Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sinovi kineskog zmaja

Featured Replies

Kolege iz Kine su pričali da Si nema neki svoj legacy i da se zbog toga misli da bi reintegracija Tajvana morala da se desi za njegovog vakta.

• Replies 2.7k
  • Views 302.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Dragance, slazem se da je nacionalizam Han Kineza u porastu i deo problema (drugi deo je porast nacionalizma i terorizma kod Ujgura). Iskreno, ne razumem upotrebu reci genocid u ovom kontekstu, tim

• James Marshall
    James Marshall

• Filipenko
    Filipenko

Nensi Pelozi je notorni kriminalac ciji je muz najuspesniji berzanac, mnogo uspesniji od najiskusnijih vukova na Volf Stritu, iako se time nikada ranije nije bavio. Volsebno zaradjuju desetine i stoti

Posted Images

5 hours ago, Sammael said:

Kolege iz Kine su pričali da Si nema neki svoj legacy i da se zbog toga misli da bi reintegracija Tajvana morala da se desi za njegovog vakta.

mislim da kinezi razmisljaju u mnogo duzim vremenskim intervalima i da nece zuriti po tom pitanju.

Ja koliko razumem iz kineske istorije, legacy svakog cara je sto nije izgubio mandate of heaven (nije sjebao zemlju), sve ostalo je added bonus.

Ono sto je meni interesantno, i kad nema sukoba u planu ovi kad krenu da pricaju znaci da rade na nekom scenariju kako da naprave/eskaliraju sukob. Tako da ne bih otpisala to sa Tajvanom, jedino ako ih Kinezi preigraju pa ne padnu na pricu da se uvuku u nesto sto im ne treba na temu Tajvana.

18 hours ago, Spooky said:

@Emerald Ha ha ha, znači japan i filipini sa nenaseljenim ostrvima između kojih su međunarodne vode i koja su razbacana preko mnogo hiljada kilometara prave neki problem Kini?

To bi bilo kao kad bi rekao da Kuba i Bahami pritisak na USA jer joj ometaju da ulazi i izlazi iz Meksičkog Američkog zaliva (gde imaju značajne luke i vojno bitna brodogradilišta).

Moguce da gresim, ali mi nije jasno zasto Kinezi grade vestacka ostrva

960px-South_China_Sea_claims_map.svg.png

Izgledaju prilicno zatvoreni pomorski

Inace je ovo najznacajni morki trgovacki put trenutno u svetu.

Pa to je bar jasno - ostra ti daju priliku da kontrolises mora oko njih, sustinski siris svoju teritoriju i uticaj na druge.

1920px-Maritime_Zones_under_Internationa

Zajebano oko Tajvana je sto iznad ima japanska a ispod filipinska ostrva, obe zemlje koje su bliske USA. Ako USA tu rasporedi svoje jedinice, antibrodske/PVO rakete, utvrdi se... bice ta invazija Tajvana bas zajebana stvar. Ja mislim (bolje reci nadam se) da cela prica oko invazije je nacin Kine da pritisne Tajvan na sto vise integracija i sporo mirno gutanje tog ostrva.

Problem Kine je sto nema otvoren izlaz na okean, nijedan. Svuda oko obale mogu da se pozicioniraju Amerikanci i prave probleme.

Na gornjoj slici je juzni deo obale a ovo je severni tj. severno od Tajvana

960px-East_China_Sea_location_map_OSM_eq

No Taiwan no problem violina

3 hours ago, Emerald said:

Problem Kine je sto nema otvoren izlaz na okean, nijedan

Ima. Svaki pokušaj blokade se smatra objavom rata, a nisam siguran da je iko spreman za tu borbu. Slično kao i Rusija u Baltiku, gde se neznalice pitaju što im Švedska i Danska (NATO/EU) dozvoljavaju plovidbu do i od svojih luka

6 minutes ago, Engineer said:

Ima. Svaki pokušaj blokade se smatra objavom rata, a nisam siguran da je iko spreman za tu borbu. Slično kao i Rusija u Baltiku, gde se neznalice pitaju što im Švedska i Danska (NATO/EU) dozvoljavaju plovidbu do i od svojih luka

Onako ;) Estonija je pokusala 15.V da napravi blokadu, da zaustavi tanker - vest na Rojters.

Nije im se svidelo.

Kina vec decenijama smatra Tajvan svojom teritorijom a tamo Amerikanci iskrcavaju oruzje. Tesko da ce Kina da povede svetski rat zbog nekog broda u tudjim teritorijalnim vodama.

Kina je sve jaca ali nije ono sto neki u Srbiji zamisljaju.

Pa i svi drugi smatraju Tajvan kineskom teritorijom jer ih niko ne priznaje kao nezavisnu državu. Severna Makedonija ih je priznala u naletu ludila i verovatno neke korupcije, ali su brzo povukli to priznanje.

8 minutes ago, Emerald said:

Kina vec decenijama smatra Tajvan svojom teritorijom a tamo Amerikanci iskrcavaju oruzje. Tesko da ce Kina da povede svetski rat zbog nekog broda u tudjim teritorijalnim vodama.

Kina je sve jaca ali nije ono sto neki u Srbiji zamisljaju.

Tesko i da ce neko da udje u rat sa Kinom oko Tajvana.

uopste nisam fasciniran goosestepom&drekom, podsecaju me na dzejenej udri po betonu dok ne dobijes bruh ili hemoroide, nekakve cisterne sa latinicom?

Zadnji put su bili u akciji ‘89, pobili demonstrante u belim rukavicama

Kazu Shi ne moze da napadne tajvan jer bi mu se oruzane snage raspale?

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.