aram Posted October 17, 2019 Posted October 17, 2019 (edited) birjani, kosovska varijanta Edited October 17, 2019 by aram
Frank Pembleton Posted October 17, 2019 Posted October 17, 2019 Meni je keva to pravila, pošto je iz Istoka, to je to... Samo više spanaća, po slici... ... Shiit has hit the fan...
aram Posted October 17, 2019 Posted October 17, 2019 Ima ovde dosta spanaća, pola kile na šolju pirinča...
aram Posted October 17, 2019 Posted October 17, 2019 (edited) 12 minutes ago, gospa buba said: pa prichajte? pa evo: Birjani ili biryani, ovo jelo se jede od Indije do Gane, sa različitim začinima, pa i na Kosovu. Ovo je bazirano na receptu sa Kosova, tačnije iz Prizrena, ako me nisu lagali. U suštini ovo je zapečen pilav sa mesom i spanaćem, uz dodatak jaja. Sastojci: 5 glavica crnog luka 500 g pilećeg mesa 500 g spanaća 1 šolja od 2 dl pirinča 2 dl milerama 2-3 jajeta 50 gr maslaca po ukusu soli 1/2 kašičice bibera Priprema: Crni luk očistiti, sitno iseckati, pa propržiti na maslacu dok ne počne da karamelizira. Dodati meso isečeno na komade (ja koristio tzv. unutrašnje filete belog mesa), posoliti, pobiberiti i zajedno sa lukom dinstati dok meso ne omekša. Spanać očistiti i oprati, pa preliti kipućom vodom, ocediti. Pirinač skuvati u dve šolje posoljene vode. Pomešati spanać, pirinač i mileram, dodati meso i sve zajedno izmešati. Masu izliti u posudu za pečenje, preko razbiti 2-3 jajeta, pa staviti u rernu na 200 stepeni dok se jaja ne zapeku. Naseckati svež vlasac pa posuti po jajima i samleti po malo bibera na svako jaje. Ja u smesu dodam i curry i malo kajenskog bibera, ali svako po ukusu, nećete pogrešiti nikako. Edited October 17, 2019 by aram
gospa buba Posted October 17, 2019 Posted October 17, 2019 fina ideja. to ce kodmene ic bez pileta. tenksic
nezvanova Posted October 17, 2019 Posted October 17, 2019 1 minute ago, gospa buba said: fina ideja. to ce kodmene ic bez pileta. tenksic +1
gospa buba Posted October 17, 2019 Posted October 17, 2019 treba duradim neki risrch na vegetarijanski varijetet, u indiji i gani nemaju svi pile svaki dan, mozda ima neka pricha druga
banatjanin Posted October 18, 2019 Posted October 18, 2019 (edited) 12 hours ago, aram said: pa evo: Birjani ili biryani, ovo jelo se jede od Indije do Gane, sa različitim začinima, pa i na Kosovu. Ovo je bazirano na receptu sa Kosova, tačnije iz Prizrena, ako me nisu lagali. zašto bi te lagali? jedino što mi se čini da ga na Kosovu zovu birjan, a ne birjani. inače, meni je jelo bezveze. verziju bez mesa prave u Makedoniji, zovu ga spanać - tava. nego, mene to fascinira, taj odjek Indije i Dalekog Istoka u kuhinji Balkana. Osim birjanija, na primer, na jugu Srbije tradicionlano se - i dan danas - pravi pita koja se zove samsa, a nastala je kao neka daleka verzija indijske (persijske?) samose. odatle joj i ime, to mi pričali Vranjanci dok sam sam se davio u njihovoj samsi prelivenoj nekim belolučenim kiselim mlekom Edited October 18, 2019 by banatjanin
aram Posted October 18, 2019 Posted October 18, 2019 ma ne mislim da me neko namerno lagao, nego je to stiglo do mene vrlo okolnim putevima, vidiš da su i ime pokvarili
gospa buba Posted October 18, 2019 Posted October 18, 2019 bez risrcha odradjeno, bez pileta, jede se.
adam Posted October 18, 2019 Posted October 18, 2019 14 hours ago, gospa buba said: treba duradim neki risrch na vegetarijanski varijetet, u indiji i gani nemaju svi pile svaki dan, mozda ima neka pricha druga moja keva pirinac generalno spremala u rerni (tako prave u njenom kraju) i ja tako navikao. ima razne varijante, i s mesom (piletina, jagnjetina, teletina) i bez mesa. s mesom - meso i povrce se kuva kao za supu. kad je kuvano i zacinjeno, u tepsiju se uspe pirinac, poredja meso preko i prelije supom da bude jedno 3cm iznad. gurnes u rernu ugrejanu na 200 i gotovo je kad ispari voda, otprilike 40-45 minuta kasnije. e, da, ja volim da bogato nameljem bibera pre nego sto bacim u rernu. bez mesa - umesto supe razmutis povrcnu kocku u i tim zalijes pirinac. dodas preko nekoliko reznjeva putera (ili neku maschobu koju koristis), ne skrtari, bice socnije (ta supa nema dovoljno masnoce) i sve isto kao gore - u rernu na 200 i gotovo kad ispari voda. a mozes i da proprzis luk i poneku povrcku (tikvica, patlidzan, paprika), dodas pirinac, przucnes kao za rizoto pa zalijes supom i u rernu. bude za prste lizat. meni je pirinac iz rerne ukusniji nego pilav. a vrlo je ukusan i hladan. pirinac iz rerne (i mesni i bezmesni) se obicno sluzi s kiselim mlekom/mileramom.
Frank Pembleton Posted October 18, 2019 Posted October 18, 2019 zašto bi te lagali? jedino što mi se čini da ga na Kosovu zovu birjan, a ne birjani. inače, meni je jelo bezveze. verziju bez mesa prave u Makedoniji, zovu ga spanać - tava. nego, mene to fascinira, taj odjek Indije i Dalekog Istoka u kuhinji Balkana. Osim birjanija, na primer, na jugu Srbije tradicionlano se - i dan danas - pravi pita koja se zove samsa, a nastala je kao neka daleka verzija indijske (persijske?) samose. odatle joj i ime, to mi pričali Vranjanci dok sam sam se davio u njihovoj samsi prelivenoj nekim belolučenim kiselim mlekomA što misliš da je "sletelo" direktno iz Indije? Možda je "presedalo" negde?[emoji12]... Shiit has hit the fan...
Recommended Posts