Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pitanja o svemu i svačemu

Featured Replies

Nije pitanje, ali spada u “sve i svašta”:

image?url=https%3A%2F%2Fcdn.voronoiapp.c

• Replies 8.2k
  • Views 613.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Da prijavim samo da mi je onaj advokat sto radi auto odstete izvukao na onih 25 hiljada dinara jos dosta, do 200 hiljada sto je valjda i maksimum preko evropskog izvestaja. Dao sam mu 15% po dogovoru,

• InvisibleLight
    InvisibleLight

Nasla sam, na 500m od stana u travnjaku/liscu na putanji gde kiki kaki a ja se sagnem da pokupim i d3sava se da mi ispadne telefon iz dzepa jakne, a sinoc ocigledno i kljuc  Koje olaksanje..

• Pa to vise nije subotnji vec celodnevni Bukvalno ne izlazim iz auta, jos sad kad sam na odmoru, pa se vozikam onako, pomalo i besciljno. Da mi je neko rekao da cu toliko da zavolim da vozim… dobr

Posted Images

Jel' pod Hjundaijem i Kia?

• 3 weeks later...

Imam jednu dilemu o kojoj razmišljam već neko vreme, pa da je podelim i ovde. Nije ništa hitno da se odmah odgovori, jer je svakako nešto što neću raditi ove godine.

Naime, moj Peugeot 3008 sledeće godine u martu puni 5 godina, a cenim da ću ga do tog trenutka doterati na nivo između 55 i 60 hiljada kilometara. Kao što je opštepoznato, on ima prelepi wet belt sistem u motoru (PureTech 1.2 benzinac), koji dovodi do propadanja kaiša do mere da je preporučeni zamenski interval za kaiš umesto 150k kilometara spušten na 60k kilometara kako bi se izbeglo pucanje oštećenog kaiša (ovo su mi potvrdili i u Auto Neni), a dodatni opiljci sa kaiša znaju da zapuše filtere i dovode ulja u motoru, pa da onda dovedu do nestašice ulja u motoru i lošeg do nikakvog podmazivanja. Drugim rečima, izvesno mi je da ću morati da radim sledeće godine veliki servis, plus će mi doći na zamenu i letnje gume koje će takođe da napune 5 godina, i biće im vreme za zamenu svakako. Cenim da će me sve ovo koštati između 1 i 2k evara barem. Sa druge strane, novi tip kaiša je navodno unapređen od 2022. godine, pa sada bi trebao da može da dobaci i do 80k kilometara bez zamene

Imajući ovo u vidu, razmišljam da sve uopšte ovo i ne radim, već da jednostavno prodam auto i uzmem skroz novi - možda čak i novi Peugeot 3008, jer sam generalno zadovoljan autom, a kaiš je u motorima posle 2024. godine zamenjen lancem, ali možda i nekog Koreanca ili Japanca sličnih karakteristika (Sportage ili Tucson npr.), Sa druge strane, za tu operaciju bih morao da ispljunem 15 do 20k barem, a to nije nešto što sam planirao da radim uskoro.

Sve u svemu, izbor se svodi na to da zamenim sada kaiš, i sa tim kaišom teram još 3-4 godine do nekih 90-100k kilometara i onda menjam, ili da to uradim odmah. Da nemam ovaj problem sa kaišem, ne bih uopšte ni razmišljao o zameni auta do nekih 100k.

Svako mišljenje je dobrodošlo, pa i out of the box.

Ja bih radio veliki servis, greota da prodajes auto sa 50-60k to se tek razgazilo 😁

+1 na moću

Proveris dobro ulje i motor da nije vec poceo sex,i uradis veliki servis,spustis interval menjanja ulla na ispod deset hiljada ,sta znam 8?

Jel vam se desilo nakad na granici da vam proveravaju broj šasije?

Danas pri povratku sa letovanja, na Hr granici me zamole da parkiram auto sa strane, došao neki čeh, reko bih, sa još jednim Hr policajcem, i proveravali mi brojeve šasije na 2 mesta (negde kod suvozača, nisam tačno skontao gde jer sam gnjavio hrvatskog policajca da mi objani što to rade i na vozačkim vratima)... Kaže mi hrvat mi da nasumično proveravaju Toyote jer se puno kradu... Ja unsure

@Ayatollah Jel' motor izašao iz garancije?

2 hours ago, Ayatollah said:

Naime, moj Peugeot 3008 sledeće godine u martu puni 5 godina, a cenim da ću ga do tog trenutka doterati na nivo između 55 i 60 hiljada kilometar

Ekonomski momenat: tvoj auto je generalno doshao u fazu gdje mu se depreciation rate (brzina gubljenja vrijednosti) znacajno smanjuje i otprilike u godinama 5-8 je najekonimicnij. Nakon toga dolazi potrebna su sve veca i veca ulaganja da bi ga odrzavao u dobrom stanju.

Naravano, to je generalizacija i osim ako nemas bas neki maler, trebalo bi da vrijedi i za tebe.

37 minutes ago, zorglub said:

@Ayatollah Jel' motor izašao iz garancije?

Jeste. pre četiri meseca. Jedino na šasiju imam garanciju 12 godina.

11 minutes ago, Peter Fan said:

Ekonomski momenat: tvoj auto je generalno doshao u fazu gdje mu se depreciation rate (brzina gubljenja vrijednosti) znacajno smanjuje i otprilike u godinama 5-8 je najekonimicnij. Nakon toga dolazi potrebna su sve veca i veca ulaganja da bi ga odrzavao u dobrom stanju.

Naravano, to je generalizacija i osim ako nemas bas neki maler, trebalo bi da vrijedi i za tebe.

Ma nemam nikakvih problema za sada, odlično me služi i komforan je dovoljno za svih nas petoro. Zato sam i neodlučan, jer mi deluje i kao overkill i ekonomski neracionalno da ga sada menjam skroz novim autom. Sa druge strane, problem sa kaišem je opštepoznat i više nego dobro dokumentovan (ni sam Peugeot ga ne spori) i nema neke dileme oko toga da moram da radim veliki servis već sledeće godine, jer sa prelaskom 60k kilometara sa originalnim kaišom ulazim u zonu rizika da mi motor prezupči ili da mi se dovod ulja zapuši gumenim opiljcima, a sa 70k je to već zona visokog rizika. Serviseri su mi gledali kaiš na poslednjem malom servisu u martu i kažu da nije još uvek za zamenu (trenutno sam ispod 48k kilometara), ali me iskreno nervira to razmišljanje i mogućnost da mi se motor pretvori u metalnu salatu u nekom trentuku.

41 minutes ago, Ayatollah said:

Ma nemam nikakvih problema za sada, odlično me služi i komforan je dovoljno za svih nas petoro. Zato sam i neodlučan, jer mi deluje i kao overkill i ekonomski neracionalno da ga sada menjam skroz novim autom. Sa druge strane, problem sa kaišem je opštepoznat i više nego dobro dokumentovan (ni sam Peugeot ga ne spori) i nema neke dileme oko toga da moram da radim veliki servis već sledeće godine, jer sa prelaskom 60k kilometara sa originalnim kaišom ulazim u zonu rizika da mi motor prezupči ili da mi se dovod ulja zapuši gumenim opiljcima, a sa 70k je to već zona visokog rizika. Serviseri su mi gledali kaiš na poslednjem malom servisu u martu i kažu da nije još uvek za zamenu (trenutno sam ispod 48k kilometara), ali me iskreno nervira to razmišljanje i mogućnost da mi se motor pretvori u metalnu salatu u nekom trentuku.

Koliko mozes da dobijes za njega prije generalke i koliko ja razlika do novog?

@Ayatollah Ako je izašao iz garancije, možda da ipak razmisliš o prodavanju. Ili možda da se raspitaš u servisu, ako je i do nas stigao onaj kit koji menja kaiš lancem?

Edited by zorglub

prvi put cujem da se neko dvoumi dal da radi veliki servis ili da prodaje auto nobles

Posto je taj veliki servis ?

Ako ne izuva, a sve ostalo OK, ne vidim zasto bi menjao auto.