Willow Posted May 18, 2012 Author Posted May 18, 2012 Pre polaska na posao samleo: zrnevlje (lan, suncokret, golicu, int.susam), nešto oraha, leblebija, suvog bosiljka, sušenog povrća (šargarepa/paštrnak), bibera u zrnu, tucane ljute aleve. Sipao u kesu za zamrzivač i poneo u preduzeće. Kod Juge sišao iz busa, skrenuo na kej i usput ubrao struk majčine dušice (ima je ko pleve na Ušću i po travnjacima oko Juge). Kasnije, na poslu, presuo iz kese u tanjir, iseckao i dodao onu majčinu dušicu, i sve umutio vodom i paradajz-sokom (50/50) da se napravi tekstura pogodna za mazanje. To mazao na galete od int.pirinča (one zelene, iz Rodića), uz dodatak neizostavnog senfa. Poslednju galetu izdrobio u tanjir, umešao sa namazom, i jeo, onako, viljuškom. Bilo super. Ljutkasto i kremasto i kranči.Usput brstio lišće svežeg peršuna, to predstavljalo kao salatu.
Dankan Ajdaho Posted May 18, 2012 Posted May 18, 2012 Isuse Hriste i Majko Božja. :isuse:Sad tek shvatam šta je perverzija; znam da će mi biti muka svaki put kad nešto ovako iščitam, ali opet nemam snage da se oduprem :(
hattori Posted May 18, 2012 Posted May 18, 2012 ajde onda smogni snage bar da ne komentarises, plsne napadaj ga, ovo je i za mene too heavy...^_^
Willow Posted May 18, 2012 Author Posted May 18, 2012 (edited) ne napadaj ga, ovo je i za mene too heavy...^_^Što bre too heavy :) Ne kapiram gde je fail, pa u pitanju je najobičniji namaz od semenki i još nekih dodataka, sa majčinom dušicom. Plus galete, i svež peršun umesto salate. Edited May 18, 2012 by Willow
April Posted May 21, 2012 Posted May 21, 2012 U "Keno" blenderu (model: KE 26 F) sa dodatkom za mlevenje zrnevlja. Kupio ga pre par godina na zemunskoj pijaci za 1000 dinara. Radi ekstra. Može da se melje i u onim malim Braunovim mlinovima za kafu.Pratim Willow-a Ranije mleo zrnevlje u starom mlinu za kafu, ali to je bas napor za usi, stalno imas osecaj da ce eksplodirati, ovo je mnogo bolja varijanta za sitne pare. A sad pratimo i one pastice koje W mutjka, samo bez branja majcine dusice(to mozda moze na NBg, kod nas na Vracaru ne uspeva)
Willow Posted May 21, 2012 Author Posted May 21, 2012 Ranije mleo zrnevlje u starom mlinu za kafu, ali to je bas napor za usi, stalno imas osecaj da ce eksplodirati, ovo je mnogo bolja varijanta za sitne pare. I da te taj Keno dugo služi u zdravlju i veselju. A sad pratimo i one pastice koje W mutjka, samo bez branja majcine dusice(to mozda moze na NBg, kod nas na Vracaru ne uspeva)Uh, sad si mi natovario teret obaveze ;). U suštini, osnovno oko tih pastica je - eksperimentiši, dok ne otkriješ šta ti se najviše dopada. U prethodnim komentima naveo sam par kombinacija koje pravim; međutim, ja nisam neki preveliki sladokusac, i kapiram da će mandža koja je meni ok nekome biti bljutava i bezukusna. Bilo kako bilo, kako budeš više koristio taj Keno, i kako budeš otkrivao i uključivao nove začine i zrnevlje i orašaste plodove i sušeno povrće/alge itd. itd., ukapiraćeš da su mogućnosti stvarno šarene i brojne. Možda najveća dilema pri spravljanju tih pasti je - koju tečnost koristiti da se samleveni "prašak" umuti u namaz. Ja ponekad koristim sok od paradajza, ponekad vodu, ponekad vodu plus kašiku-dve maslinovog/suncokretovog HC ulja. (Kašiku-dve ulja dodajem kada je leblebija u osnovi, jer je ona suvkasta. Kada pretežu semenke i orasi - koji u sebi sadrže sasvim dovoljno masti - onda izbegavam ulje.) Nazarov koristi kombo jabukovo sirće/HC ulje, ali meni je to prejako. Isto tako, moćne paste se dobiju kad se samleveno zrnevlje umuti sa, recimo, prezrelim i mekim avokadom. Naravno, par kašika mlevenog zrnevlja može se funuti preko razne klope, ili se dodavati u salate. Recimo, iseckani mladi kupus, mbluk, rukola, plus mulje i jsirće, i onda u to umešaš razno mleveno zrnevlje. Bude baš onako, lep i lak obrok gotov za 2 min.
April Posted May 22, 2012 Posted May 22, 2012 jel' može info gde ovo ima da se kupi i pošto ?Ja pazario na buvljaku u Subotici za 1400 dindži, kapiram da ima i na svakoj drugoj pijaci. Uzeo najjeftiniju varijantu po W preporuci i sasvim sam zadovoljan kako melje semenke i žito, takođe sam i izblendirao novu turu gaspača, a Willow kaže da mu traje preko godinu dana bez problema. Sutra šaljem i prve fotke mućki, ako uspeju.
duda Posted May 22, 2012 Posted May 22, 2012 Ja pazario na buvljaku u Subotici za 1400 dindži, kapiram da ima i na svakoj drugoj pijaci. Uzeo najjeftiniju varijantu po W preporuci i sasvim sam zadovoljan kako melje semenke i žito, takođe sam i izblendirao novu turu gaspača, a Willow kaže da mu traje preko godinu dana bez problema. hvala. valjda ima i na bg buvljaku. ja imam preskupi multipraktik, al' opcija za mlevenje semenki ne postoji
hattori Posted May 22, 2012 Posted May 22, 2012 otkrio sam da je avokado u pasulju, naseckan na kockike, dojajna stvar!masnjikav, topi se u ustima, a ima neobican ali lep ukus.
April Posted May 23, 2012 Posted May 23, 2012 Nikakva specijalna tehnika. Ostave se jedan dan u vodi, koja se menja 3-4 puta, u zavisnosti od raspoloženja i fokusiranosti. Onda se skuvaju jedno pola sata, sa raznim začinima po želji (ja obično ubacim bluk, cluk, biber u zrnu, tucanu itd), pažljivo ocede što bolje, pritom pazeći da se ne raspadnu. Ja imam običaj da ih posle toga uvaljam u dižon, nešto ljuto i mulje i ostavim još neko vreme. Posle toga gril, rerna ili tiganj, kako ko voli.Laron rulzUspelo!Srecne okolnosti: tek pazaren tuchani grill i jake ruke moje Bunjevke koje su iz soje izvukle ne vodu, nego dušu. Dizon zamenio Podravkinom gorcicom, umesto bibera stavio chilly(nedovoljno), a na kraju pokrio kozjim kackavaljem, red snicle, red kackavalja na tri sprata. Prilog - spanac gospodze mame. Msssm, sta reci?
Recommended Posts