detabo Posted December 23, 2020 Posted December 23, 2020 @renne Nadam se da nisam dobio neopravdani...Opravdano odsutan [emoji847] ...Stay tuned...
gospa buba Posted December 24, 2020 Posted December 24, 2020 Grenadir marš. + Budvar Tmavý Ležák sutra cu da pravim! sent from bubamoto
duda Posted December 24, 2020 Posted December 24, 2020 Ima li iko da jede neku finu posnu večericu na Badnje veče ?
Skyhighatrist Posted December 24, 2020 Posted December 24, 2020 Ja ću sad da zgotovim nekog lososa i bareni krompir&brokoli na maslinovom + beli luk
aram Posted December 24, 2020 Posted December 24, 2020 1 hour ago, dùda said: Ima li iko da jede neku finu posnu večericu na Badnje veče ? @Haralampije bakalar na brudet doduše nije ne, nego pojo 5
aram Posted December 24, 2020 Posted December 24, 2020 isteko edit, ali evo receps jer je stvarno super kilogram fileta svežeg bakalara 1 veća glavica luka i 1 šalot nekoliko čenova belog luka po želji (ne žaliti, mi pošto volimo cela glavica otišla, doduše mladog, to nam dođe olakšavajuća okolnost) 1,5 dl maslinovog ulja 2-3 lista lovora so i sveže mleveni biber 3-4 dl pasiranog paradajza tucane ljute paprike po želji 1 kašika meda 2 dl crnog vina 2-3 veća krompira isečena na tanke kolutove Odmrznuti bakalar lagano uvaljati u brašno, posoliti i pobiberiti, pa ga naglo ispržiti na dobro ugrejanom maslinovom ulju sa obe strane. Kad bolje razmislim, moglo bi to i bez brašna, meni je više poslužilo da budu suvlji fileti, da mi ne prska ulje na sve strane. Pažljivo filete izvaditi i staviti sa strane. Na isto ulje dodati naseckan luk da dobije laganu zlatno žutu boju, pa onda dodati beli luk, lovorov list i ljutu papriku ako je koristimo. Sve zaliti pasiranim paradajzom i crnim vinom. Med razmutiti u malo tople vode pa i njega umešati i pustiti da sos uzavri. Zasoliti i pobiberiti po ukusu i maknuti sa vatre. U maslinovim uljem lagano podmazanu vatrostalnu činiju slagati red krompira pa red ribe (koju možemo ostaviti u komadu ili je izlomiti). Začiniti i ponoviti ređanje, pa tako dok ne potrošimo sve. Gornji sloj treba da budu krompiri koje onda pažljivo prelijemo sosom. Pokrijemo aluminijskom folijom ili poklopimo i stavimo u rernu zagrejanu na 180°C. Pečemo oko 1 sat, tj. dok krompir ne bude kuvan, desetak minuta pre kraja skinemo foliju/poklopac da se malo zapeče. Pustimo da se prohladi 15-tak minuta i poslužimo sa CRVENIM vinom, onim istim koji smo i u sos dodali. Kod nas je bio jedan fini primitivo, ali sasvim bi lepo legao i merlot ili sangiovese. 2 1
Recommended Posts