April 6Apr 6 7 minutes ago, Mel said:niko ako radi na zapadu ne bi smeo da prihvati da obradjuje ovako skupljene podatke. Pa sad...
April 6Apr 6 1 minute ago, JozoMujica said:Pa sad...Ma ako mogu da "operu" da je skupljano kako treba, isfalsifikuju potpise oko konsenta i tako to... i tako im predaju. Ali ja zato i kazem da je mnogo skeri. Cak i onaj deo gde se lek daje neobelezen, pa ne znas ni koju farmaceusku kucu da zoves da im postavis par pitanja.Vrlo vrlo skeri prica, ne sumnjam da ce se u moru... svega utpoiti i da nece izazvati ne znam kakvu paznju javnosti ali ovo bi trebalo da bude bomba. Edited April 6Apr 6 by Mel
April 6Apr 6 ovaj, koliko ja znam, kad se ovako nešto radi lekovi se daju upravo tako, neobeleženi. zato jer postoji kontrolna grupa koja dobija placebo. čak i jedan medicinski tehničar bi trebalo to da zna, ako je išta učio u toj svojoj školi.
April 6Apr 6 Mislim sve je vec receno ali mi je smesno kako se prica da si socijalno odgovoran jer si napravio da vazduh bude toliko los da moras svuda da stavljas preciscivace.
April 6Apr 6 1 hour ago, aram said:ovaj, koliko ja znam, kad se ovako nešto radi lekovi se daju upravo tako, neobeleženi. zato jer postoji kontrolna grupa koja dobija placebo. čak i jedan medicinski tehničar bi trebalo to da zna, ako je išta učio u toj svojoj školi. Moraju neki kod da imaju i mor da se zna za sta je trial. Nama su nudili tacnije navaljivali da se ukljucimo u neki klinicki trial kad je dete bilo na intenzivnoj i daju ti neki inormacioni paket, naziv leka i sta bi trebalo da radi. Naravno ne b znao da li je dete primilo lek ili placebo, ali da ne znas ni u kojoj studiji ucestvujes je van pameti.Takodje da smo prihvatili da ucestvujemo u tome potpisivao bi se neki konsent itd.
April 6Apr 6 pa sve se to verovatno i zna, tj. znaju oni zaduženi za sprovođenje studije, a verovatno i oni koji su prihvatili učešće pacijenata, u ovom slučaju verovatno porodice. ali ne mora baš svaki medicinski tehničar da bude obavešten do detalja.
April 6Apr 6 A ko snosi posledice lošeg efekta lekova čiji sastav nije transparentan?Misliš da bi odgovarali glavni ili sitne ribe poput medicinskog osoblja?Onaj ko daje lekove pacijentima mora da zna šta ljudima daje.
April 6Apr 6 6 minutes ago, aram said:pa sve se to verovatno i zna, tj. znaju oni zaduženi za sprovođenje studije, a verovatno i oni koji su prihvatili učešće pacijenata, u ovom slučaju verovatno porodice. ali ne mora baš svaki medicinski tehničar da bude obavešten do detalja.Da makes sense. Mislim po meni j ecudno da zaposleni ne znaju koji je clinical trial u pitanju. Ali na clinical trials sajtu ima vise klinickih istrazivanja prijavljeninh za Kovin. Sto ovu pricu cini dosta cudnom, ako oni regularno ucestvuju u raznim studijama, onda ni ovom bratu nije prva koju je video...
April 6Apr 6 4 minutes ago, Klara said:A ko snosi posledice lošeg efekta lekova čiji sastav nije transparentan?Misliš da bi odgovarali glavni ili sitne ribe poput medicinskog osoblja?Onaj ko daje lekove pacijentima mora da zna šta ljudima daje.Na bi i nece odgovarati niko, ako neko ucestvuje u klinickoj studiji, uglavnom potpise se saglasnost za ispitivanje i verujem da postoje vejveri za neke neocekivane i ocekivane sajd efekte...Ako dajes placebo po definiciji ne znas jel tu lek ili placebo, ali mi je (meni licno) van pameti da ne znas koji lek ili koji placebo su u pitanju.Edit: u smislu, davanje leka, pa makar paracetamola, nije nesto iz grupe "sto bi sad pa neki tehnicarcic trebalo da zna". On ako ne bi trebalo da zna, po meni ne bi smeo da pridje pacijentu i da mu ni casu vode a ne nesto drugo. Ali kako je regulisao i kakva je praksa to vec ne znam. Edited April 6Apr 6 by Mel
April 6Apr 6 3 minutes ago, aram said:meni ovaj brat samo nekako ne uliva poverenje.Ima tu jedan drugi momenat koji je meni digao kosu na glavi. Pacijenti koji odbijaju da prime lekove i osoblje koje to gura a saglasnost je pitanje ko je potpisao. Ti pacijenti su vec u ranjivoj poziciji. Ja sam takodje dozivela da eksplicitno odbijam "lek" (koji je posle izavao ozbiljne komplikacije, i da mi je dat bez moje saglasnosti ali i protiv protokola koji ga je u mojoj situaciji eksplicitno zabranjivao (ne u Srbiji, na vrlom zapadu). Lekari inace vrlo lagano sebi daju za pravo da rade protiv tih etickih i ostalih pravila, samo dok nema kamerica, tako se setovani. A nije uvek za pacijentovo dobro, a nekad je i na stetu, i ovaj tehnicar kako god delovao mozda ima istine u tome sto prica da postoji neki otpor a da ovi pokusavaju da zavrse studije pa kako god jer zaradjuju na njima. A pacijenta ko pita. Pogotovo u psihijatrijskoj bolnici, ali i za bilo kog drugog pacijenta vazi koji nije u mogucnosti da se izbori u tom trenutku iz bilo kog razloga.
April 6Apr 6 kako to da niko od tabloida nije zajahao na priči o studentkinjinema izveštaja foto/video sa sahrane, nema intervjua sa drugovima iz škole, komšijama…