pitao se da li delimo istu logiku. Nista vise. Edited November 28, 2012 by Nesh
henrik larsson Posted November 28, 2012 Posted November 28, 2012 ja sam pominjao posto si ti zakukao kako to uce tvoje klince u skoli. a sta drugo da ih uce?Prilično je bezveze podmetanje. Kukao sam što je upotreba PC termina jedino čemu uče klince tim povodom.Btw, odustajem, ne mogu da se bakćem sa takvom vrstom sagovornika.
Milogled Bluff Posted November 28, 2012 Posted November 28, 2012 (edited) jebote nikome ne smeta da im miskovic i marketing moguli odredjuju kako da govore ali rom/ciganin je atak na samu dusu jezika.pri tome kao logika je izvanredna: snizenje znaci da nesto pada a kupac mora da misli da mu uvek sve skace. otuda akcija.Ko kaze da nikome ne smeta? Meni se povraca od tog i slicnih izraza.Sto se Cigana i Roma tice, evo - nikada necu upotrebiti rec "Ciganin" ako postoji i najmanja mogucnost da se neko zainteresovan (mislim, zaista zainteresovan, a ne uterivac PC na forumu koji tog trenutka nema pametnija posla) oseti uvredjenim. Bez obzira na to sto ja mislim da tu nema nikakve pogrde. Jel sad u redu? Edited November 28, 2012 by Milogled Bluff
kim_philby Posted November 28, 2012 Posted November 28, 2012 (edited) @hl: ne podmecem nego te lepo pitam: sta da ih uce? i slazem se da je glupo sto ih ne uce drustvenoj solidarnosti. ali tome niko nikoga ne uci vec dvadeset godina u ovoj zemlji. Edited November 28, 2012 by kim_philby
levi Posted November 28, 2012 Posted November 28, 2012 +1WTF?Meni je akcija super od kada sam na pijaci čuo jednu Romk prodavačicu kako viče - Ajmo kaačketi na akciji
kim_philby Posted November 28, 2012 Posted November 28, 2012 Ko kaze da nikome ne smeta? Meni se povraca od tog i slicnih izraza.Sto se Cigana i Roma tice, evo - nikada necu upotrebiti rec "Ciganin" ako postoji i najmanja mogucnost da se neko zainteresovan (mislim, zaista zainteresovan, a ne uterivac PC na forumu koji tog trenutka nema pametnija posla) oseti uvredjenim. Jel sad u redu?aman pricaj kako zelis. ja ti samo kazem da reci imaju zivot. neka rec koje se secas kao dobre ribe u srednjoj skoli pojavi se u podne tvog zivota izgledajuci kao da je postena seksualna radnica iz okoline stajge.
3opge Posted November 28, 2012 Posted November 28, 2012 u jebote - akcija?ovo je vec za samoodsecanje usiju tupom sekirom.
Recommended Posts