Jump to content
IGNORED

Bilje i gljive oko nas

ivy

Recommended Posts

Posted

I druga je muhara.. A treca ja mala i treba vise detalja za ident. 

Ja sam na zlatiboru juce nasla dve  ogromne zelene pupavke samo ne mogu da okacim slike sa telefona

Posted (edited)
1 hour ago, triple_nippled said:
  Hide contents

IMG_20200820_195205.jpg

evo nekih slika, verujem nista spektakularno.

ovo na kraju smo nabrali u povratku za bas kratko vreme, na putu za josanicku banju. vidi se da je taj teren pored puta bas posecen, tj vidi se da je neko prolazio u potrazi za gljivama.

inace, brzece gde smo bili smesteni, idealna lokacija za istrazivanje kopaonika.

Nabavi gljivarsku čakiju, ne vadi gljivu je nego podsijeci da korijen ostane u zemlji, četkicom je očisti pa onda pakuj u korpu. Što manje prljavštine to manje pranja pred pripremu i bolji ukus gljiva.

Npr. ovako nešto.

spacer.png

Edited by fikret selimbašić
  • +1 1
Posted

Pa moze ih vaditi iz zemlje ali da im odsece zemlju i sto bolje ih ocisti  pre stavljanja u korpu.. Jer zemlja otpada i prlja sve u korpi

Posted
On 24.8.2020. at 2:00, Valkyrie said:

@ivy

Znaš li šta je ovo? Lokacija Zlatibor. 

P_20200823_185726_vHDR_Auto.jpg
P_20200823_190026_vHDR_Auto.jpg
P_20200823_185722_vHDR_Auto.jpg

Podseća pomalo na slinavku. Jel' bilo četinara u blizini? Ne vidi se drška, teško je proceniti. Šta god da je prematoro je.

Posted

Fikret je u pravu, gljive se seku a ne čupaju iz zemlje.Neke će ponovo krenuti iz uslovno nazovi korena i time ne uništavamo stanište.Drugo, donji deo stabla gljive ionako nije za jelo, često je izbušen od strane insekata i nije nam od koristi.I ako boga znate prestanite da pitate koja je ovo, koja je ono gljiva i može li se jesti. Nekad je i vrsnim znacima teško da determinišu o čemu se radi samo na osnovu fotografije.A može da bude fatalno, svaka je jestiva, neka uvek a neka samo jednom

• +1 1
Posted
32 minutes ago, Anonymous said:

Podseća pomalo na slinavku. Jel' bilo četinara u blizini? Ne vidi se drška, teško je proceniti. Šta god da je prematoro je.

Da, baš pod nekim ogromnim četinarima su. Nisam ja to nameravala da jedem, daleko bilo, pitam onako a i sin se igrao okolo loptom svakog dana pa da znam da li da ga sklanjam odatle ili ne. 

Posted

Pa nije tacno da se gljive seku a ne cupaju.. To je vecna dilema u gljivarskom svetu.. Teorije su da ako se gljiva isece i koren ostane u zemlji to ostavlja prolaz budjima i patogenima do micelijusa a ako se iscupa i rupa se zAtrpa liscem i zemljom nema opasnosti.. Mada ako ne unistavamo staniste gljiva nikada nece nestati kako god ih brali  

Posted
2 minutes ago, Valkyrie said:

Da, baš pod nekim ogromnim četinarima su. Nisam ja to nameravala da jedem, daleko bilo, pitam onako a i sin se igrao okolo loptom svakog dana pa da znam da li da ga sklanjam odatle ili ne. 

Moguće je da su one, naravno ne mogu biti siguran. Pripada porodici vrganja i veoma je podcenjena kod nas. Francuzi je cene, prave gulaš od nje.

Posted

Meni su suillusi kul za gulas, ukusni su.. Samo treba da su cvrsti i treba im  oguliti kozicu klobuka

Posted
1 hour ago, Anonymous said:

na prvoj fotografiji se (jedva) vidi donja strana, meni su čini da su listići...  (u tom slučaju nije suillus)

Posted (edited)

Ta je suva. Jebi ga, ne mogu se ovako procenjivati.

edit: Sad gledam, liči malo na listiće, slinavka je sunđerasta.

Edited by Anonymous
Posted

Jao kakvo izobilje na Zlatiboru.. Dzak crnih truba bih napunila ali nema sta sa njima ovde.. A nasla sam cak i pepeljaste lisicarke.. Jako luda jedna suma.. 

Posted

Idiotsko leto. Ubuđalo mi se kantarionovo ulje u pripremi. Nisam znao da to može da se desi.

Posted
On 27.8.2020. at 17:01, ivy said:

Dzak crnih truba bih napunila ali nema sta sa njima ovde.

Šta inače radiš sa njima?

Može da ih osušiš 

Posted

Mislite li da su ovo bukovače? U stanju prelaska u drugu dimenziju.

IMG_4338.jpg.c4dae4e29ed2d6c1be68fe5ac9acf3d1.jpg

IMG_4337.jpg

IMG_4336.jpg