Jump to content
IGNORED

Avionski udesi i nesreće

dare...

Recommended Posts

Posted

Scojevremeno sam imao 100+ poletanja, i isto toliko uspesnih sletanja, godisnje. Ove godine cu najverovatnije biti na 50tak.

Bilo je puno toga, 'tice na staklu, groma, "abort" sletanja ...

Letecu i dalje - volem :)

• +1 5
  • Wub 1
Posted

Samo da vam ispirčam gde smo sada, barem što se ovh naših jadnih država tiče.

Ja jutros muža uz kafu potsetila na taj let (sa Radišom :D) i kako mi se nije javio, a on kaže, ma nije to bilo ništa strašno kad sam preživao sletanje rezervnim koridorom na sarajevski aerodrom i par neuspešnih pokušaja sletanja u Damask (neki ogromni avion bio, ne seća se koji), kaže to je bio horor, neka niska magla, poniranje nekoliko puta, pa podizanje, pakao, na kraju ipak sleteo.

Ali, u vezi toga sa Sarajevom.

Redovna putanja sletanja u sarajevsku kotlinu je sa zapada, a rezervni prilaz je sa istoka, kroz, ajde nazovima ga kanjon Miljacke i preko onoga što se danas zove Srpsko Sarajevo.

Tada je duvao neki opasan vetar a oni malim avionom išli sa Kipra, i usmerilo ih na taj rezervni prilaz. Kaže to je bio užas, avion mali, nosalo ga kao orahovu ljusku, mislili su da su gotovi. Ali nije ni to poenta, poenta je da je izgradnja kroz taj rezervni koridor bila specifična, maksimalna dozvoljena spratnost je bila P+2,  ali to je bilo dok je bilo neke države. Ne znam da li treba da kažem da na tom istom koridoru sada gradi kako ko hoće, pa ima koliko se sećam i P+8 :wacko:

• +1 2
  • Tužno 1
Posted (edited)

Kapiram da je ovde bila situacija gde su rukovodstvo Air Serbia i predstavnici drzave vagali da li moze da se ide sa saopstenjem u kom se kompletna krivica svaljuje na pilote, odnosno na Marathon Airlines. Na kraju su odlucili da je to previse komplikovano i da ce uvuci nepoverenje domacih putnika u kompaniju, pa su prelomili da se prave ludi i idu sa pricom da se nista nije ni desilo.

Taj hladni, korporacijskli tretman putnika nakon izlaska iz aviona, podseca na onu scenu kad Paja i Jare skupljaju babe i dede nakon pada sa kamiona, otresaju im prasinu, kao nije vam nista, noga u dupe, ajde bre dovidjenja.

Edited by Defunctus
  • +1 2
  • Hvala 1
  • Tužno 1
Posted
On 19. 2. 2024. at 10:21, JozoMujica said:

Mislim da osoblje u tornju ne zna tačne podatke o težini aviona, samim tim ne može da ima procenu potrebne dužine piste.

Koliko kapiram, piloti su ti koji voze avion i odlučuju o svemu, kontrolni toranj je tu da pomogne informacijama i spreči sudar sa drugim letelicama.

Sećam se jedne epizode koja je bila posvećena najtragičnijem (po broju žrtava) sudaru na Tenerifima gde je avion izašao na pistu na koju je upravo sletao drugi, sudarili su se i desio se picvajz, kriva je bila posada aviona, nisu uopšte dobili od kontrole leta odobrenje da izađu na pistu a mislili su da jesu. Pri tome je valjda bila magla pa ovi iz kontrolnog tornja nisu ni mogli da ih vide.

bila je i jedna epizoda (ta tajvanu, čini mi se) kada je pilot izašao na pistu koja je bila u rekonstrukciji. i sudario se sa mašinama. bioje njegov zajeb uzrokovan lošim vremenom.

• +1 1
Posted

Šta očekivati od njih i Vučića?

Znaš da mogu i gore (hint: helikopter).

Posted
Just now, dragance said:

Šta očekivati od njih i Vučića?

Znaš da mogu i gore (hint: helikopter).

U pravu si i znam, ali je opet izletelo iz mene, taj mentalni talog koji reci odgovornost i cast ni u recniku ne ume da pronadje me izvede iz takta.

• +1 2
Posted

Both pilots said that they selected the same wrong intersection in the ePerf application. Contributing factors to the selection error were the following:

• The accidental misselection when working with a touch screen is common, especially if it is performed routinely and therefore quickly. When working on a touchscreen with finger-touch interaction, selection errors occur, among other things, due to a lack of system feedback about the location of the finger and the ‘fat finger’ problem. The misselected item is often close to the intended item.

• The application did not provide visual feedback about the selected intersection and runway (runway synoptic).

• The pull down menu contained intersections that are normally not used by the operator.

The cross check did not reveal the selection error, because the pilots likely only focussed on the calculation outputs of the calculation, which probably did not differ as both pilots had reportedly selected the same wrong intersection. The sign indicating intersection L5 and the available runway length could not reveal the selection error either, because the crew had this intersection in mind. Also the calculated N1 was within range of expectation. The trust of the crew in the calculated values by the performance calculation application may also have been a contributing factor to the occurrence.

On top of that, it is the dominant response, common and trained, that pilots do not add thrust during the takeoff. The Board did not find any evidence that factors such as rush, operational pressure, last minute changes and distraction, played a role.

Zakljucak iz izvestaja jednog prethodnog incidenta sa Embraerom. Bice da aplikacija koja se koristi za proračun ima svojih mana koje su i ovde vrlo lako mogle imati uticaja. Ako ovo nisu korigovali može lako da se desi da je ona pilote dovela u zabludu.

I boldovan deo je zanimljiv. Moguce da i u ovom slučaju uopšte nisu dali pun gas pri poletanju.

• +1 4
Posted

cuju se bar 4 udara sto ima smisla