September 22, 2025Sep 22 1 hour ago, uini said:koliko igraca su djuture zve&par stvorili od drugog svetskog rata naovamo? znaci ne pazarili rano, vec stvorili. jako malo. tesko da ce sad pocinjati, kada je kontekst izuzetno nepovoljan. sad mogu da ih stvore 10 po generaciji, 6 ce u nba da ode odmah, dvojica kasnijeŠta znači stvorili, kao uzeli ih od malena i brusili kroz mlađe kategorije?Mislim da je taj broj nebitan, najbitniji korak u životu svakog košarkaša je prelaz iz juniorskih selekcija u seniore i prvih par seniorskih sezona. To ti odredi i tvoju poziciju u svetu košarke i dalji tok karijere. A takvih je bilo baš puno u oba večita kluba, i skoro nijedan od kad je krenulo merenje pimpeka kroz EL.
September 22, 2025Sep 22 1 hour ago, uini said:koliko igraca su djuture zve&par stvorili od drugog svetskog rata naovamo? znaci ne pazarili rano, vec stvorili. jako malo. tesko da ce sad pocinjati, kada je kontekst izuzetno nepovoljan. sad mogu da ih stvore 10 po generaciji, 6 ce u nba da ode odmah, dvojica kasnijeNema veze, stvorili su i Jovića i Kalinića iako su došli sa 23,24 godine.Preoblikovali ih u ozbiljne EL igrače. Samo jadnima su trebali Muta, Duda i Sale da bi progledali, mogli su da ih pazare i par godina pre.
September 22, 2025Sep 22 @goofs , po meni nije partizan stvorio kiću, praju, divca, eventualno danilović može biti neka siva zona - oni su svi kupljeni iz svojih origin sredina u trenutku kada je bilo svima jasno da su u pitanju vanserijski igrači, sa kojima naravno treba raditi dalje da bi ostvarili svoj potencijal ali nisu oni proizvodi škole partizana (ili zvezde neki drugi primeri).partizan i zvezda (i ostali veliki sfrj klubovi) su uvek bili moguli koji proberu supertalentovane, jer ko će im parirati u to vreme.danas je vreme takvo, da im parira niko drugi do nba liga a eto vrlo često će i real da te pazari još sa 14 godina, pa će makar da uloži vreme i novac u školovanje, basketaško i osnovno, osim što će da ti pazari i ponekog ready-made u srednjim dvadesetim godinama.daklem, moja poenta je da su klubovi na ovim prostorima uvek radili cherry picking talenata koji su na ulasku u seniorsku košarku ili su već ušli u istu.sada nemaju taj luksuz, pa jedino što mogu je da prave neke igrače rotacije, kao što je zvezda radila u aktuelnoj deceniji, jer te igrače ne traži niko spolja, makar dok ne uđu u prajm.
September 22, 2025Sep 22 1 minute ago, Hele said:Nema veze, stvorili su i Jovića i Kalinića iako su došli sa 23,24 godine.Preoblikovali ih u ozbiljne EL igrače. Samo jadnima su trebali Muta, Duda i Sale da bi progledali, mogli su da ih pazare i par godina pre.to nije stvaranje igrača, to je kao neki master na studijama, koje si već završio.
September 22, 2025Sep 22 5 minutes ago, uini said:to nije stvaranje igrača, to je kao neki master na studijama, koje si već završio.Pa ja to izdvajam kao negativan primer.Ne znam šta ti tupiš, naravno da su stvarali igrače.Čuj argument - otići će u NBA. Pa klubovi će dobiti pare od toga i biti samoodrživi, a neće Drčela i Ostaja trošiti naš novac da biraju iz kataloga.
September 22, 2025Sep 22 1 minute ago, uini said:@goofs , po meni nije partizan stvorio kiću, praju, divca, eventualno danilović može biti neka siva zona - oni su svi kupljeni iz svojih origin sredina u trenutku kada je bilo svima jasno da su u pitanju vanserijski igrači, sa kojima naravno treba raditi dalje da bi ostvarili svoj potencijal ali nisu oni proizvodi škole partizana (ili zvezde neki drugi primeri).partizan i zvezda (i ostali veliki sfrj klubovi) su uvek bili moguli koji proberu supertalentovane, jer ko će im parirati u to vreme.danas je vreme takvo, da im parira niko drugi do nba liga a eto vrlo često će i real da te pazari još sa 14 godina, pa će makar da uloži vreme i novac u školovanje, basketaško i osnovno, osim što će da ti pazari i ponekog ready-made u srednjim dvadesetim godinama.daklem, moja poenta je da su klubovi na ovim prostorima uvek radili cherry picking talenata koji su na ulasku u seniorsku košarku ili su već ušli u istu.sada nemaju taj luksuz, pa jedino što mogu je da prave neke igrače rotacije, kao što je zvezda radila u aktuelnoj deceniji, jer te igrače ne traži niko spolja, makar dok ne uđu u prajm.jbg, ne slažem se sa takvim viđenjem, po meni su svi oni stvoreni u Partizanu, ajd Kića kao možda nije, odigrao je jednu seniorsku sezonu u Čačku, ostali niti jednu.Gledaj, ti čak i sad po Srbiji, a kamoli u Jugoslaviji po generaciji imaš 10-20 odličnih talenata, momaka koji igraju jako dobro u svom godištu, cepaju, članovi su reprezentacije itd. Od tih 20, možda jedan ili dva dorastu do seniorskog nacionalnog tima. Ostali možda ne ispune svoje talente (Musli, Aleksandrov), ili čak ni ne postanu košarkaši (ja ) ili se vrate da igraju druge rangove takmičenja u rodnom gradu.Kako ti posmtraš stvari bi podrazumevalo da Zvezda i Partizan skupljaju klince od 11-12 godina, dovlače ih iz svojih gradova u Bg, menjaju škole, odvajaju od roditelja da žive po domovima itd. To nije dobar razvojni put za mladog čoveka, a život mora da postoji i van košarke, jer ti momci koji ne uspeju u košarci budu samo ispljunuti od sistema i ostavljeni da se sami snalaze.
September 22, 2025Sep 22 možda to ne bi bilo dobro za njih, za neke se ispostavilo kao dobro, npr za gudurića - samo kažem da to za mene nisu igrači iz škole zvezde i partizana, nisu tamo "stvoreni"ja na to ne gledam kao na dobro ili loše, već je jednostavno tako, kao što je činjenica da ovih dana danilović ne bi stigao da uzme titulu evropskog prvaka sa partizanom, jer bi odavno bio na draftu - pa kako mu se zalomi.
September 22, 2025Sep 22 mora se uzeti u obzir i činjenica da je je baza odakle se crpe talenti mngostruko manja sada, nego pre 30, 40 godina.
September 22, 2025Sep 22 14 minutes ago, Filozof manijak said:mora se uzeti u obzir i činjenica da je je baza odakle se crpe talenti mngostruko manja sada, nego pre 30, 40 godina.I onda blizanci nisu sami stvarali igrace, nego uglavnom otimali najvece talente od drugih.
September 22, 2025Sep 22 Slažem se, još je tada moglo da se otima sa više strana. Druga su vremena sada, i drugi običaji. Zato mi je totalno besmislen mickov rant o večitima i nestvaranju igrača.
September 22, 2025Sep 22 Terminologija je nebitna stvarali/afirmisali. Uini je u pravu da su danas i stvaranje i afirmacija out of date, ali do pre koju godinu nisu bili, a večiti su šanse pružali klincima, tek kad nisu u borbi za top8/10 ili kad im vlast zavrne slavine. Ovo izdrkavanje sada je druga vrsta fenomena koja sa košarkom veze nema. Ono pre je imalo, problem je što su klubove vodili ljudi koji ne dobacuju dalje od prvog ćoška, a navijači ni toliko. Primeri Joviča i Kaline ne samo da ne dovode u pitanje ovo što goofs kaže, nego apsolutno potvrđuje. Ko zna kako bi se njihova karijera razvijala da ih Sale nije ubacio protiv svake blizanačke logike i da je neki slepac trebalo da ih prepozna i istrpi ekspertske navijačke kritike.
September 22, 2025Sep 22 Kalinu je u repku ubacio jos Duda i govorio o njemu kao velikom potencijalu i zameni za Novicu.
September 22, 2025Sep 22 U pravu si. Te 2013 je bilo sto iznudjeno sto prirodno podmladjivanje. Ako se ne varam, imali smo 7-8 debitanata, medju kojima i Bogdana, Vasu, Kalinu... Andjusa - Mindjusa ..Vezano za diskusiju o twin towers, najsmislenije mi je ovo sto prica (pise) Uini. Svejedno. Da li je bila prica za mladog Djordjevica A. ili Stojakovica da je iz Zvezde skartiran kao nedovoljno talentovan? Ili je bilo za obojicu pa prvi otisao u Par, a drugi u Grcku (da li bese PAOK?)
September 22, 2025Sep 22 Klesanje mladih talenata i davanje prilike mladima je funkcionisalo dok je u kosarci postojalo obestecenje. Kada je to svedeno na incident a ne na regularnu stavku u prelascima iz kluba u klub, pada u vodu taj poslovni model. To sad prolazi jedino kod Miska i iskljucivo zato sto je i agent pa ima proviziju gde god da uvalja svoje igrace.
September 24, 2025Sep 24 Još jedan prilog tezi o pravom razlogu neuspeha na EP:Vujošević tvrdi: Košarkaši Srbije razmišljali da se povuku sa EP zbog ćacijaProslavljeni trener Duško Vujošević tvrdi da su košarkaši Srbije razmišljali o tome da se povuku sa Evropskog prvenstva zbog dešavanja van terena.Priču u vezi sa reprezentacijom Srbije u košarci na Evropskom prvenstvu obeležilo je i prisustvo "ćacija", odnosno organizovane grupe huligana koja je poslata u Rigu da oduzima zastave navijačima Srbije i sprečava skandiranje protiv Aleksandra Vučića.Među "ćacijima" prepoznati su i oni koji su direktno povezani sa Srpskom naprednom strankom, a često su se pojavljivali kao provokatori na različitim skupovima. Više svedočenja je potvrdilo incidente, a na kraju je reagovala i letonska policija koja je pokrenula istragu.Duško Vujošević kaže za Nova S da se iznenadio ranom eliminacijom Srbije, te da je potom saznao da su "ćaciji" dolazi i pretili kako da se navija i da se ne skandira ništa protiv Vučića.Pri tome se snimao film 'Put do zlata'. Amerikanci je trebalo da naprave dokumentarac kako se došlo do zlata, verovatno i zato bilo potrebno da ne bude skandiranja protiv Vučića", naveo je Vujošević.Po njegovim tvrdnjama, igrači su razmatrali opciju da se povuku sa turnira. "Meni je žao i tih momaka, ali i oni treba da zauzmu određeni neki stav i da kažu, a ne ja koji nisam bio tamo. Dosta sam ja pričao i platio cenu. I sad pričam više nego što mi je pametno i mudro", naveo je VujoševićLink na članak na 021