April 25, 20178 yr A setimo se i Avganistanskog rata i americkog pomaganja Talibanima posle cega su oni dosli na vlast. U medjuvremenu je svet (izgleda) otisao u kur@c...
April 25, 20178 yr A setimo se i Avganistanskog rata i americkog pomaganja Talibanima posle cega su oni dosli na vlast.Sete se svi, ali obavezno zaborave jedno: boleo je Amerikance kurac i za talibane i za Avganistan, primarni i jedini motiv njihovog mesanja bio je da se tera kontra CCCP-u.Ovo tek da ne bude zabune oko humanih i ostalih demokratskih, da ne kazem propagandnih i medijskih motiva svake intervencije, pa tako ti isti talibani, ocas posla, od boraca za slobodu postanu... Edited April 25, 20178 yr by namenski
April 25, 20178 yr U medjuvremenu je svet (izgleda) otisao u kur@c... Obamini sukobi s Putinom oko stvari koje Putinu nisu bitne kao sto su ljudska prava ili suverenitet okolnih zemalja postaje secanje na neka srecnija vremena. -_-
April 25, 20178 yr Obamini sukobi s Putinom oko stvari koje Putinu nisu bitne kao sto su ljudska prava ili suverenitet okolnih zemalja postaje secanje na neka srecnija vremena. -_- Da je Kilari izabrana, odma bi bacila atomke Putinu pa kom opanci a kom obojci. Ovo sto pozivimo pod Trampom, to ti je cist car.
April 25, 20178 yr Da je Kilari izabrana, odma bi bacila atomke Putinu pa kom opanci a kom obojci. Ovo sto pozivimo pod Trampom, to ti je cist car. Samo kad smo Treci svetski rat izbegli.
April 25, 20178 yr Ko je pomagao Talibane tokom avganistansko-sovjetskog rata? Kako su dosli na vlast u Avganistanu? A setimo se i Avganistanskog rata i americkog pomaganja Talibanima posle cega su oni dosli na vlast.Talibani nisu postojali u vreme sovjetske okupacije Avganistana. Sent from my Redmi 4 using Tapatalk
April 25, 20178 yr Talibani nisu postojali u vreme sovjetske okupacije Avganistana. Sent from my Redmi 4 using Tapatalk Znam, bili su freedom fighteri.
April 25, 20178 yr Znam, bili su freedom fighteri.Nisu postojali. Mislim ništa novo na forumu da se piše o nečemu o čemu se ne zna, ali prosto je ozbiljna neistina da su talibani postojali osamdesetih prošlog veka.Talibani su projekat ISI-ja pre svega. Sent from my Redmi 4 using Tapatalk
April 25, 20178 yr Nisu postojali. Mislim ništa novo na forumu da se piše o nečemu o čemu se ne zna, ali prosto je ozbiljna neistina da su talibani postojali osamdesetih prošlog veka. Talibani su projekat ISI-ja pre svega. Sent from my Redmi 4 using Tapatalk Jebote, zameni "talibani" sa mudzahedini, kao da to menja poentu.
April 25, 20178 yr Više nego što možeš da zamisliš. Postoje knjige, tekstovi, emisije i o sovjetskoj okupaciji i o građanskom ratu od'92 do '96 i war lordovima Avganistana, i o usponu talibana. Samo to se ne uklapa u matricu koja je ovde dominantna i vrti se za bilo koji događaj u svetu. Sent from my Redmi 4 using Tapatalk
April 25, 20178 yr Više nego što možeš da zamisliš. Postoje knjige, tekstovi, emisije i o sovjetskoj okupaciji i o građanskom ratu od'92 do '96 i war lordovima Avganistana, i o usponu talibana. Samo to se ne uklapa u matricu koja je ovde dominantna i vrti se za bilo koji događaj u svetu. Sent from my Redmi 4 using Tapatalk 'ajde kad stignes malo o tim knjigama, tekstovima i obavezno emisijama o sovjetskoj okupaciji, gradjanskom ratu, gospodarima rata u Avganistanu, itd, itd... Sa naglaskom, ako moze, na ideoloskutm evoluciju bas u pravcu militantnog islama, a ne recimo takozvanih zapadnih, demokratskihtm vrednosti. Mislim, izistinski me zanima kako su to borci za slobodu i ratosiljanje od sovjetske okupacije, potpomagani od strane SAD, postali bas to sto su postali. Edit: i da, mani me slucajno imputacije teorije zavere i Amerike koja bi da uvali Islam, ovo tek za svaki slucaj :) Edited April 25, 20178 yr by namenski
April 25, 20178 yr Mislim da je mnogo bolje uzeti i pročitati knjige Haleda Hoseinija. Lovac na zmajeve, pa hiljadu čudesnih sunaca. Već kroz te zaista sjajne knjige može da se stekne slika i o Rusima i mudžahedinima i talibanima. Bolje nego da pišem analize. Ono na šta sam skrenuo pažnju je da je iz mnogo razloga pogrešno izjednačiti talibane i mudžahedine. Prvi su projekat ISI-ja, i radikalne arapske struje koja je najbolje oličena u Bin Ladenu. Drugi su bili borci protiv sovjetske okupacije. Različite grupacije i različitih lidera, koji nisu uspeli da uspostave funkcionalnu državu. Uvek je neko bio nezadovoljan podelom kolača i okretao svoju vojsku na Kabul. U Avganistanu se posle sloma okupacije između ostalog vodila i proxy borba između Irana i Saudijske Arabije, plus kao što sada ima u Siriji treći i četvrti poput Katara i Turske, tamo je maksimalno mešetario Pakistan. Ako su Sovjeti pokrenuli zlo osamdesetih, Pakistan (ili preciznije obaveštajna služba zajedno sa radikalnim snagama) je svojim delovanjem doveo do perverzije stanja u Avganistanu. Treba imati na umu da je Avganistan bio siromašna sredina, daleko iza Irana. Vladari u dvadesetom veku su se ugledali na Ataturka i na Iran. Reforme su bile uslovljene dogovorima sa plemenskim vođama, koje su imale znatan uticaj. Avganistan je većinski bio od ruralnog stanovništva. Mislim tri četvrtine je živelo van Kabula i ostalih gradova. I tako dalje. Sent from my Redmi 4 using Tapatalk
April 25, 20178 yr Prvi su projekat ISI-ja, i radikalne arapske struje koja je najbolje oličena u Bin Ladenu. Drugi su bili borci protiv sovjetske okupacije. Sent from my Redmi 4 using Tapatalk Do jaja objašnjeno, prvi se ni protiv čega ne bore, a drugi nisu ničiji projekat.