Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Iran: novi front

Featured Replies

2 hours ago, cedo said:

More than $890 million a day

The war is costing about $891.4 million per day, according to a think tank based in Washington, DC, that analyzed the information the Pentagon has shared about targets it struck and the assets involved in the operation.

The Center for Strategic and International Studies predicts that the cost will decrease as the US shifts to “less expensive munitions” and as the drones and missiles launched by Iran declines.

“However, future costs will depend mostly on the intensity of operations and the effectiveness of Iranian retaliation,” CSIS added in its report.

These are the daily costs of the most expensive assets:

Air assets:
  • Tanker and cargo: $9 million

• Carrier air wing: $5 million

• Non-stealth fighter: $5 million

• Stealth fighter: $5 million

Naval assets:
  • Aircraft carrier: $6 million

• Destroyer: $5 million

Ground assets:
  • Artillery brigade: $1 million

• National Guard battalion: less than $1 million

edit: i ovo - https://costsofwar.watson.brown.edu/sites/default/files/2025-10/Wider-Middle-East-Costs_Costs-of-War_Bilmes_10.7.25.pdf

Ne znam da li je ovo ukljuceno u racunicu.

• Replies 10.9k
  • Views 974.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

O EU najbolje govori podatak da je italijanski ministar odbrane blokiran u hotelu u Dubajiju s porodicom. Isli na odmor jbg.

• Ayatollah
    Ayatollah

Kad se samo setim da sam kao dete 21. vek zamišljao kao doba nauke i prosvećenosti - Rodenberijeve Zvezdane staze, Beyond 2000, Saganov Cosmos i slične stvari, a nas zajahali najgori mogući verski fun

Posted Images

2 hours ago, Budja said:

Ne znam da li je ovo ukljuceno u racunicu.

Iran je dokazao da danas sustinski nema odbrane od dovoljnog broja balistickih raketa ili cak pojedinacnih hipersonicnih. Mislim, dokazali su i Rusi u Ukrajini ali ovo je prvi put da se USA brani. I opet sve nepokretne mete koje su u dometu iranskih balistickih raketa su sitting ducks. Da imaju bolju tehnologiju (koju verovatno vec imaju Rusi i Kinezi), mozda bi sjebali i taj nosac aviona pre nego je pobegao.

Dakle USA, zemlja sa najvise para i najmodernijom tehnologijom, nije u stanju da uspostavi odbranu od iranskog arsenala raketa, zemlje koja je 50 godina pod sankcijama, bukvalno se ekonomski raspada a kojoj su upravo skoro pa izbrisali PVO i unistili gomilu lansera i dobar deo raketa. Zanimljivo...

7 hours ago, Filozof manijak said:

Meni ne ide u glavu da američki stratezi, i čike u Pentagonu koje razrađuju ratne scenarije, nisu predvideli ovakvu reakciju Irana. Šta su očekivali, isto ponašanje kao tokom poslednjeg dvanaestodnevnog rata?

Ili su uleteli na brzinu i totalno nepripremljeni u ovu avanturu. Ili se i kod njih srozao kvalitet kadra žestoko

Ma jok. Oni su očekivali da će Iran džentlmenski da trpi udarce i da se bori konvencionalno, ko onomad Irak sa sve rasporedjivanjem oklopa na liniju fronta i paljenjem svih mogućih radara, pa ih onda ovi razvale jer imaju neuporedivo jače igračke. Tako se svaki put iznenade. Onomad su kukali u Vijetnamu i Avganistanu kako se ovi ne bore fer isuse

3 hours ago, Shan Jan said:

Iran je dokazao da danas sustinski nema odbrane od dovoljnog broja balistickih raketa ili cak pojedinacnih hipersonicnih. Mislim, dokazali su i Rusi u Ukrajini ali ovo je prvi put da se USA brani. I opet sve nepokretne mete koje su u dometu iranskih balistickih raketa su sitting ducks. Da imaju bolju tehnologiju (koju verovatno vec imaju Rusi i Kinezi), mozda bi sjebali i taj nosac aviona pre nego je pobegao.

Dakle USA, zemlja sa najvise para i najmodernijom tehnologijom, nije u stanju da uspostavi odbranu od iranskog arsenala raketa, zemlje koja je 50 godina pod sankcijama, bukvalno se ekonomski raspada a kojoj su upravo skoro pa izbrisali PVO i unistili gomilu lansera i dobar deo raketa. Zanimljivo...

Glede nosača aviona, bilo je onoliko abera po Tviteru da su isti ipak potkačili malo dronovima. Koliko je tačno ne znam, a neće se i nikad znati, al je fakat da se ovaj povukao na sigurnu udaljenost.

E da, javno ću da pohvalim vizionarstvo jednog Vojvode Voje Šešelja koji je još 99te predlagao da mi kontranapdnemo NATO baze po Italiji. s_c

6 minutes ago, steins said:

E da, javno ću da pohvalim vizionarstvo jednog Vojvode Voje Šešelja koji je još 99te predlagao da mi kontranapdnemo NATO baze po Italiji. s_c

Cime?

Gifovima.

7 minutes ago, steins said:

To je zapravo mogla da bude dobra taktika, jedino nam je falilo nešto što može da dobaci.

1 minute ago, Downforce said:

Gifovima.

Jbg, tada bio dial-up - osedis i dok tekst ispises. :)

Interesantno je na sta sve moze da se naleti listajuci stare kupusare iz vremena Hladnog rata, vremena desetina hiljada nuklearnih bojevih glava, MAD-a bez antiraketnih stitova, vremena u kojima je, na primer, sovjetski Politbiro, na prvi pogled skup gerijatrijskih slucajeva, poredjen sa danasnjim mladim, lepim i pametnim, izgledao, a bogami i bio Savet Mudraca...

Odgovornih i svesnih sta sve moze da se dogodi: to je, naravno, i jos vise vazilo i za drugu stranu...

Pa tako, neki februar 1976. godine, i takozvana Izvrsna naredba, Executive Order #11905, clan 5(g):

No employee of the United States Government shall engage in, or conspire to engage in, political assassination

Naredba se pre svega odnosila na pokusaje eliminacijetm stranih lidera bilo koje boje i/ili politickog usmerenja, a bila je direktna posledica rada i otkrica takozvanog Church Committee iz 1975. godine koji je otkrio da je CIA aktivno radila na eliminaciji nikog drugog nego Fidela Kastra...

Kastro na stranu, naredba je bila poruka drugoj strani da se nece ni u kom slucaju preduzimati radnje na eliminaciji protivnickog vodjstva.

Nije bilo sumnje, naprotiv, da je i druga strana imala identican pristup neprihvatljivosti ubivanja neprijateljskog politickog vodjstva: zli jezici su i onda tvrdili da se vodjstva uzajamno stite i cuvaju, jer - bog je prvo sebi bradu stvorio, tek udariti na bilo koje ili bilo cije politicko vodjstvo bio je strogi no-no i potvrda do danas nepotvrdjenih diplomatskih glasina da su vodjstva i pre Fordove formalizacije imala neku vrstu neformalnog dogovora na tu temu...

Odredbe Fordove naredbe su kasnije dodatno pojacane jos dvema naredbama:

• Executive Order 12036 – predsednik Jimmy Carter

• Executive Order 12333 – predsednik Ronald Reagan

S tim sto je Reganova bila jos odredjenija:

No person employed by or acting on behalf of the United States Government shall engage in, or conspire to engage in, assassination.”

I - toga se drzalo, sve do onomad, kada je Amerika ponovo niz vodu pustila jos jedan element svoje medjunarodne kredibilnosti...
Smatrajuci da je nepotrebno baviti se suvisnim pravnim smicalicama zarad zaobilazenja odredbi gorepomenutih naredjenja poput pravne akrobatike - koja se smatrala nuznom jer Zakon... - u slucaju, recimo, svojevremenog napada na Gadafijevu rezidenciju...

Edited by namenski

27 minutes ago, kronostime said:

Cime?

Raketama iz Crne Gore, valjda

7 minutes ago, steins said:

Raketama iz Crne Gore, valjda

Mrzelo ih da guraju lansere uzbrdo? :)

Nova tura, nova avantura.

Šta bi sa onim CNN reporterima Pleitgenom, je li stigao, u međuvremenu, do Teherana?

Pare, kako dođu, tako odu fantom ali ako se ovo jednom završi ne znam ko će ponovo pustiti US da im pravi baze u državi.

Sve je glasniji narativ da za US prioritet bila odbrana Izraela nego svega ostalog, što normalno ne mora uopšte biti tačno, no da su saveznici dosta polupani, jesu.

9 minutes ago, Zaboravan said:

Pare, kako dođu, tako odu fantom ali ako se ovo jednom završi ne znam ko će ponovo pustiti US da im pravi baze u državi.

Sve je glasniji narativ da za US prioritet bila odbrana Izraela nego svega ostalog, što normalno ne mora uopšte biti tačno, no da su saveznici dosta polupani, jesu.

Pa taco je, ali navodno nisu ni ocekivali da ce ovi gadjati Abu Dabi, Dubai i Dohu...

Sto govori pomalo i o prenaduvanoj prici o izbusenosti...

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.