November 8, 2025Nov 8 19 hours ago, Svemir Zeka said:Pitanje ko zna - da li se vacinisati protiv hepatitisa A za put u Češku? I gde i kako, i da li su deca primila tu vakcinuEuractivPrague battles Hepatitis A surge, pushes for vaccination...With cases surging in the Czech capital, authorities are leaning on European vaccine stockpiles and adopting flexible dosingTrenutno se zaista preporučuje. To ne bi trebalo da je obavezna vakcina za decu (bar u Nemačkoj nije). Neka me neko ispravi, ali inače ne bi trebalo da je procedura drugačija nego za ostale "standardne" vakcine, u Nemačkoj odeš kod svog lekara opšte prakse, posavetuješ se, vidiš je l' postoji indikacija/kontraindikacije i dogovoriš termin. Ja sam primila pre dosta godina dok sam radila na akutnoj/dečjoj/sudskoj psihijatriji, tada mi je to preporučila specijalista iz medicine rada, za trajni imunitet su potrebne dve doze. Ja nisam imala neku burnu reakciju. Ako je samo zbog puta, onda bi trebalo primiti bar 2 nedelje ranije. Edited November 8, 2025Nov 8 by Pixie
November 8, 2025Nov 8 56 minutes ago, Pixie said:Trenutno se zaista preporučuje. To ne bi trebalo da je obavezna vakcina za decu (bar u Nemačkoj nije). Neka me neko ispravi, ali inače ne bi trebalo da je procedura drugačija nego za ostale "standardne" vakcine, u Nemačkoj odeš kod svog lekara opšte prakse, posavetuješ se, vidiš je l' postoji indikacija/kontraindikacije i dogovoriš termin. Ja sam primila pre dosta godina dok sam radila na akutnoj/dečjoj/sudskoj psihijatriji, tada mi je to preporučila specijalista iz medicine rada, za trajni imunitet su potrebne dve doze. Ja nisam imala neku burnu reakciju. Ako je samo zbog puta, onda bi trebalo primiti bar 2 nedelje ranije.Da, to sam pročitala, dve nedelje, i dve doze za trajni imunitet. Nisam bila sigurna za klince, da li su dobili, morala bih u karton da pogledam, ali mislim da nisu (ne znam kako ako se ikako davala, ja sam ih vodila i na neobavezne ako su se preporučivale).Krenula sam juče da tražim, uputili su me na Batut, tamo se valjda daju i plaćaju se. Pa dobro, bolje sprečiti nego lečiti. Ja inače imam opsesiju da brišem mobilni uvek kad uđem spolja alkoholom () i ruke perem stalno, ali klinac bez problema trlja lice ili grize nokte napolju, hoću da izludim.
November 14, 2025Nov 14 Pre 20-ak dana sam nezgodno stao (promašio stepenik) i nekako nagnječio stopalo. U trenutku je poprilično zabolelo, pa se ubrzo smanjio bol.E sad, mene to i dalje boli manje-više istim intenzitetom i nakon toliko vremena. Spolja se ništa ne vidi, ne ometa me u svakodnevnim aktivnostima, samo počinje da iritira. Treba li da snimam ili već nešto?
November 14, 2025Nov 14 @Halvard Nisam ortoped, ali u principu to može da potraje, tako da ne mora obavezno da znači da je nešto ozbiljno povređeno. Međutim, pogotovo ako nemaš mogućnost da ograničiš kretanje bar na nedelju-dve i moraš sve da radiš "normalno" tj. opterećuješ povređeno mesto, mislim da ne bi bilo loše da zakažeš pregled. Edited November 14, 2025Nov 14 by Pixie
November 14, 2025Nov 14 @Halvardne moras da se zracis bzvze..da je za snimanje vrlo bi znao-otok/bol/podliv i nikako ne bi mogao da koristis stopalo 20 danamazi mast od gaveza i neki diklofenak geltreba telu vremena da se zaleci posebno ako nista nisi mirovao.. Edited November 14, 2025Nov 14 by ivy
November 14, 2025Nov 14 9 hours ago, Halvard said:Pre 20-ak dana sam nezgodno stao (promašio stepenik) i nekako nagnječio stopalo. U trenutku je poprilično zabolelo, pa se ubrzo smanjio bol.E sad, mene to i dalje boli manje-više istim intenzitetom i nakon toliko vremena. Spolja se ništa ne vidi, ne ometa me u svakodnevnim aktivnostima, samo počinje da iritira. Treba li da snimam ili već nešto?Malo prenategnuti ligamenti i nista vise.Da igras kosarku za KKCZ bila bi to pauza do sledece sezone, ovako za 2 nedelje trcis ka` Usain Bolt za minicem na vrucini.
November 14, 2025Nov 14 Kako znate da nije povreda neke metatarzalne kosti?Da je ligament, prošao bi bol za 20ak dana...
November 14, 2025Nov 14 9 hours ago, Halvard said:Pre 20-ak dana sam nezgodno stao (promašio stepenik) i nekako nagnječio stopalo. U trenutku je poprilično zabolelo, pa se ubrzo smanjio bol.E sad, mene to i dalje boli manje-više istim intenzitetom i nakon toliko vremena. Spolja se ništa ne vidi, ne ometa me u svakodnevnim aktivnostima, samo počinje da iritira. Treba li da snimam ili već nešto?Treba da odes na pregled/snimanje.
November 14, 2025Nov 14 Hvala čitavom konzilijumu Pretpostavljam da je u startu bila greška što to stopalo nimalo nisam poštedeo. Jbg, desilo se u periodu kad sam na posao morao osim ako nisam na samrtnoj postelji, a na poslovnom i privatnom planu se toliko toga događalo da mi je ta povreda bila u skroz desetom planu. I sada kada se sve koliko-toliko smirilo, zapravo shvatam da mene to i dalje boli i da se taj bol nimalo nije smanjio.Rekao bih da ipak nije normalno da toliko traje, pa ću verovatno zakazati pregled.
November 14, 2025Nov 14 2 hours ago, Filozof manijak said:Kako znate da nije povreda neke metatarzalne kosti?Da je ligament, prošao bi bol za 20ak dana...zato sto ne bi mogao da stoji a ne da funcionise 20dana plus bi mu stopalo oteklo+poplavelone pitaj me kako znama uganuce zgloba traje bogami nekad i duze od 20dana posebno ako ga nije stedeo..sve i da je prelom posle 20dana bi vec dobrano bio zarastao Edited November 14, 2025Nov 14 by ivy
November 14, 2025Nov 14 ne mora biti prelom, može biti samo naprsnuće. Lično iskustvo.Vrlo je simptomatično to što bol ne jenjava ni posle 20 dana, to je po meni jasan znak da ide na pregled i snimi.
November 14, 2025Nov 14 Ne ne, prelom sigurno nije, to je i meni jasno. E sad, neko naprsnuće kosti ili povreda ligamenata, moguće. I nije zglob nego baš stopalo, sa gornje strane, negde pri sredini, tj. malo više ka zglobu i blago u desno. Kažem, nije nikakav nepodnošljiv bol i potpuno sam funkcionalan, ali tu je konstantno, bojim se da ne napravim neku dugoročniju štetu.E da, i zapravo je izraženiji dok mirujem nego dok se krećem, to mj je isto čudno. Edited November 14, 2025Nov 14 by Halvard
November 14, 2025Nov 14 Moze metatarzalna kost da boli i bez naprsnuca. Mene je prvo duzinom stopala bolilo sa donje strane, kao tzv "petni trn' ali duz stopala, pa par puta prolazilo i javljalo se iznova nakon nekog vremena, da bi naposletku se javila bol kao u korijenu prsta stopala. Snimanje i pregled pokazali da je sve uredno a terapije strujom i vjezbe nisu dale rezultate (jest da sam ih prekinuo pred kraj, cale zaglavio bolnicu, pa frka bila). Bol u stopalu je inace iznenada pocela kad sam pretjerao sa hodanjem, nakon 3-4 sata na planini, pa na to jos 2 sata dok sam dogegao kuci.Ovo me unistilo. I sad se povremeno javi, kao upala.14 minutes ago, Halvard said:E da, i zapravo je izraženiji dok mirujem nego dok se krećem, to mj je isto čudno.Da, mene je budilo nocu. Predlozio bih ti da odmah to resavas, bol se razvije do nemogucnosti hodanja. Edited November 14, 2025Nov 14 by kipo