Jump to content
IGNORED

Q&A

Dr Arslanagić

Recommended Posts

Posted

hlLZ2c.jpg

Kosta Manojlović, ne znam da li ti koristi u ovom malom formatu...

• Replies 138
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Dr Arslanagić

48

• Prospero

16

• MancMellow

8

• porucnik vasic

7

Posted

Poslužiće ako ne nađem bolju. Hvala.

Posted

Jedno pitanje za poznavaoce britanskog novca - da li oznaka 2/6d označava da je nešto koštalo 2 šilinga i 6 penija?

Posted

Da, video sam. Ako je šiling /- a sixpence 6d, onda bi 2/6d bilo ovo što sam napisao.

• 3 weeks later...
Posted

Da li možda neko ima više podataka o

Ellinor Flora Bosworth Grogan, Lady Grogan, supruga Sir Edward Grogan, 2nd Baronet, ćerka Reginald Bosworth Smith

?

• 1 month later...
Posted

Gde bih mogao da vidim etničku strukturu stanovništva Beograda i Zagreba na početku 20. veka?

Posted

Gde bih mogao da vidim etničku strukturu stanovništva Beograda i Zagreba na početku 20. veka?

Mogao bi da kreneš od guglanja, pa da upišeš u pretragu recimo, "austria hungary census 1900" i onda nađeš da bar za Mađarsku ima sve online :fantom:

http://kt.lib.pte.hu/cgi-bin/kt.cgi?konyvtar/kt06042201/0_0_3_pg_23.html

I onda recimo Zagreb, 1900. Srba 110.535 Hrvata 359.419, a 1910. Srba 118.601 Hrvata 386.522 (mislim da je to zagrebačka županija, a ovo ispod toga što su daleko manji brojevi je verovatno sam grad). A imaš i sve ostale županije Kr. Mađarske, ovo je druga strana, klikni gore na elõzõ oldal za prethodnu...

A o Beogradu možda ima nešto ovde, nisam siguran. Vidim da je popis bio 1901., kapiram da ima negde da se nađe knjiga sa detaljnim podacima. A možda bi ti i ovaj rad bio koristan, mrzi me sad da čitam.

Posted

Našao sam podatke za ZG za 1910, za maternji jezik, što mi radi posao. BG još nisam ali to i nije toliko bitno. Hvala.

Posted

Pa na gornjem linku imaš podatke za Zagreb za 1900. i 1910. po etničkoj pripadnosti (mislim ili to, ili se srpski i hrvatski beleže kao odvojeni jezici, što ti onda dođe na isto). Čini mi se da je ovo ,,Zagrab v.m." županija a ,,Zagrab tjv." grad.

Inače koliko shvatam, izvor je

Adatok
Cím, szerző(k) A magyar szent korona országainak 1910. évi népszámlálása. : Első rész. A népesség főbb adatai községek és népesebb puszták, telepek szerint. / [...] szerkeszti és kiadja a Magyar Kir. Központi Statisztikai Hivatal
Kiadás adatai Budapest : Athenaeum Irodalmi és Nyomdai R.-társulat, 1912
Terjedelem [2], VI, 50, 880 p. ; 27 cm
Sorozati adatok (Magyar statisztikai közlemények. Új sorozat ; 42.)

Zovite Caneta Prebranca da nam istumači :lol:
Posted

ma trebalo mi je samo to prove a point pa sam već uneo fusnotu, ona se potpuno slaže sa ovim popisom

za BG sam siguran da sam negde video u starim Godišnjacima grada Beograda, pregledaću ih (ima ih svih brojeva na netu, zaključno sa 2013)

Posted

vm = varmegye

tjv = törvényhatósági jogú város

Posted

sve si mi rek'o :lol:

Jedinu reč koju prepoznajem je ,,varoš" :D

• 4 years later...
Posted

Stručnjaci, šta vuče SdKfz 8? 

spacer.png

Posted
On 28.1.2021. at 19:44, čekmeže said: