iDemo Posted April 25, 2017 Posted April 25, 2017 A setimo se i Avganistanskog rata i americkog pomaganja Talibanima posle cega su oni dosli na vlast. U medjuvremenu je svet (izgleda) otisao u kur@c...
namenski Posted April 25, 2017 Posted April 25, 2017 (edited) A setimo se i Avganistanskog rata i americkog pomaganja Talibanima posle cega su oni dosli na vlast.Sete se svi, ali obavezno zaborave jedno: boleo je Amerikance kurac i za talibane i za Avganistan, primarni i jedini motiv njihovog mesanja bio je da se tera kontra CCCP-u.Ovo tek da ne bude zabune oko humanih i ostalih demokratskih, da ne kazem propagandnih i medijskih motiva svake intervencije, pa tako ti isti talibani, ocas posla, od boraca za slobodu postanu... Edited April 25, 2017 by namenski
Eraserhead Posted April 25, 2017 Posted April 25, 2017 U medjuvremenu je svet (izgleda) otisao u kur@c... Obamini sukobi s Putinom oko stvari koje Putinu nisu bitne kao sto su ljudska prava ili suverenitet okolnih zemalja postaje secanje na neka srecnija vremena. -_-
ObiW Posted April 25, 2017 Posted April 25, 2017 Obamini sukobi s Putinom oko stvari koje Putinu nisu bitne kao sto su ljudska prava ili suverenitet okolnih zemalja postaje secanje na neka srecnija vremena. -_- Da je Kilari izabrana, odma bi bacila atomke Putinu pa kom opanci a kom obojci. Ovo sto pozivimo pod Trampom, to ti je cist car.
Eraserhead Posted April 25, 2017 Posted April 25, 2017 Da je Kilari izabrana, odma bi bacila atomke Putinu pa kom opanci a kom obojci. Ovo sto pozivimo pod Trampom, to ti je cist car. Samo kad smo Treci svetski rat izbegli.
Jozef K. Posted April 25, 2017 Posted April 25, 2017 Ko je pomagao Talibane tokom avganistansko-sovjetskog rata? Kako su dosli na vlast u Avganistanu? A setimo se i Avganistanskog rata i americkog pomaganja Talibanima posle cega su oni dosli na vlast.Talibani nisu postojali u vreme sovjetske okupacije Avganistana. Sent from my Redmi 4 using Tapatalk
Meazza Posted April 25, 2017 Posted April 25, 2017 Talibani nisu postojali u vreme sovjetske okupacije Avganistana. Sent from my Redmi 4 using Tapatalk Znam, bili su freedom fighteri.
Jozef K. Posted April 25, 2017 Posted April 25, 2017 Znam, bili su freedom fighteri.Nisu postojali. Mislim ništa novo na forumu da se piše o nečemu o čemu se ne zna, ali prosto je ozbiljna neistina da su talibani postojali osamdesetih prošlog veka.Talibani su projekat ISI-ja pre svega. Sent from my Redmi 4 using Tapatalk
Meazza Posted April 25, 2017 Posted April 25, 2017 Nisu postojali. Mislim ništa novo na forumu da se piše o nečemu o čemu se ne zna, ali prosto je ozbiljna neistina da su talibani postojali osamdesetih prošlog veka. Talibani su projekat ISI-ja pre svega. Sent from my Redmi 4 using Tapatalk Jebote, zameni "talibani" sa mudzahedini, kao da to menja poentu.
Jozef K. Posted April 25, 2017 Posted April 25, 2017 Poprilična je razlika. Sent from my Redmi 4 using Tapatalk
Meazza Posted April 25, 2017 Posted April 25, 2017 Poprilična je razlika. Sent from my Redmi 4 using Tapatalk Siguran sam da jeste.
Jozef K. Posted April 25, 2017 Posted April 25, 2017 Više nego što možeš da zamisliš. Postoje knjige, tekstovi, emisije i o sovjetskoj okupaciji i o građanskom ratu od'92 do '96 i war lordovima Avganistana, i o usponu talibana. Samo to se ne uklapa u matricu koja je ovde dominantna i vrti se za bilo koji događaj u svetu. Sent from my Redmi 4 using Tapatalk
namenski Posted April 25, 2017 Posted April 25, 2017 (edited) Više nego što možeš da zamisliš. Postoje knjige, tekstovi, emisije i o sovjetskoj okupaciji i o građanskom ratu od'92 do '96 i war lordovima Avganistana, i o usponu talibana. Samo to se ne uklapa u matricu koja je ovde dominantna i vrti se za bilo koji događaj u svetu. Sent from my Redmi 4 using Tapatalk 'ajde kad stignes malo o tim knjigama, tekstovima i obavezno emisijama o sovjetskoj okupaciji, gradjanskom ratu, gospodarima rata u Avganistanu, itd, itd... Sa naglaskom, ako moze, na ideoloskutm evoluciju bas u pravcu militantnog islama, a ne recimo takozvanih zapadnih, demokratskihtm vrednosti. Mislim, izistinski me zanima kako su to borci za slobodu i ratosiljanje od sovjetske okupacije, potpomagani od strane SAD, postali bas to sto su postali. Edit: i da, mani me slucajno imputacije teorije zavere i Amerike koja bi da uvali Islam, ovo tek za svaki slucaj :) Edited April 25, 2017 by namenski
Jozef K. Posted April 25, 2017 Posted April 25, 2017 Mislim da je mnogo bolje uzeti i pročitati knjige Haleda Hoseinija. Lovac na zmajeve, pa hiljadu čudesnih sunaca. Već kroz te zaista sjajne knjige može da se stekne slika i o Rusima i mudžahedinima i talibanima. Bolje nego da pišem analize. Ono na šta sam skrenuo pažnju je da je iz mnogo razloga pogrešno izjednačiti talibane i mudžahedine. Prvi su projekat ISI-ja, i radikalne arapske struje koja je najbolje oličena u Bin Ladenu. Drugi su bili borci protiv sovjetske okupacije. Različite grupacije i različitih lidera, koji nisu uspeli da uspostave funkcionalnu državu. Uvek je neko bio nezadovoljan podelom kolača i okretao svoju vojsku na Kabul. U Avganistanu se posle sloma okupacije između ostalog vodila i proxy borba između Irana i Saudijske Arabije, plus kao što sada ima u Siriji treći i četvrti poput Katara i Turske, tamo je maksimalno mešetario Pakistan. Ako su Sovjeti pokrenuli zlo osamdesetih, Pakistan (ili preciznije obaveštajna služba zajedno sa radikalnim snagama) je svojim delovanjem doveo do perverzije stanja u Avganistanu. Treba imati na umu da je Avganistan bio siromašna sredina, daleko iza Irana. Vladari u dvadesetom veku su se ugledali na Ataturka i na Iran. Reforme su bile uslovljene dogovorima sa plemenskim vođama, koje su imale znatan uticaj. Avganistan je većinski bio od ruralnog stanovništva. Mislim tri četvrtine je živelo van Kabula i ostalih gradova. I tako dalje. Sent from my Redmi 4 using Tapatalk
dillinger Posted April 25, 2017 Posted April 25, 2017 Prvi su projekat ISI-ja, i radikalne arapske struje koja je najbolje oličena u Bin Ladenu. Drugi su bili borci protiv sovjetske okupacije. Sent from my Redmi 4 using Tapatalk Do jaja objašnjeno, prvi se ni protiv čega ne bore, a drugi nisu ničiji projekat.
Recommended Posts