maximus Posted July 11, 2014 Posted July 11, 2014 kakav bre zakon o radu?!? kakve bre 'posledice, kritike I (retke) pohvale' :) nezaposlenost biblijskih razmera! od onih zaposlenih vecina ili lupa pecate ili prevrce burgere ili samoupravlja cast izuzetcima I onima koji dobijaju kintu iz inostranstva
Ravanelli Posted July 11, 2014 Author Posted July 11, 2014 (edited) Ukoliko bi se morala dati opšta ocena izmena i dopuna Zakona o radu, može se konstatovati da je taj tekst kao ružna sestra takozvane „Radulovićeve verzije Zakona o radu“ koji je povučen iz procedure početkom ove godine, da bi najavio početak predizborne kampanje. Bilo bi preterano reći da je povučeni tekst bio Pepeljuga. Ali je svakome ko pročita i poredi ova dva teksta jasno da su prvi pisali stručni ljudi vođeni pre svega idejom osavremenjavanja radnog zakonodavstva. Uključujući tu i neke bolne i nepopularne promene, kao i neka diskutabilna rešenja – postojao je jasan pravac na kojem su zakonopisci stvorili novi koncept. U trenutno aktuelnom tekstu izmena i dopuna, koncepta nema. Radni odnos je delikatna ravnoteža dve strane koje po prirodi njihovog položaja nisu jednake. Socijalni dijalog je srž uspostavljanja svojevrsnog egaliteta, a ne intervencija države. Analizirani tekst ne poznaje takvu ravnotežu. Više nalikuje na spisak lepih želja poslodavaca, koje su čini se ispunjene preko svakih realnih očekivanja. Zato poslodavci ponovo veruju u Deda Mraza. Kome će nakon usvajanja izmena i dopuna verovati zaposleni i kakva će biti njihova reakcija, ostaje da se vidi. imam malu sumlju koliko se vulinov tekst razlikuje od radulovićevog, a jako mi je teško da analiziram jer je radulovićev novi zakon, a vulinovo je zapravo samo menjanje starog ZOR. ima li neka dobra duša? Edited July 11, 2014 by Ravanelli
Filipenko Posted July 11, 2014 Posted July 11, 2014 Pa kako da iko analizira kada tu više niko ne zna šta je Vučićevo a šta tuđe, vidiš da oni barataju sa 7-8 verzija tog zakona, jedna verzija je na vladi, druga na odboru, treća na raspravi, četvrta na sastanku sa sindikatima, peta za novine i tako redom.
Ayatollah Posted July 11, 2014 Posted July 11, 2014 Ja preko FIC-a, AmCham-a i DSW-a pokušavam već par dana da dobijem poslednji nacrt Zakona, i ne uspevam. Ne znam da li me samo kuliraju, ili ga ni oni nemaju. Čini mi se da je ovo drugo, izgleda da niko ne zna koja je trenutna verzija nacrta.
kapetanm Posted July 12, 2014 Posted July 12, 2014 Саша™ ће да пресече са тим верзијама, одабраће најгору и ефектно објаснити у "Тешкој речи". Зар сте сумњали да ће 1 Вулин или 1 Орбовић рећи супротно?
hazard Posted July 12, 2014 Posted July 12, 2014 imam malu sumlju koliko se vulinov tekst razlikuje od radulovićevog, a jako mi je teško da analiziram jer je radulovićev novi zakon, a vulinovo je zapravo samo menjanje starog ZOR. ima li neka dobra duša? Zar nije i ,,Radulovićev" bio formalno predlog o izmenana i dopunama? Sećam se da je bio pun fraza tipa ,,u članu X menja se" u o tom i tom delu ,,dodaje se" itd.
kud u maglu Simoviću Posted July 12, 2014 Posted July 12, 2014 veliki vodja će se obratiti pučanstvu povodom zakona u 17:30
Geo Posted July 12, 2014 Posted July 12, 2014 veliki vodja će se obratiti pučanstvu povodom zakona u 17:30 kakav bre zakon o radu?!? kakve bre 'posledice, kritike I (retke) pohvale' :) nezaposlenost biblijskih razmera! od onih zaposlenih vecina ili lupa pecate ili prevrce burgere ili samoupravlja cast izuzetcima I onima koji dobijaju kintu iz inostranstva Ovako ce nesto reci ...
Ayatollah Posted July 12, 2014 Posted July 12, 2014 Zar nije i ,,Radulovićev" bio formalno predlog o izmenana i dopunama? Sećam se da je bio pun fraza tipa ,,u članu X menja se" u o tom i tom delu ,,dodaje se" itd. Svi ti novi Zakoni, osim Privatizacije, su izmene i dopune postojećih zakona. Međutim, promene koje oni unose su tolikog obima da bi i pravno-tehnički bilo bolje raditi potpuno novi zakon - ranije verzije ZID-a Zakona o stečaju su imale članova skoro koliko i sam Zakon o stečaju, preko 100. Najnovija verzija ima znatno manje. Još uvek ne mogu da nađem izmene Zakona o radu. Jbt, dobiću sledeće nedelje na poslu pola dana da analiziram ceo Zakon
Filipenko Posted July 12, 2014 Posted July 12, 2014 Gledaj na to sa vedrije strane, poslanici će imati još manje, a javnost ni minuta, već će joj isti biti isporučen putem službenog glasnika.
Arkadija Posted July 13, 2014 Posted July 13, 2014 Još uvek ne mogu da nađem izmene Zakona o radu. Jbt, dobiću sledeće nedelje na poslu pola dana da analiziram ceo Zakon http://www.minrzs.gov.rs/cir/dokumenti/rad/propisi-u-pripremi Ovo je jedino što sam našla, a da je na zvaničnom sajtu. Kolega i ja smo ga analizirali u petak, ali mislim da će mi za sveobuhvatnu analizu tzrebati više vremena. A volela bih da dobijem i tumačenje. I smernice od nadležnog ministarstva( za mene min.zdravlja ) a i RFZO-a, šta da radimo i kako da postupamo. Plašim se da će direktor, poželeti da se ističe, pa ćemo nešto radi kako on želi (tj. kako on zamišlja da je i pravnik i doktor i ekonomista), a onda ćemo to ponovo raditi kako naredi RFZO. Tako je kod nas u zdravstvu.
maximus Posted July 15, 2014 Posted July 15, 2014 http://dostajebilo.rs/novi-zakon-o-radu/ ako se ne varam/?/ 87% radnika u privatnom sektoru nije u sindikatima dok 61% u drzavnom jeste - ako je tako 24k /:)/ sindikata stiti one kojima zaista nije potrebna zastita - ljude na drzavnim jaslama koji ionako muzu drzavu pa im sindikati u tome pomazu? izgleda kao 1 tipicna mafijaska organizacija - skupa + nepotrebna; rezultati su im mizerni a mogucnost da koce promene velike
maximus Posted July 15, 2014 Posted July 15, 2014 eh da su commie - principijelni protivnici&tough negotiators tipa ti meni ovo, ja tebi ono; ali Ovo je najobicnija fukara koja se kolje oko toplog obroka&tzv.minulog rada, isplacivanja tzv.plata onima koji ne rade godinama I sl. pazi - drzava treba da im obezbedi posao&plate jer rade u propaloj drzavnoj kompaniji, a drzava im godinama salje signale da je kompanija propala&vreme je da sami nadju posao?!?
Recommended Posts