Jump to content

Featured Replies

On 25.12.2014. at 23:24, Hamlet Strašni said:

Čekajte, zar je realno da je iko ostao? Neko je shvatio da je katolička crkva bolja pošto je nasilno u nju ušao? Shvatio je da su Ustaše bile u pravu?

Kapiram da jedino tamo gde su sve sveštenike pobili pa se posle rata nisu vratili ima smisla da su prešli u ateiste možda.

Uzgred, koliko taj prelazak uopšte može da se smatra pravim i iskrenim kada je bio pod pretnjom smrću.

Jedino ako se računaju oni koje su pobili pošto su ih pokrstili.

Послато са SM-G900F уз помоћ Тапатока

ima.

(dosla na temu zbog drugih pitanja i malo unazad pronjuskala i nasla na ovu vasu temu)

izvesna v.m. (rodj 1923) pre rata joj vera bila istocnopravoslavna (izvor-gimnazijsko svedocanstvo-'upisnica' 1940/41 , i upisnice od ranijih godina, tu su upisivali nacionalnost a svi su bili jugosloveni, i veru)

medju dokumentima NDH o pokrstavanju nadjem da je izdato uverenje septembra 1942, njena majka i ona prelaze iz hrvatske pravoslavne u rimokatolicku veru.

tri vere u godinu dana. 

samo mesec dana pre, avgusta 1942 god ta v.m. je bila vodjena u vukovarski logor sa drugarima iz razreda-skojevcima i razrednim staresinom. u NDH dokumentu sa sudjenja se navodi da je svedocila protiv profesora i skojevke koja je isla sa njom u razred i sta je izjavila za koga. takodje se i u memoarskoj gradji - u izjavi  v.t. jedne od retkih prezivelih i vracenih iz tog logora, tada 16godisnjakinje kojoj su streljali tamo oca i brata, detaljno opisuje za sta je v.m. koga teretila, kao i to da je dok su drugi jeli ljuske od krompira njoj donosena bela kafa sa slagom. 

takodje se to potvrdjuje i  u drugoj izjavi kao i da se posle rata udala i navodi koje prezime sad (1984.) ima i da zivi u zagrebu. inace joj majka bila profesorica a otac nacelnik banske uprave u penziji (po podacima iz upisnica u gimnaziji) a takodje i poslanik.

u upisnicama-svedocanstvima - imala je sve petice, mozda i jedina u istoriji gimnazije do pred rat. i za svaku godinu je opisivana  u superlativima, kao vrlo bistra, inteligentna, vredna, savesna, uctiva i u skoli i na ulici i sl. inace ona nije bila skojevka, ne znaju ni oni (memoarski svedoci) kako je upala u grupu za vukovar.

sve privedene iz njenog razreda, njih10ak maturanata, kao i profesora su streljali. nisu mogli da verujeu sta se desava, i da ce tu biti ubijeni samo sat nakon 'sudjenja'

Edited by InvisibleLight

e sad zasto sam dosla-

kolko se secam prospero i arslanagic su izbegli na burundi ali mozda ima ovde istoricara ili istoricara hobista koji mi mogu pomoci oko upucivanja u istrazi:

gde taziti (da bi se potvrdilo a mozda i jos neki detalj saznao) o, za sada:

1) ubistvo od strane udbe, u zagrebu, poznat datum 1946. i naravno poznato ime

u kojem arhivu?

2) samoubistvo, imam tacan datum.1954.god skok sa hotela balkan na terazijama

uvidjaj, policijski izvestaj, bilo sta kao dokaz il dodatni detalj

koji arhiv?

koliko znam za to pokrstavanje u NDH bilo je prinudno, cuvalo glavu, u bosni i hrvatskoj, kao u zapadnom sremu. kod nas, i zemunu npr nisu strogo terani, neki jesu da ne izgube posao, neki ne znam zasto, ugl su se svi vracali.

npr medju dokumentima vidim i da se prekrstio mladic od 18godina, sin ciji je otac bio gimnazijski profesor, takodje ubijen u tim avgustovskim akcijama i 'sudjenjima' viktora tomica u vukovaru. on je sigurno to uadio da otkloni nadzor i sumnju sa sebe jer se pokrstava isto mesec dana nakon oceve smrti.

18 minutes ago, InvisibleLight said:

u izjavi  v.t. jedne od retkih prezivelih i vracenih iz tog logora, tada 16godisnjakinje kojoj su streljali tamo oca i brata,

u kutijama s memoarskoj gradjom, medju tim izjavama,  u fascikli uz njenu izjavu nadjem i papiric i natpis grafitnom olovkom upucen zeni, sa adresom u sm. 

'vukosava, pozdrav od mene i dece' i poledjina 'zupanija vuka vukovar' :sad:

donela ocigledno 16godisnja v.t. iz logora jer je pustena a otac i brat joj streljani taj dan