Jump to content
IGNORED

Planinarenje i hajking

barrcode

Recommended Posts

Posted (edited)

Evo posle današnjeg dana, neću ni ja da pitam pošto sam išla šumskim stazama u platnenim patikama. Pod hitno kupujem  gore-tex planinarske duboke  cipele. Svi na kraju lepo opraše cipele na česmi, samo ja dođoh blatnjava i mokra kući. Al ipak sve ispalo super, ozonizirana šuma, daždevnjaci, puževi, ptice pevačice, divlje zelje!

Edited by halloween
Posted

iako najnezgodnije situacije nisam mogao da fotografišem, evo još par slika:

13007079_10154091594548844_2206140520113

12993500_10154091594083844_5321131996713

12961456_10154091594848844_2752886901961

12938253_10154091594903844_2304832132014

Posted

koji je ovo mazohizam. u slucaju rata/neki emergency prvo bih planinare poslala da se segache :)

svaka cast na stamini

• 2 weeks later...
Posted

Da zapljunem omiljenu temu :) @barrcode-kakve fotke, svaka cast!

Pozz sa mini uspona, sa Vrmca...

1.jpg

Posted (edited)

Sjajna fotka, a ja na Vrmcu nisam bio nikad, nekako ga stalno gledam od gore sa planina, ili od dole sa mora i svaki put se kunem da ću ga obići sledeće godine i tako već deset godina.

Edited by Anonymous
Posted

Ja sam se opako zeznuo što se ovih dana nisam popeo na Tmor iznad Rudog uBosni, izgledao je potpuno neprivlačno odande, a kad sam taj troglavi vrh ugledao iz Priboja, shvatio sam da sam ispao glup. Verovatno sam propustio najbolji pogled ikad.

Posted

@barrcode

Jesi li čuo da se ove zime neka ženska iz Banjaluke opako skršila na severnoj strani Orjena (ono što si prošao prošle godine)? Spasli je novljanski planinari (doslovno).

Posted

@barrcode

Jesi li čuo da se ove zime neka ženska iz Banjaluke opako skršila na severnoj strani Orjena (ono što si prošao prošle godine)? Spasli je novljanski planinari (doslovno).

načuh nešto, mislim da ju je spašavao onaj Škero iz Trebinja, odličan planinar inače.

ne znam detalje, ne znam razlog - ali iz iskustva znam da je suština dobra cipela, dobre dereze. Cepin se podrazumeva, ali ako neko padne, ako se ne zautavi cepinom u prve 2-3sek, ćao zdravo do dna ide.

Svašta sam viđao - neke koji na zimski uspon idu u letnjim kožnim cipelama, nedovoljno tvrdim za dereze. Pogrešne dereze koje se montiraju na pogrešne cipele, pa spadnu na strmini (e onda ga je taj tada ugasio). Potpuno nepoznavanje montiranja dereza (naročito onih koje nisu ni poluautomatske ni automatske). Usled opšte nemaštine, retko ko ima sopstvene dereze, te pozajmljuju od klubova, a ovi imaju neke neadekvatne krševe uglavnom.

Ko se peo uz nagib od 50stepeni po snegu, zna koliko su životno važna kombinacija dobre cipele i dobre dereze.

Plus, u derezama je teže i kretati se - potpuno drugačiji način hodanja - a tako čovek usled umora, a naročito pri silaženju može lako da se saplete i ćao.

... ali su ispoštovani uslovi 1) dobre cipele&dereze&cepin 2) potrebno znanje korišćenja istih - ubedljivo, ubedljivo najbolje penjanje je takvo, po snegu.

Posted

Spasli su je Nikola Brajović (legenda), sin Danilo i Igor, po onom što ja znam. Kažu da se nije baš najbolje oporavila, ali detalje ću saznati kad se budem spustio dole.

• 4 weeks later...
Posted

sa Titovog Vrha, 2747m, Šar Planina, Makedonija.

Pozadi, levo - najviši vrh i Makedonije i Albanije. 

P1010922.jpg