May 12May 12 On 11. 5. 2026. at 18:51, mustang said:Dajte neki dobar lek za visok krvni pritisak, ovaj moj juce 160/90, raspalio merac crveno, slogirace mi se muzic. Retko sta me slusa u vezi zdravlja. Hemiji veruje. Provericu sta pije od tih lekova za pritisak al ocito mu ne rade kako treba.Nadjoh koji pije - LotrelTo je vec drugi koji su promenili jer ni prvi nije radio kako trebaNaravno, uzeh da vidim da nije merac pokvaren, merrio 3x...uzmem na sebi - 120/80.Fenomen smo.Slažem se sa Frankom da je sve vezano za pritisak zaista individualno i treba dosta trial and miss da se pogodi pravi lek. Ne znam koliko će ti moje iskustvo pomoći ali ja pijem Byol (bisoprolol) jer imam (imao) velike otkucaje srca, skoro kao kod novorođenčeta, što je nestalo evo ima 2 godine otkako pijem lek.P. S. Nemoj ništa na svoju ruku a naročito ne preko raznih foruma već fino poseti lekara.
May 12May 12 @mustang Ako su mu greškom ovaj put dali manju dozu od njegove propisane, to znači da ta njegova ispravna terapija deluje. Čim je smanjena doza, pokazalo se na merenju.Pretpostavljam da su mu u apoteci dali pogrešnu jačinu. Što pre bi trebalo da traži da mu to isprave i nastavi kao što je bilo. Takođe, periodično se može ukazati potreba da se terapija koriguje, sve je to normalno i zato treba pratiti redovno.Odlično je što meri pritisak svaki dan. Dobro, pet puta je malo previše, ali ništa nije mnogo za jednog hipohondra.
May 12May 12 Ma da @Pixisis Jos mu juce kod doktora 170/110, ovaj mu kaze "samo nemoj da mi umres ovde". Ne da mi da idem sa njim u ordinaciju, da ga "ne blamiram" , sve mi to ispricao u kolima u povratku. Mislim, pa jebote zbog doktora i njihove greske, koga god, mogao je da se slogira. Mora da pazi. necu da mu budem sestra, lecim ga i pratim doze sto pije. Jos vise sam mu digla pritisak u povratku. I meni i njemu. Kako me nista ne slusa, a ispred nosa mu primerak da moj sistem funkcionise. Ne razumem ljude 🤷🏼♀️🤷🏼♀️🤷🏼♀️😢❤️
May 12May 12 Kao sto vec napisase, potrebno je pratiti i korigovati terqpiju, u zavisnosti od uzroka hipertenzije, jer razliciti su mehanizmi delovanja antihipertenzivnih lekova, e.g. ACE inhibitori (obicno lekovi cije se aktivne supstance zavrsavaju na -pril), blokatori kalcijum kanala (-dipini), angiotensin II receptor blokatori ( -sartani), beta blokatori (-prololi), itd...U situacijama kad je pritisak tako (iznenada) povisen, najcesce se kao emergency lek preporucuje captopril (u Srbiji Zorkaptil) da se "pogricka", jer brzo deluje.Koristi li muz i diuretike, uz Lotrel?
May 12May 12 Ma sve znaju ljudi i da doktori nemaju pojma i da ne znaju...I da su iz neznanja dali malu dozu...Lalše je na forumu da se pita...Ali evo dekanka MF je žena koja je propagirala Ivermektin za kovid, tako da...
May 12May 12 Ja sam pitanje mustang razumela kao sta uraditi u takvij situaciji, a ne da mi coveku oderdjujemo terapiju.I da, savet za captopril je savet kardiologa za takve situacije, kad treba (brzo) da spustimo pritisak, zato i pisem ovde, jer mozda nekom, nekad pomogne. U takve oralne, brzo delujuce lekove spada captopril, labetalol, nifedipin.. to nije nikakva tajna, nikakav "hipertenzivni ivermektin"
May 13May 13 Izvinte ako nešto lažem nehotično, ali 160 ja ne znam da je za hitno skidanje niti je za šlog. Imala sam u više navrata 160 i niko mi nije hitno skidao, nego redovnim lekom pa polako (bilo mi je loše btw). Znam ljude oko sebe sa 190, pa i 220 gornjim odjednom, Oni su uzimali te hitne terapije
May 13May 13 @Svemir Zeka rekla bih da do 160 nije za hitno skidanje lekovima, ali ako je svakodnevno onda je za hitno korigovanje terapije.
May 13May 13 15 minutes ago, Pixisis said:@Svemir Zeka rekla bih da do 160 nije za hitno skidanje lekovima, ali ako je svakodnevno onda je za hitno korigovanje terapije.To da. Ja sam svaki put sa 150-160 odlazila kod kardiologa, i dao mi je novu terapiju. Ali taj katopil ili kako se već zove, nikad ni videla nisam, a 11 godina zvanično imam dg hipertenzije.
May 13May 13 Draga @destiny ne koristi diuretike al on toliko pije tecnosti dnevno i elektrolita da nema potrebe. Dobri su mu bubrezi i jetra. Lepo si me razumela za razliku od nekih kojima ne dopire do mozga (frenk) jer vec imaju u glavi sta cu reci.
May 13May 13 Juce je imao 170/110Al u zadnjih nedelju dana sve se vrtelo oko 160. Kazem mu ja da 160 nije smak sveta al jbga, nije mu/am svejedno. Onaj aparat kad se zacrveni ili krene da treperi vec ti slosi na pogled. A sve ga spicilo u isto vreme, valjda ce brzo proci ❤️ Edited May 13May 13 by mustang
May 28May 28 Ne znam baš ništa o tai chi. Ali stalno se pitam da li onaj Azijat što me maltretira kad gledam YouTube stvarno postoji ili je komplet AI generisan.