ivy Posted August 25, 2020 Author Posted August 25, 2020 I druga je muhara.. A treca ja mala i treba vise detalja za ident. Ja sam na zlatiboru juce nasla dve ogromne zelene pupavke samo ne mogu da okacim slike sa telefona
fikret selimbašić Posted August 25, 2020 Posted August 25, 2020 (edited) 1 hour ago, triple_nippled said: Hide contents evo nekih slika, verujem nista spektakularno. ovo na kraju smo nabrali u povratku za bas kratko vreme, na putu za josanicku banju. vidi se da je taj teren pored puta bas posecen, tj vidi se da je neko prolazio u potrazi za gljivama. inace, brzece gde smo bili smesteni, idealna lokacija za istrazivanje kopaonika. Nabavi gljivarsku čakiju, ne vadi gljivu je nego podsijeci da korijen ostane u zemlji, četkicom je očisti pa onda pakuj u korpu. Što manje prljavštine to manje pranja pred pripremu i bolji ukus gljiva. Npr. ovako nešto. Edited August 25, 2020 by fikret selimbašić 1
ivy Posted August 25, 2020 Author Posted August 25, 2020 Pa moze ih vaditi iz zemlje ali da im odsece zemlju i sto bolje ih ocisti pre stavljanja u korpu.. Jer zemlja otpada i prlja sve u korpi
Anonymous Posted August 25, 2020 Posted August 25, 2020 On 24.8.2020. at 2:00, Valkyrie said: @ivy Znaš li šta je ovo? Lokacija Zlatibor. Podseća pomalo na slinavku. Jel' bilo četinara u blizini? Ne vidi se drška, teško je proceniti. Šta god da je prematoro je.
Haralampije Posted August 25, 2020 Posted August 25, 2020 Fikret je u pravu, gljive se seku a ne čupaju iz zemlje.Neke će ponovo krenuti iz uslovno nazovi korena i time ne uništavamo stanište.Drugo, donji deo stabla gljive ionako nije za jelo, često je izbušen od strane insekata i nije nam od koristi.I ako boga znate prestanite da pitate koja je ovo, koja je ono gljiva i može li se jesti. Nekad je i vrsnim znacima teško da determinišu o čemu se radi samo na osnovu fotografije.A može da bude fatalno, svaka je jestiva, neka uvek a neka samo jednom 1
Valk Posted August 25, 2020 Posted August 25, 2020 32 minutes ago, Anonymous said: Podseća pomalo na slinavku. Jel' bilo četinara u blizini? Ne vidi se drška, teško je proceniti. Šta god da je prematoro je. Da, baš pod nekim ogromnim četinarima su. Nisam ja to nameravala da jedem, daleko bilo, pitam onako a i sin se igrao okolo loptom svakog dana pa da znam da li da ga sklanjam odatle ili ne.
ivy Posted August 25, 2020 Author Posted August 25, 2020 Pa nije tacno da se gljive seku a ne cupaju.. To je vecna dilema u gljivarskom svetu.. Teorije su da ako se gljiva isece i koren ostane u zemlji to ostavlja prolaz budjima i patogenima do micelijusa a ako se iscupa i rupa se zAtrpa liscem i zemljom nema opasnosti.. Mada ako ne unistavamo staniste gljiva nikada nece nestati kako god ih brali
Anonymous Posted August 25, 2020 Posted August 25, 2020 2 minutes ago, Valkyrie said: Da, baš pod nekim ogromnim četinarima su. Nisam ja to nameravala da jedem, daleko bilo, pitam onako a i sin se igrao okolo loptom svakog dana pa da znam da li da ga sklanjam odatle ili ne. Moguće je da su one, naravno ne mogu biti siguran. Pripada porodici vrganja i veoma je podcenjena kod nas. Francuzi je cene, prave gulaš od nje.
ivy Posted August 25, 2020 Author Posted August 25, 2020 Meni su suillusi kul za gulas, ukusni su.. Samo treba da su cvrsti i treba im oguliti kozicu klobuka
Frile Posted August 25, 2020 Posted August 25, 2020 1 hour ago, Anonymous said: Podseća pomalo na slinavku. Jel' bilo četinara u blizini? Ne vidi se drška, teško je proceniti. Šta god da je prematoro je. na prvoj fotografiji se (jedva) vidi donja strana, meni su čini da su listići... (u tom slučaju nije suillus)
Anonymous Posted August 25, 2020 Posted August 25, 2020 (edited) Ta je suva. Jebi ga, ne mogu se ovako procenjivati. edit: Sad gledam, liči malo na listiće, slinavka je sunđerasta. Edited August 25, 2020 by Anonymous
ivy Posted August 27, 2020 Author Posted August 27, 2020 Jao kakvo izobilje na Zlatiboru.. Dzak crnih truba bih napunila ali nema sta sa njima ovde.. A nasla sam cak i pepeljaste lisicarke.. Jako luda jedna suma..
Anonymous Posted August 29, 2020 Posted August 29, 2020 Idiotsko leto. Ubuđalo mi se kantarionovo ulje u pripremi. Nisam znao da to može da se desi.
Fakundo Sava Posted August 29, 2020 Posted August 29, 2020 On 27.8.2020. at 17:01, ivy said: Dzak crnih truba bih napunila ali nema sta sa njima ovde. Šta inače radiš sa njima? Može da ih osušiš
trustno1 Posted August 29, 2020 Posted August 29, 2020 Mislite li da su ovo bukovače? U stanju prelaska u drugu dimenziju.
Recommended Posts