Jump to content
IGNORED

Internet kupovina

Alphons

Recommended Posts

Posted

Da, usluge špedicije su ~3-5k i idu na pakete preko 50€. 

I da, ne treba mešati ups i usps. Ups je kurir i tu ide špedicija, Usps je obična pošta.

• Replies 1.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Frank Pembleton

105

• kud u maglu Simoviću

88

• Moća

78

• goofs

61

Posted
31 minutes ago, Frank Pembleton said:

Definiši "špediciju"...

.... Shiit has hit the fan!

ono sto platim pored pdv-a i carine

npr prosli put 4800 din, ne znam na sta (morala da im saljem neke papire silne)

27 minutes ago, yabadaba said:

Špedicija se plaća u zavisnosti od cenovnika špeditera I ne zavisi od vrednosti robe Možeš da tražiš i da tvoja špedicija preuzme dokumentaciju, ali se to uglavnom ne isplati jer se plaća taj otkup dokumentacije. Kada se radi špedicija koriste se stope carine iz redovnog postupka, dok je u skraćenom postupku (onom bez špeditera) ta stopa uvek 10%. Tako da kod nekih skupljih stvari može da ispadne i jeftinije sa špedicijom. Kada ide preko pošte nema špedicije i ide uvek po skraćenom postupku.

to bi bilo dobro, ali sta ako mi traze te papire i naplate uslige spedicije, izgleda nema pravila

12 minutes ago, goofs said:

Meni su u DHLu te usluge speditiranja bile skuplje od carine i skoro ko pola paketa. Bezobrazluk.

isto, fedex

sad je UPS u pitanju..znaci na 280 evra bih platila carinu 28 evra, na taj zbir pdv od ~ 60 evra (sto cini ukupno 89 evra_ plus tu spediciju oko 5000 din?

Posted

Stigao danas jedan paketić sa Alija, i to ogrlica za komšijsku mačku od 58 centi.

Onih nešto skupljih sitnica nema još, iako su naručene ranije.

Posted
57 minutes ago, InvisibleLight said:

to bi bilo dobro, ali sta ako mi traze te papire i naplate uslige spedicije, izgleda nema pravila

Znači ako ide preko kurirske službe, a ide, tražiće ti papire da bi mogli da urade špediciju i naplatiće ti tu uslugu. U zavisnosti od vrste robe zavisi i stopa carine, u tom postupku ne mora da bude 10%, može biti i manje, ali u principu ti je računica dobra. 

• Hvala 1
Posted

isto, fedex

sad je UPS u pitanju..znaci na 280 evra bih platila carinu 28 evra, na taj zbir pdv od ~ 60 evra (sto cini ukupno 89 evra_ plus tu spediciju oko 5000 din?

Da, to je računica
  • Hvala 1
Posted

Meni se desilo da sam prošlog leta naručila sa Alija jedan od onih satova koji koštaju do 5$, nikada nije stigao, a pisalo je ušao u zemlju odredišta. Verovatno se isto kao i meni, dopao nekome u pošti. Znam za slučaj da su naručene dve ženske torbe, jdna je stigla, a druga nikada, a sve ste dešava pre protesta u Hongkongu i početka pandemije, tako da nije do njih.

Posted

Ma, mnogo paketa je pogubljeno u nasoj posti, dal namerno, dal slucajno, ne znam. Bio je onaj strajk jesenas kad je sve stalo, sve isporuke bilo cega, a paketi samo stizali i stizali. Povrh toga meni se redovno desava da paket stigne, ali da mi ne ostave cedulju u sanducetu, nikakvo obavestenje da je stiglo, kad ih pitam stakojkrc, kao nemaju dovoljno postara na raspolaganju. Ni postexpress mi ne stize vise na kucu, nego cedulja da odem u postu (i to ne najblizu) da pokupim.

Posted

Meni se nikada nije desilo da mi ne stigne paket a narucujem skoro 8 godina.

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Posted (edited)

Mislim da ni kurir (fedex, ups... ) ne zna unapred da li ce da radi spediciju ili ne. Cak su mi nedavno odgovorili "... ako carina bude trazila". U skorije vreme tri posiljke fedexom iz usa& Japana. Samo za posiljku koja je bez shippinga kostala oko 60$ je placena i špedicija i to bezobraznih 4.800. Ove druge dve su bile nesto jeftinije (oko 40$) i za njih je placen samo pdv. 

Edited by DragiButrose
Posted

Pa da, limit je na procenjenih 50€, stim da iz pouzdanih država uglavnom veruju fakturi. A recimo kod DHL-a se do 50€ nije plaćao ni pdv, ne znam kako je sad. 

Posted

To sa DHLom bese za one kupovine vecih razmera tipa SDirect i sl. i to vrv zbog deala sa prodavcem. 

Za individualne pakete DHL ima istu politiku kao i ostali. 

Posted

kod dhl-a se do 50 evra ne plaća pdv 

Posted (edited)

Ne znam da li je ovde pominjanja opcija forwardera tipa https://app.planetexpress.com/ za US, a ima slično i za druge zemlje. Kad se registrujete onda se dobije US adresa i onda za par dolara proslede paket alternativnom metodom u Srbiju npr. Običnom poštom, naravno plaća se i ta poštarina. Za ovaj gore primer možda nije izbor zbog free shippinga i nesigurnosti pošte ali sam ja dosta toga naručivao sa npr US eBaya kada ne isporučuju u Srbiju. 

Edit. Sad imaju neku glupu redirekciju na američkog poštara, ja sam koristio direktno planet express

Edited by yabadaba
Posted

Narucila danas, pa sta bude

U startu mi je umanjeno 50evra za njihov pdv i imam besplatan shiping zbog visoke cene