gospa buba Posted August 11, 2017 Posted August 11, 2017 Ne bi bilo uopšte opasno, ukoliko bi to bilo urađeno uz konsultaciju psihijatra koji inače prati dete, jer, koliko je meni poznato, nema istraživačke potvrde o posebnoj štetnosti psihofarmaka (koji se inače često i koriste uz neke druge oblike tretmana) kod osoba sa autizmom, ne znam da iko zagovara nekorišćenje lekova po svaku cenu. Veliki broj osoba sa autizmom, naročito u pubertetu i adolescenciji, uzima lekove, bez posledica mimo uobičajenih nuspojava. edit: Tačno je da se upotreba lekova ne preporučuje pre puberteta, ali se to odnosi na kontinuirano uzimanje. ali koliko bi to dovelo roditelje u situaciju da posezu za lekovima svaki put kad su u riziku da se ne svide okolini
Notorious Posted August 11, 2017 Posted August 11, 2017 ali koliko bi to dovelo roditelje u situaciju da posezu za lekovima svaki put kad su u riziku da se ne svide okolini Nije stvar u sviđanju okolini, nego u okolnostima koje bi objektivno mogle biti uznemiravajuće za dete (kako za koje, buka, gužva, nepoznat prostor, intenzivna svetlost, nestrukturirano vreme, haotično kretanje ljudi i sl.), čak i kad bi okolina bila blagonaklona. Putovanje je jedan od ozbiljnijih izazova, ima ljudi koji se ne usuđuju da putuju sa svojim detetom jer ono reaguje na svaku promenu ambijenta i rutine i treba mnogo truda i vremena da se navikne na promene (uznemiri se čak i kad se u stanu nešto pomeri sa jednog mesta na drugo).
gospa buba Posted August 11, 2017 Posted August 11, 2017 (edited) Nije stvar u sviđanju okolini, nego u okolnostima koje bi objektivno mogle biti uznemiravajuće za dete (kako za koje, buka, gužva, nepoznat prostor, intenzivna svetlost, nestrukturirano vreme, haotično kretanje ljudi i sl.), čak i kad bi okolina bila blagonaklona. Putovanje je jedan od ozbiljnijih izazova, ima ljudi koji se ne usuđuju da putuju sa svojim detetom jer ono reaguje na svaku promenu ambijenta i rutine i treba mnogo truda i vremena da se navikne na promene (uznemiri se čak i kad se u stanu nešto pomeri sa jednog mesta na drugo). nene, to razumem, to je ok, jasno je. svidjane okolini, odnosno izbegavanje osude okoline je sledeci nivo. Edited August 11, 2017 by gospa buba
zmanic Posted August 11, 2017 Posted August 11, 2017 Inkluziju dece sa smetjnjama u razvoju Vučićevi ministri mogu da prodaju lakovernim prosvetnim radnicima. Kapitalizam (biznis) nema vremena za takve eksperimente u ovoj fazi kod nas, nema milosrđa.
Halvard Posted August 11, 2017 Posted August 11, 2017 Ali mi ne znamo kako Vid Antić inače reaguje na promenu rutine, kako reaguje na koje promene (ima recimo dece koja mnogo lakše prihvataju potpuno nepoznat prostor nego bilo kakvu promenu u poznatom i slično), koji su konkretni okidači koji sa najvećom verovatnoćom mogu dovesti do neželjenog ponašanja... Nema razloga da verujemo da ni roditelji to ne znaju i da bi ga svojevoljno tek tako izložili situaciji koja bi predstavljala izuzetan stres po njega. Moguće je da on situacije poput putovanja generalno dobro podnosi ako uz sebe ima ljude koji znaju čime da ga okupiraju i kako da mu preusmere pažnju ako nešto pođe naopako. U svakom slučaju, možda su roditelji i mogli da urade nešto drugačije/bolje, zaposleni na aerodromu su to morali. Što se mene tiče, to je to.
Anonymous Posted August 11, 2017 Posted August 11, 2017 svidjane okolini, odnosno izbegavanje osude okoline je sledeci nivo. Okolina treba da se polako navikava da ima razumevanje za ljude koji nisu kao oni. To ide jako sporo, mada je bolje nego pre 30 godina, kad su autističare stavljali na elektrošokove.
Bujodrag Posted August 11, 2017 Posted August 11, 2017 Napisao sam dugačak post ali nisam ni provalio da se pretvorio u opisivanje mog jebenog stanja i doživljaj patnje kroz tudju. Jebo sve to, obrisao sam ga. Jedino što mi je ostalo je: hajde da budemo bolji prema drugima. Na svakome od nas je da se trudimo da razumevanje i prihvatanje bude veće.
Notorious Posted August 11, 2017 Posted August 11, 2017 Ali mi ne znamo kako Vid Antić inače reaguje na promenu rutine, kako reaguje na koje promene (ima recimo dece koja mnogo lakše prihvataju potpuno nepoznat prostor nego bilo kakvu promenu u poznatom i slično), koji su konkretni okidači koji sa najvećom verovatnoćom mogu dovesti do neželjenog ponašanja... Nema razloga da verujemo da ni roditelji to ne znaju i da bi ga svojevoljno tek tako izložili situaciji koja bi predstavljala izuzetan stres po njega. Moguće je da on situacije poput putovanja generalno dobro podnosi ako uz sebe ima ljude koji znaju čime da ga okupiraju i kako da mu preusmere pažnju ako nešto pođe naopako. U svakom slučaju, možda su roditelji i mogli da urade nešto drugačije/bolje, zaposleni na aerodromu su to morali. Što se mene tiče, to je to. Kako bi, imajući u vidu heterogenost okidača i reakcija koju si pomenuo na početku posta, iko sem roditelja ili terapeuta koji ga dobro poznaje, mogao da zna čime da okupira dete, šta su mu okidači i sl.? Zato bi aerodromskim službama trebalo pre putovanja dostaviti sve relevantne informacije i zahtevati odgovarajuće uslove. Zaposleni na aerodromu su morali da postupe drugačije, slažem se, ali ne bi bilo loše i dati im poneki hint kako.
mustang Posted August 11, 2017 Posted August 11, 2017 bojkotovati air serbia. ja to vec godinama radim. a PR izvestaj je blago receno katastrofalan. zelim anticu uspesnu borbu.
djeneralche Posted August 11, 2017 Posted August 11, 2017 Ne bi bilo uopšte opasno, ukoliko bi to bilo urađeno uz konsultaciju psihijatra koji inače prati dete, jer, koliko je meni poznato, nema istraživačke potvrde o posebnoj štetnosti psihofarmaka (koji se inače često i koriste uz neke druge oblike tretmana) kod osoba sa autizmom, ne znam da iko zagovara nekorišćenje lekova po svaku cenu. Veliki broj osoba sa autizmom, naročito u pubertetu i adolescenciji, uzima lekove, bez posledica mimo uobičajenih nuspojava. edit: Tačno je da se upotreba lekova ne preporučuje pre puberteta, ali se to odnosi na kontinuirano uzimanje. Nije stvar u apriori odbijanju uzimanja lekova vec i sto kod autisticnih osoba postoji i mogucnost potpunog odbijanja uzimanja lekova, nije da moze da im se objasni da moraju da popiju nesto sto im se ne svidja.
Simon Posted August 11, 2017 Posted August 11, 2017 Okolina treba da se polako navikava da ima razumevanje za ljude koji nisu kao oni. To ide jako sporo, mada je bolje nego pre 30 godina, kad su autističare stavljali na elektrošokove. То је дуготрајан процес. Овдје дјеца са специјалним потребама и њихови родитељи углавном ако имају проблеме то су са бирократама који им с времена на вријеме покушавају оспорити права која су им законом загарантована.
Sara Posted August 11, 2017 Posted August 11, 2017 komsije iz ulaza pored mog, stavile onu stazu za kolica pored stepenika medjutim, staza sve sa kapijom i kljucem , ko ima kljuc stazom, ko nema `mrs stepenicama!`
pbg12345 Posted August 11, 2017 Posted August 11, 2017 pa moguce da pokusavaju spreciti debile da sjebu stazu ako je to slucaj, imam potpuno razumevanje istina, nisam siguran koliko je to prakticno za koristenje ljudima sa invaliditetom (pretpostavljam da je njima namenjeno)
Sara Posted August 11, 2017 Posted August 11, 2017 (edited) kako bre da neko sjebe stazu?! ja bih rekla `seljacka posla` al ne smem jer se odmah oseti prozvana koleginica iz Kraljeva pa posle moram da vadim fleke i iskupljujem se ti isti, iz tog ulaza, su pre par godina, stazu iza zgrade, koja je pola veka bila namenjena pesacima, asfaltirali, prosirili tako sto su isekli drvored, i napravili parking za svoja mila ceda nije da pre te akcije nije bilo gde da se parkira, samo sto nije moglo pred ulaz ocito im u ulazu zivi neko opstinsko mudo koje svoje imbecilne ideje sprovodi u realnost Edited August 11, 2017 by Sara
Lezilebovich Posted August 11, 2017 Posted August 11, 2017 komsije iz ulaza pored mog, stavile onu stazu za kolica pored stepenika medjutim, staza sve sa kapijom i kljucem , ko ima kljuc stazom, ko nema `mrs stepenicama!` ja bih se kladio da su ti ljudi hteli da naprave stazu za nekog kome je to potrebno. onda su pokrenuli inicijativu u ulazu i od 20 stanova odazvalo se 3 (onaj kome je neophodno i još dvoje dobrih ljudi). onda su oni skupili nekako te pare, ali su besni što su ostale komšije mentoli, odlučili da privremeno stazu drže zaključanu. posle 2 nedelje će skinuti ogradu
Recommended Posts