Jump to content

DOOM! DOOM IS UPON US! (Raspad naseg drustva, pbp)

Featured Replies

Lockout - Tagout.:thumbsup:

Sve je lepo Namenski objasnio, to su Ameri razradili do takvih detalja da i oni koji ne rade na visinama (moj primer) MORAJU da znaju šta im se nalazi u okolini, šta smeju da diraju a šta ne, i kao što je negde već napisano postoji i brojač koji se resetuje posle svake povrede i stoji na vidnom mestu. 

Jednostavno - svaki zaposleni, bez obzira da li pripada plavim ili belim kragnama je u obavezi da se tih propisa pridržava, shodno svojim dužnostima. To se u stvari zove HESS (Health, Environment, Safety i zaboravio sam šta je drugo S), odeš na trening, potpišeš ćagu i gotovo.

Vuče na izmišljanje tople vode, ali je zapravo samo usavršavanje već postojećih propisa. Kod nas...sistem "neće valjda" se takođe usavršio, i eto nam rezultata.

moj HSE je iskustvo i brzo razmišljanje, naročito kad letim sa dvadesetak metara visine i preživim :D

2 minutes ago, rođeni said:

moj HSE je iskustvo i brzo razmišljanje, naročito kad letim sa dvadesetak metara visine i preživim :D

:D 

I ja sam se oslonio na taj HSE, onomad u februaru, pa zavrsio po bolnicama i to posto sam dobar deo zivota serindao i jurio one koji se pouzdaju u iskustvo, reflekse i 'ma cas cu ja to, ko sada da se zeza sa navlacenjem opreme...'

Zajebi, posle toga i niz kucne stepenice silazim u skladu sa propisima :D 

ja sam i radio u skladu sa propisima

kukao satima šta će da se desi

na "ako se ti plašiš, neko će drugi" osvrnuo sam se i video klince duplo mlađe

da ne ginu uludo, krenuo sam ja, uz "preživeću, a vi vidite šta ćete"

smandrljah se skoro nepovređen,  međutim, najebo mi kolega

što je radio, radio je

sutradan sam nastavio gde sam stao 

Edited by rođeni

19 hours ago, mustang said:

zato sto misle “nece mene” i zato sto su im diplome vredne da dupe sa njima obrisu. 

podjednako je kriva inspekcija sto svraca samo kad mora umesto da banu i kontrolisu. cik udji na neko gradilsite ovde bez kacige. otisla skela pre neki dan, svi pohapseni. mislim, bice pusteninali kazna nece biti mala. pa se ti zajebavaj. a mi mislimo da smo spajdermeni

juče (ili danas) su gostovali neki na N1 sa tom temom i rekli da inspekcija rada mora da se najavi dan ranije.:twak:

jebo inspekciju rada, na crno, belo, zeleno nema nikakve veze sa bezbednim radom

5 hours ago, namenski said:

:D 

Ma to sam se ja zezao ovde na topiku, izvini.

U stvari, sumnjam da se sam izraz HTZ - Higijensko Tehnicka Zastita - uopste kod nas zadrzao u praksi, a kamoli u propisima.

Doduse, ne znam dokle su stigli sa standardima, ako su uopste negde stigli: EU poslednjih desetak godina glavnom prepisuje OSHA standarde, kilavo to ide jer bice da zastita na radu nije vise  bas toliki prioritet - kapital, naime, dolazi po svoje, a ovo o cemu pricamo spada u poprilicne troskove.

sećam se da, kada smo radili na dalekovodu koji je prethodno isključen u trafostanici se u ćeliji sa rastavljačem stavljao uzemljivač a mehanizam za uključenje se blokirao bolcnom sa katacnem uz tablu "ne uključuj"

On 1.10.2018. at 13:18, J-♣ said:

Sada dominira izraz HSE (skraćenica od Helth, Safety i Environment)

realativno ozbiljno (za industrijska postrojenja u Srbiji) su organizovani u Rafineriji nafte Pančevo i HBIS Smederevo (ex US Steel)

pretpostavljam da je i Fiat Kragujevac razvio HSE po uzoru na ex US Steel u Smederevu

Moja bivša firma je uvek imala izuzetno dobro organizovanu službu Zaštite na radu. U to je ulagala ozbiljan novac (i u obuku ljudi i u sredstva), i odavno je stekla i do danas održala OHSAS 18001 sertifikat. Štaviše, nas desetak je prošlo obuku za interne auditore za OHSAS 18001, pa smo mogli da vršimo sitnije provere u fabrici, bez potrebe da zovemo nekog sa strane. To je išlo do te mere da se ispred Upravne zgrade, kao i odvojenih pogona, nalazi semafor sa datumom poslednje povrede na radu i vremenom koliko je od tada prošlo (obično su u pitanju stotine dana, nema više od 2-3 povrede godišnje na više od 1000 ljudi u pogonu).

On 1.10.2018. at 18:34, rođeni said:

jebo inspekciju rada, na crno, belo, zeleno nema nikakve veze sa bezbednim radom

Ozbiljna, pravatm inspekcija rada je jedini nacin da se koliko-toliko uvede red u ovu oblast.

Naravno, u danasnjoj Srbiji, sa raspadom svega i svacega, o tome moze samo da se sanja, ali bez centralizovanog tela zaduzenog za zastitu na radu nema dalje price; lokalna uprava nema tu sta da trazi.

I zarad kontrole i zarad statistike i zarad uvodjenja i usvajanja standarda.

Kontrole random, kakva crna najava, kazne drasticne, propisi naravno ne prepisani nego prilagodjeni lokalnim uslovima/obicajima sa postepenim pribilizavanjem uslovima u takozvanom razvijenom svetu, mogucnost da sam radnik prijavi prekrsaje/nepostovanje propisa uz garanciju da ce ostati anoniman.

Sve to ljudi vec smislili i izmislili...

Jebiga.

u cikagu, ne znam kako je u drugim gradovima, postojala je inspekcija koja se zvala task force. njih petoro iz razlicitih deparments, electrical, mechanical..., bi banuli i pregledali gradnju od temelja do vrha. svaki od njih bi onda, ako ima gresaka, napravili zapisnik i dali otprilke 2-3 dana da se greske isprave. ako nadju gresku, kompletna gradnja se stopira dok se greske te ne isprave u roku. ako se ne isprave u roku, kaznjava se novcano sve dok se ne ispravi. pri tom i dalje ne sme ni ekser da se zakuca. 

isto je postojala i OSHA inspekcija koja ne daj boze da ti bane. oni su bili zaduzeni za bezbednost radnika na gradilistu ukljucujuci i odevanje: slem, rukavice, cizme itd. oni su mogli da oduzmu licencu gradjevinaru a tek njihove kazne su bile udaranje po usima

Edited by mustang

bio je i neki francuski film na TV u kome inspektorka koju su olako shvatali zatvori gradilište jer je zaštitna ograda na nekoj izbočini (skeli, balkonu, šta li) bila 10 cm niža od propisane. uz kaznu, naravno.

Bila je i ovde gomila nastavnih filmova, ukljucujuci i JNA, na temu 'pazi sta radis...'

zabava pocinje na 2:20

Edited by Venom

Pade Klaus! :cry: