January 2, 20251 yr Ne znam da li je pitanje za ovaj topik: Bliska osoba ide na operaciju kuka. U postoperativnom oporavku joj treba "podignut" krevet. Ono što ona ima u kući to može da se digne, ali malo mi je to "budženje". Ono što me interesuje je iznajmljivanje bolničkog kreveta odgovarajuće visine. Da li je neko imao iskustva?
January 2, 20251 yr 3 minutes ago, Frank Pembleton said: Ne znam da li je pitanje za ovaj topik: Bliska osoba ide na operaciju kuka. U postoperativnom oporavku joj treba "podignut" krevet. Ono što ona ima u kući to može da se digne, ali malo mi je to "budženje". Ono što me interesuje je iznajmljivanje bolničkog kreveta odgovarajuće visine. Da li je neko imao iskustva? moja majka je operisala kuk ne sećam se da je krevet trebalo da bude nešto posebno. ima nekih preporučenih položaja pri ležanju, uz pomoć jastuka. pri sedenju je bilo pravilo da kolena ne smeju da budu u višem položaju od kukova. možda zbog toga ne bi trebao nizak krevet, da bi se izbegao taj položaj pri spuštanju u ležeći položaj. rekli su joj da nema sedenja na niskom, ni čučanja
January 2, 20251 yr Da, koliko se sjecam kad je cale operisao prvo koljeno, podignut krevet je znacilo da ne smije jos da savija nogu dok lijeze/ ustaje. Provjeri opet, naravno. Skrenuo bih paznju na malu opasnost koja vreba u postoperativnom periodu; Kod operacije koljena, od dugotrajnog lezanja (20+ dana) cale onomad dobio prvo upalu pluca, pa zatim niz komplikacija, bolnica 30-ak dana, jedva se izvukao. Sad mu operisali drugo koljeno, od lezanja mu se stvorio tromb koji se otkinuo i zaglavio plucnu emboliju. Bolnica, poluintenzivna, kriticno. Za operaciju kuka kazu da je inace dosta bezazlenija od operacije (zamjene) koljena, pa vjerovatno se manje lezi ali opet, budite oprezni zlu ne trebalo, brzo reagovanje je kljucno.
March 1, 20251 yr Author Uspeo sam da izvrnem zglob ka unutra . Doskočio nekom na nogu, zabolelo, pomislio makar nisam izvrnuo, nastavio posle 5 minuta, onda došao kući i video tenisku lopticu sa unutrašnje strane. Nisam znao da je to moguće. Za sad makar ide brzo, mogu opet relativno normalno da hodam.
August 30, 2025Aug 30 Pa ima 5, 6 dana, možda i više, kada idem uz i niz stepenice koleno desne noge proizvodi neki neobičan zvuk. Najpribližniji bi bio ono cviljenje patika kad se natope vodom usled pljuska i sl. Ne boli, nema otoka niti ikakvih spoljnih manifestacija. Peva li koleno još nekom?
August 31, 2025Aug 31 meni ne peva ali lagano boli..bili na planinarenju na kom sam nosila i stapove jer je bila momacka setnja i boleli su me i desno koleno i desni lakat a primetila sam i kod veslanja da me boli desni lakat...treba da pocnem da vezbam..i da uvedem kolagen..
August 31, 2025Aug 31 11 hours ago, Boksi said:Pa ima 5, 6 dana, možda i više, kada idem uz i niz stepenice koleno desne noge proizvodi neki neobičan zvuk. Najpribližniji bi bio ono cviljenje patika kad se natope vodom usled pljuska i sl. Ne boli, nema otoka niti ikakvih spoljnih manifestacija. Peva li koleno još nekom?Imao se te zvukove, bez tegoba. Sad kad razmisljam, nestali su kako sam poceo voziti bicikl.
August 31, 2025Aug 31 19 hours ago, Boksi said:Pa ima 5, 6 dana, možda i više, kada idem uz i niz stepenice koleno desne noge proizvodi neki neobičan zvuk. Najpribližniji bi bio ono cviljenje patika kad se natope vodom usled pljuska i sl. Ne boli, nema otoka niti ikakvih spoljnih manifestacija. Peva li koleno još nekom?Meni cvrče kolena već 7-8 godina barem. Ništa ne boli, nema otoka, ali ružno za čuti. Bila kod fizijatra, oni kažu godine čine svoje... Skakanje na basketu, skijanje... ali i godine same po sebi. Prepisali mi neke vežbice i rekli da dođem na operaciju kad počne da boli. Ja radila vežbe prvih mesec dana, pa batalila. Doduše, lakša sam 7-8 kg nego tad. Ne trčim, ne skačem, sve manje skijam (prešaltala sam se na langlauf). Kolena još pevaju, ali i dalje ne bole. Dokle će - videćemo...
August 31, 2025Aug 31 Da li je sve to mozda vezano za slabiju hrskavicu? Kolagen, Zele Zeka, Q10 i slicno..?Mene pocelo, kad preteram sa setnjom, da probada duz leve noge. Ranije se desavalo u desnoj butini. Bio na fizikalnim kad se to desilo, sumnjam da su me mozda malo previse izvrnuli pa mi sada ovaj disk koji se razlio i deformisao gadja i neki nerv ka levoj nozi. Kad se vratim sa odmora verovatno cu opet na snimanje...
August 31, 2025Aug 31 2 hours ago, Shan Jan said:Da li je sve to mozda vezano za slabiju hrskavicu? Kolagen, Zele Zeka, Q10 i slicno..?Jeste, tako su mi rekli. Rekli su da, kad bude trebalo, neće biti klasična operacija, nego će da ubrizgavaju to nešto da nadograde/nadodaju hrskavicu. Nadam se zaista da neće biti uskoro, jer ja se osećam super... samo škripim uzbrdo 😄
August 31, 2025Aug 31 Moja sestra je isto skripala i ovo joj je pomoglo da to prestane: https://www.bioscentar.rs/p/perna-sirup-za-obnavljanje-hrskavice/Kaze da pije neko vreme i kad prestane to traje par meseci do godinu dana i onda pije opet.
September 1, 2025Sep 1 Hvala @Shan Jan.Pitala sam ja moje doktore za razne suplemente, oni kažu da je sve to samo bacanje para i da ne može kolagen iz želuca da se ciljano taloži baš tamo gde meni treba. Ali proučiću, razmisliću, pa možda probam.
September 1, 2025Sep 1 Imas i injekcije hijaluronske kiseline direktno u hrskavicu.Znam nekoliko njih kojima je pomoglo bas sa kolenima.
October 18, 2025Oct 18 vlada li neki stomacni virus u beogradu?sin prijateljice vec par dana ima proliv i povisenu temperaturu. ko objavljuje u beogradu takve informafije? mislim neka javna ustanova kao zavod za zdravstvo i slicno Edited October 18, 2025Oct 18 by bradilko
November 7, 2025Nov 7 Pitanje ko zna - da li se vacinisati protiv hepatitisa A za put u Češku? I gde i kako, i da li su deca primila tu vakcinuEuractivPrague battles Hepatitis A surge, pushes for vaccination...With cases surging in the Czech capital, authorities are leaning on European vaccine stockpiles and adopting flexible dosing Edited November 7, 2025Nov 7 by Svemir Zeka