Jump to content

New Now eating!

Featured Replies

Malo rastegljivije shvatiti pojam puding.

ja sam jednom jela cija semenke s necim, samo sam umesala. bilo je slinavo. pojelo se, al nisam vise jela. moze da se zivi i bez cija semenki.

kao, izvor belancevina, i to. ograniceno koliko sme na dan. 

dobro, samo pitam ^_^

moze da se zivi i bez cija semenki.

taj rad

novak djokovic ne moze -_-

zato mu tako i ide

Чини ми се, ако нисам сањао да је неко овдје спомињао да је правио љену питу по бабином рецепту. Ако се не варам био је то @Редоран, рецепт на сунце :) Гдје сад она @Дарлинг кад је човјек треба?

ti numeš da koristiš forumski srč?

Lenja pita po Vasinom zahtevu :)

Za manji pleh (32x28, dimenzije otprilike 2/3 standardnog pleha iz rerne):

500 gr brašna (+ 100 gr za posipanje testa)

100 gr šećera (može u prahu i ujedno može i veća količina - ja uvek stavljam minimum minimuma)

250 gr putera

3 jaja (+ 1 žumance za premaz)

1 kisela pavlaka (200 gr)

1 prašak za pecivo

10 gr cimeta

80-100 gr oraha

1,5 kg jabuka

Uzeti 500 gr brašna pa u njega rukama izlomiti puter koji treba da bude na sobnoj temperaturi (mekan). Dobro to sjediniti pa dodati šećer, pavlaku i jaja. Prvo se pripomoći varjačom, zatim preći na ruke. Kada se sve sjedini ubaciti i prašak za pecivo. Još malo sjediniti. Ako je testo previše lepljivo pripomoći se brašnom. Zatim izvaditi iz posude za mešanje i premesiti na radnoj površini uz pomoć još malo brašna. Napraviti loptu od testa, uviti u foliju i ostaviti u frižider na 30-40 min.

Oljuštiti i izrendati jabuke. Može se popiti oko pola soka koje ispuste, drugu polovinu ostaviti. Izrendane jabuke sve sa sokom staviti na srednju vatru i dinstati 10-15 minuta. Može se dodati i malo belog vina (tokom kuvanja) ili ruma (nakon kuvanja). Kada lepo uvri, isključiti vatru i dodati cimet i orahe prethodno izdrobljene u avanu (tj. krupnije nego u blenderu). Umešati dobro i ostaviti da se malo ohladi.

Izvaditi testo iz frižidera i podeliti ga na dva jednaka dela. Razviti prvu polovinu na dimenzije pleha i debljinu od oko 5mm. Pleh dobro podmazati i lepo ušuškati testo na dno. Zatim staviti i rasporediti fil. Zatim razviti drugu koru, staviti je odozgo i lepo sve zatvoriti. Za kraj umutiti jedno žumance i premazati testo odozgo (ako se maže samo žumancetom kora će dosta potamneti pri pečenju pa je možda bolje ostaviti i belance). Pre pečenja napraviti malo rupa viljuškom a mogu se napraviti i dekorativni površinski zarezi na testu.

Rernu zagrejati na 180 stepeni i peći 40 minuta. Dobije se oko 20 komada.

Edit: evo je :)

469be395fe4e36f423636f7b276d015a.jpg

cija ovo baba? 

cija ovo baba?

Pa valjda Vasina, vidiš da je po njegovom zahtevu... :p

neka moderna baba čim trpa pavlaku u testo

mlada rodila :D

nije vasina baba, nego. znam src. 

Edited by darling

e, da, nadjoh par pristojnih komiških i viških recepata, probaću čim nabavim slane srdele, verziju bez pelata. in d mintajm, napravio tuna pogaču. 

neloše, malo modifikovao doduše, neimao sve baš ko u receptu, dodavao začine, brašno odokativno... enivej, pristojna užinica.

e, da, nadjoh par pristojnih komiških i viških recepata, probaću čim nabavim slane srdele, verziju bez pelata. in d mintajm, napravio tuna pogaču. 

neloše, malo modifikovao doduše, neimao sve baš ko u receptu, dodavao začine, brašno odokativno... enivej, pristojna užinica.

Ipak ces ti na NZ kao pekar...

pravila prvi put sarmice od zelja..odlicne!!