Amelija Posted October 27, 2011 Author Share Posted October 27, 2011 ljudi koji danas imaju, na primer, 70 godina, iskusili su i ovo što kažeš, plus: od života <skoro> bez struje i automobila do života sa računarima, iPhonima, avionima, itd, itd Link to comment
Dr Arslanagić Posted October 28, 2011 Share Posted October 28, 2011 na selu je bilo hrane (osim u ekstremnim uslovima ratnih i poratnih godina) ali ne i mogucnosti izbora. znalo se kada se jede meso, a kada se o njemu samo sanja. ljudi koji danas imaju, na primer, 70 godina, iskusili su jednu od najvecih antropoloskih promena od izuma vatre: pojavu obilja hrane i mogucnost izbora svih grupa namirnica tokom cele godine. aferim.mozda najveca revolucija na ovim prostorima je bila vezana za pocetak uzgoja krompira i kukuruza... mogucnost da se izadje iz hronicne gladi.jedan nas istoricar koji se bavi ranim novim vekom (XV - XVIII vek) je detaljno proucavao prehrambene navike (bolje reci mogucnosti) stanovnistva ovih prostora, rekao mi je da je u tom periodu dnevni unos kalorija bio oko 1200-1500 max. Link to comment
rajka Posted October 29, 2011 Share Posted October 29, 2011 a kako to da srbija nije poznata po velikim gladima, kao recimo irska ili svedska? tj. ne secam se da su ikad spominjali tako nesto u skoli... Link to comment
Dr Arslanagić Posted October 29, 2011 Share Posted October 29, 2011 npr. Crna Gora i Hercegovina su stalno patile zbog nedostatka hrane... stoga su tamo otimačina i razbojništvo bili neka vrsta dopunske privredne delatnosti... plemena i bratstva su organizovala pljačkaške pohode na susedna plemena i bratstva, najveći plen je bila stoka (i žito kad se nadje)... Link to comment
Frank Pembleton Posted October 29, 2011 Share Posted October 29, 2011 npr. Crna Gora i Hercegovina su stalno patile zbog nedostatka hrane... stoga su tamo otimačina i razbojništvo bili neka vrsta dopunske privredne delatnosti... plemena i bratstva su organizovala pljačkaške pohode na susedna plemena i bratstva, najveći plen je bila stoka (i žito kad se nadje)...U Crnoj Gori je bilo toga ihahaj...Zna se za jedan slucaj gde su pleme Cuci primili mislim Kuče kod sebe a ovi 5 godina nisu imali dece "da ne bi ovima navlacili jos jedna usta na kazan" ima tu raznih prica "čojstva i junaštva"...Bilo je gladi kako ne i po srbiji... Link to comment
rajka Posted October 29, 2011 Share Posted October 29, 2011 sa masovnim umiranjem dobrog procenta stanovnistva, kao u irskoj? Link to comment
Frank Pembleton Posted October 29, 2011 Share Posted October 29, 2011 sa masovnim umiranjem dobrog procenta stanovnistva, kao u irskoj?Ne toliko masovnim, ili bar ne toliko filmovanim umiranjem.... Link to comment
rajka Posted October 29, 2011 Share Posted October 29, 2011 razgovarala sam s nekim, kaze da je glad def. nestala sa nasih prostora kada su amerikanci doneli hibridni kukuruz i psenicu. u tom kontekstu je zanimljiv sada kod nas rasiren strah od GMO. Link to comment
LukaLaban Posted October 29, 2011 Share Posted October 29, 2011 aferim.jedan nas istoricar koji se bavi ranim novim vekom (XV - XVIII vek) je detaljno proucavao prehrambene navike (bolje reci mogucnosti) stanovnistva ovih prostora, rekao mi je da je u tom periodu dnevni unos kalorija bio oko 1200-1500 max.Moze ime i prezime pomenutog istoricara i ako znas i naziv tog dela, bas bih voleo da nadjem tu knjigu. Link to comment
Dr Arslanagić Posted October 29, 2011 Share Posted October 29, 2011 Vojin Dabic. Nije jos objavio ta istazivanja, ne znam ni kada ce. Link to comment
nisam ja Posted October 29, 2011 Share Posted October 29, 2011 razgovarala sam s nekim, kaze da je glad def. nestala sa nasih prostora kada su amerikanci doneli hibridni kukuruz i psenicu. u tom kontekstu je zanimljiv sada kod nas rasiren strah od GMO.ne razumem Link to comment
LukaLaban Posted October 30, 2011 Share Posted October 30, 2011 Vojin Dabic. Nije jos objavio ta istazivanja, ne znam ni kada ce.Hvala! Mislim da bi bila bas velika steta kada ih ne bi objavio. Link to comment
Amelija Posted November 8, 2011 Author Share Posted November 8, 2011 nije baš kulinarski kao takav, ali povezan je:- tetrapak mleka koji ne otvoriš prostim odvrtanjem zatvarača, nego naknadno moraš da skineš neki k*čić pri čemu redovno prolijem mleko , ko li to izmisli i zašto?!?!?- sardine i ostale konzerve koje imaju onaj samootvarač jebemmusvepospisku, uvek mi se slomi ona alka i na kraju moram da otvorim normalnim otvaračem za konzerve <_< (a inače najbolje volem za konzerve one stare, stare male nožiće koji su nekada išli sa sardinom , srećom pa imam par sačuvanih)inače to barem razumem koncept (za razliku od ovoga gore) iako je sranje Link to comment
Zverilla Posted November 8, 2011 Share Posted November 8, 2011 nije baš kulinarski kao takav, ali povezan je:- tetrapak mleka koji ne otvoriš prostim odvrtanjem zatvarača, nego naknadno moraš da skineš neki k*čić pri čemu redovno prolijem mleko , ko li to izmisli i zašto?!?!?- sardine i ostale konzerve koje imaju onaj samootvarač jebemmusvepospisku, uvek mi se slomi ona alka i na kraju moram da otvorim normalnim otvaračem za konzerve <_< (a inače najbolje volem za konzerve one stare, stare male nožiće koji su nekada išli sa sardinom , srećom pa imam par sačuvanih)inače to barem razumem koncept (za razliku od ovoga gore) iako je sranjemoracu da te obucim sledeci put kad se vidimo :)hejt za "kuvare" koji kuvani pirinac nazovu rizoto (i naravno, zavale cenu kao da je u pitanju zaista rizoto). Link to comment
renne Posted November 8, 2011 Share Posted November 8, 2011 (a inače najbolje volem za konzerve one stare, stare male nožiće koji su nekada išli sa sardinom , srećom pa imam par sačuvanih)ima da se kupie u kesicama pakovanje od po deset komada Link to comment
Recommended Posts