Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opšti topik o EU (ex kriza Evrozone)

Featured Replies

Ne kopa mi se po statistici ali cini mi se da je solidan exodus iz Italije posle 2022. Italijana je bilo u Becu relativno malo ali u poslednje 3,4 godine je buknulo i u skoli kod dece i kod mene na poslu.

• Replies 3.8k
  • Views 441.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• bejzbolka
    bejzbolka

Malopre čitam ovu vest, pročitao sam dva puta da vidim jesam li dobro razumeo. Iz perspektive političkog života u Srbiji ovo izgleda kao da se dešava na drugoj planeti.

• Nestorescu

• Gde je Putin desničar, šta je sa vama? Putin je čovek bez bilo kakve ideologije, on je deep state tehnokrata bezbednjačkog usmerenja, o bilo kakvoj ideologiji verovatno ima mišljenje kao i o bilo kakv

Posted Images

2 minutes ago, bags said:

Ne kopa mi se po statistici ali cini mi se da je solidan exodus iz Italije posle 2022. Italijana je bilo u Becu relativno malo ali u poslednje 3,4 godine je buknulo i u skoli kod dece i kod mene na poslu.

.

Sto tablica i pokazuje, ne znam sto ti "kukas" tamo na nekim topicima)))... Skoro 2 soma vise od Italije.

.

5 hours ago, bags said:

Takođe mnogo ljudi iz Italije po Amsterdamu i Švajcarskoj sreo.

Kad već pričamo o zemljama s desnim vladama, u mom bablu u Beču je mnogo Mađara i Slovaka.

Screenshot_2026-05-04-22-40-06-103_com.whatsapp-edit.jpg

U SAD-u takav postao predsednik. Znači veoma, veoma Low IQ?

poznato je da su skandinavcima ameri role model

Kakve veze ima religija kandidatkinje u izboru za mis?

On 5. 5. 2026. at 16:25, barba said:

Sto tablica i pokazuje, ne znam sto ti "kukas" tamo na nekim topicima)))... Skoro 2 soma vise od Italije.

Drugacija je i struktura troskova.

Nekidan je bio izvestaj da je u Becu 35% ljudi na granici siromastva. Ja se nekad iznenadim koliko ljudi tesko zive. Evo recimo dva primera od danas:

1. Par ljudi u 50tim koji rade kao profesori u srednjoj, supruga jos daje casove violine dodatno, dvoje dece od 10 i 8 godina. Ljudi su izgasili internet u stanu od tipa 30 eur samo radi troskova. Za godisnji ovih poslednjih 5,6 godina samo kod babe i dede na selo. Nemaju kredit, neka ulaganja ili stednju. Sta bi bilo da nemaju drzavni stan je tek pitanje.

2. Drugi par oboje imaju ekonomski faks. On radi u maloj privatnoj firmi, ona u socijalnom sektoru. Troje dece u 50qm, samo socijalne prodavnice. Sta god spomenu samo je neka beda kao u Alan Fordu. (doduse nije kao ona nasa tema o devedesetim). Mene je cak iznenadila tolika otvorenost a nije da ljudi kukaju. Danas na trcanju u dobrotvorne svrhe su kod cerke stavili 20 centi po krugu.Deca inace trce u proseku 7,8 krugova.

Ova dva para su svi austrijanci i fakultetski obrazovani i svi rade full time. U dugim porodicama sa drugacijim okolnostima (migracioni background, mladji generalno) je jos puno gore. Naravno ima i ljudi koji lepo zivi ali u mom bubble-u na prste ruke mogu nabrojati one koji nisu imali old money.

Sta bi sa onim da je Bec najbolje mesto za zivot?

9 minutes ago, Shan Jan said:

Sta bi sa onim da je Bec najbolje mesto za zivot?

To glasaju expati sa velikim platama. dry

Na drugoj strani dobar primer SBBKBB:

AP News
No image preview

Poland is now among the world's 20 largest economies. How...

Poland once was in economic ruins when communism fell more than three decades ago. Now it's the 20th largest economy in the world.

Dobar clanak : https://www.noahpinion.blog/p/the-polandmalaysia-model

I navodno odlicna knjiga:

https://www.amazon.com/Europes-Growth-Champion-Insights-Economic/dp/0198789343

4 hours ago, bags said:

Drugacija je i struktura troskova.

Nekidan je bio izvestaj da je u Becu 35% ljudi na granici siromastva. Ja se nekad iznenadim koliko ljudi tesko zive. Evo recimo dva primera od danas:

1. Par ljudi u 50tim koji rade kao profesori u srednjoj, supruga jos daje casove violine dodatno, dvoje dece od 10 i 8 godina. Ljudi su izgasili internet u stanu od tipa 30 eur samo radi troskova. Za godisnji ovih poslednjih 5,6 godina samo kod babe i dede na selo. Nemaju kredit, neka ulaganja ili stednju. Sta bi bilo da nemaju drzavni stan je tek pitanje.

2. Drugi par oboje imaju ekonomski faks. On radi u maloj privatnoj firmi, ona u socijalnom sektoru. Troje dece u 50qm, samo socijalne prodavnice. Sta god spomenu samo je neka beda kao u Alan Fordu. (doduse nije kao ona nasa tema o devedesetim). Mene je cak iznenadila tolika otvorenost a nije da ljudi kukaju. Danas na trcanju u dobrotvorne svrhe su kod cerke stavili 20 centi po krugu.Deca inace trce u proseku 7,8 krugova.

Ova dva para su svi austrijanci i fakultetski obrazovani i svi rade full time. U dugim porodicama sa drugacijim okolnostima (migracioni background, mladji generalno) je jos puno gore. Naravno ima i ljudi koji lepo zivi ali u mom bubble-u na prste ruke mogu nabrojati one koji nisu imali old money.

Pa sta im jede primanja ako imaju drzavni stan i mozde ne visoke ali ipak 2 austrijske plate? Fiksni troskovi, energija, hrana?

Moje iskustvo iz Irske kaze da i dalje dosta Poljaka dolazi u Irsku, mladjih, dok stariji, oni koji su dosli po ualsku Poljske u EU 2004, odlaze sa zaradjenim novcima i penzijama zbog jefinijeg zivota u Poljskoj.

Primera radi, imigracija-emigracija, Republika Irska 2025

Category

Total (All Nationalities)

EU Group (Incl. Polish)

Immigrants (Entered)

125,300

25,300

Emigrants (Left)

65,600

10,500

25 300 ulazaka iz EU, tu upada jedno 3-5k Poljaka sigurno.

Edited by Emerald

Inace se 2025 desilo nesto nezamislivo da je vise ljudi iz SAD doselilo u Irsku nego li lobrnuto. Apsolutno nezamislivo, ne pre 100 godina, kada su milioni isli iz Irske u SAD, vec pre 50ak godina

Metric

From USA → Ireland

From Ireland → USA

Annual Volume

~9,600 people

~5,200 people (est.)

Primary Drivers

Political climate, safety, Irish ancestry (FBR).

Corporate transfers, postgraduate study, tech careers.

Trend Direction

Sharp Increase (+96%)

Steady / Slight Decrease

Skoro sam upoznao zenu iz Micigena koja se presilla u Irsku, pitao za razloge. Kaze muz ima irsko drzavljanstvo i bolje im je za dete da odrasta u Irskoj kao anglofonoj zemlji. Iako kaze da su plate malo bolje u Micigenu nego li Irskoj.

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.