Frank Pembleton Posted May 29, 2017 Posted May 29, 2017 Skupljači perja, Breza, Čudo neviđeno, Petrijin venac - sve najbolje u SFRJ filmu došlo je iz kino klubova i kratkog metraHmmm to je zanimljiva teza...
April Posted May 29, 2017 Posted May 29, 2017 Da li su fotografije iz filma ikad negde izložene? Pinter je zadnjih godina pred odlazak pisao svoju autobiografiju, kapiram da je bilo vremena za to... Znam da je Kreka Kljaković izlagao bluprint na 25.maju, bio sam. Čudilo bi me da sveti Toma nije imao sličnu priliku.
ajgor Posted May 29, 2017 Posted May 29, 2017 Hmmm to je zanimljiva teza... Rakonjac, Makavejev itd. su puleni Kino-kluba Beograd, April će dopuniti spisak imena.
ajgor Posted May 29, 2017 Posted May 29, 2017 kusturica o skupljačima perja apropo tona, on nikada nije valjao u srpskom filmu. snimalo se na magnetofonu(nagra) nikakva post produkcija tona nije rađena, sem na delovima sa muzičkim numerama. čak ni na ovoj kopiji sa tonom nije skoro pa ništa rađeno. sačekaće bolje vreme, mada je i tu pitanje šta se od originalnog tona može izvući Sinoć je Zoran Kusovac na FB pominjao tu muku sa tonom u SFRJ kinematografiji, od Slavice naovamo, uz poneki redak izizetak.
renne Posted May 29, 2017 Posted May 29, 2017 Skupljači perja, Breza, Čudo neviđeno, Petrijin venac - sve najbolje u SFRJ filmu došlo je iz kino klubova i kratkog metra Uh Breza, koliko je to moćan film
James Marshall Posted May 29, 2017 Posted May 29, 2017 +1 Meni bez premca najjači hrvatski film, Bata i tu zajeban za sve pare, taj film uvijek potegnem kao argument kad neko krene o Bati da je samo znao da glumi partizana. Pandan "Skupljačima perja". Sad nešto gledam - zajebana ta 1967. godina, kakva dva filma plus recimo Kad budem mrtav i beo, Ljubavni slučaj, Praznik, Buđenje pacova, Jutro - vrhunci crnog talasa je-bo-te, kakva berba :ziga:
Parsons Posted May 29, 2017 Posted May 29, 2017 iz nekog ludog ugla ispada da su 60e prošlog veka bile daleko liberalnije i "čistije" od ovoga što sad živimo pa naravno, samo ne znam zasto iz ludog ugla, pre bih rekao zdravorazumskog
kobni zelaya Posted May 29, 2017 Posted May 29, 2017 +1 Meni bez premca najjači hrvatski film, Bata i tu zajeban za sve pare, taj film uvijek potegnem kao argument kad neko krene o Bati da je samo znao da glumi partizana. Pandan "Skupljačima perja". Sad nešto gledam - zajebana ta 1967. godina, kakva dva filma plus recimo Kad budem mrtav i beo, Ljubavni slučaj, Praznik, Buđenje pacova, Jutro - vrhunci crnog talasa je-bo-te, kakva berba :ziga: Praznik nije u toj klasi.
colonelo Posted May 29, 2017 Posted May 29, 2017 Praznik je jedan od najboljih domaćih filmova i po kvalitetu jeste u toj (top) klasi. Moćda nije u toj klasi po pedigreu reditelja...
kud u maglu Simoviću Posted May 30, 2017 Posted May 30, 2017 možda praznik ne pripada u artističkom smislu toj listi, ali ako neko delo tako realistično oslikava period drugog svetskog rata onda može da se nađe na spisku najboljih filmova. bar za mene najbolji crnotalasni film u tzv crvenom talasu
adam Posted May 30, 2017 Posted May 30, 2017 kad pomenuste budjenje pacova pade mi na pamet sjajni cica perovic. greota je sto je u moru mediokriteta ostao po strani i nije dobio vise bitnih uloga. steta i za njega i za nas film.
darkonet Posted May 30, 2017 Posted May 30, 2017 mozda bi trebalo rasporediti filmove po tome koji je reziser koje filmove radio npr djordje kadijevic je jedan od najboljih ali strasno potcenjen reditelj masa ljudi ne zna za njegov Praznik...ali i velika je pomama medju neobavestenim svetom za npr Leptiricu, Sticenika itd, on je jedini i radio taj zanr isto tako Vuk Karadzic je najbolja nasa domaca serija ikad a radio je Kadijevic
April Posted May 30, 2017 Posted May 30, 2017 Rakonjac, Makavejev itd. su puleni Kino-kluba Beograd, April će dopuniti spisak imena. U najužem krugu svakako Mak, Žika Pavlović, Kokan i Mića Popović. Ali nisam mislio samo na stvaranje u okvirima kluba(recimo, 'Roj' je snimljen u maltene zatvorenom krugu, pisao je Bekim o tome). Mislio sam na slobodu koju im je podarila amaterska kamera, bez producenata komesara. Oni su je koristili tako što su u Dunav filmu brzo izbrisali granicu između dokumentarnog i kratkog igranog filma pa su se na velike dokumentariste poput Krste Škanate i Stjepana Zaninovića, nadovezali prvo Saša Petrović, pa onda Gilić, Basara i apsolutni kralj kratkog metra Živko Nikolić. Sa tom kilometražom je Saša Petrović umeo da pronađe onakvu lepotu i dubinu kadra u Skupljačima perja.
darkonet Posted May 30, 2017 Posted May 30, 2017 ajmo filmofili, ovo me bas zanima a nikako da nadjem neki podatak....gde je i sta radi Marija Tocinoski, Tocinovski ili Tocinoska, kako gde ima da se nadje glumila najvise u filmovima Zike Mitrovica, vazda u paru sa Gavricem, uciteljica u Kapetan Lesi... bilo kakav podatak o njoj, neki noviji ako ima
Jozef K. Posted May 30, 2017 Posted May 30, 2017 Kod filmova crnog talasa meni su pored skupljača perja najjači utisak ostavili Kad budem mrtav i beo, Rani radovi i Biće skoro propast Sveta. Gledao sam mislim sve, ali ove bih baš izdvojio. Inače fantastičan talas. Neverovatno. Sent from my Redmi 4 using Tapatalk
Recommended Posts