Jump to content
IGNORED

Domaća vina (Srbija i ex-Yu)

yolo

Recommended Posts

naleteh danas ispred savanove na lika koji radi prodaju za aleksic vinariju, koju smo dosta hvalili ovde, narocito njihov "zuti cvet" na bazi makedonske tamjanike kao best buy. elem, bad news, nije vise best buy zato sto u retailu sada kosta 690 dinara a ako se kupuje direkt iz vinarije 500. kada se pre dve godine pojavilo, bilo je 330 pa naredne 370 odnosno 400. ne znam zasto ali prica sa prajsingom vina u srbiji uvek ima tuzan kraj, isto tako je bilo sa mataljem posle prvih sezona, s tim da se usudjujem da kazem da ipak postoji dosta ozbiljna razlika u korist njegovih vina.

Sad će, garant, da izbace neku lošiju kupažu, pandan onoj crnoj Nostalgiji i to će da im bude osnovna linija, a Žuti cvet se kao diže u premijum...

A Matalj jes podigao cene ali i kvalitet, očigledno nije štedeo na kvalitetnom bariku, i čini mi se da je  sovinjonu iz 2014. malo spustio cenu.

Biće interesantno videti kako će se kretati cene vina iz 2014. 

Žuti cvet nikad nije bio u liniji sa Nostalgijom, to je Sevdah (kupaža sovinjona i smederevke). uz roze Aleksić (ne Barabara, nego samo tako: Roze Aleksić) ta dva vina su im oduvek cenovno i kvalitativno osnovna linija

vezano za cene uopšte, vina iz 2014 praktično ima jako malo, a i to što ima je onako, uglavnom bezveze. cene će da rastu, ali ne konkretno za vina iz 2014 (jer je suludo prodavati slabija vina skuplje, a i mnoge etikete uopšte nisu proizvedene) već za ono što je na lagerima iz ranijih berbi.

imaj u vidu da većina bordo - kupaža iz 2012 i 2013 tek sad izlazi na tržište.

nije ovo tako ni loše za neke vinare, taman će da rasterete sudove i oni koji inače ne prodaju sjajno

Acumincum ne pravi roze, osztali nisu registrovani, što znači da nema zvanične prodaje u ugostiteljskim objektima, tako da je izvesno Šapat

Hvala puno! 

a kakva ce biti ovogodisnja berba? u italiji ocekuju izvrsnu godinu, ako sam dobro razumeo...

kako gde u Srbiji. sorte koje su obrane ranije su odlične, grožđe je generalno bilo dobro, zdravo, sa puno šećera. pretila je opasnost jednog momenta da se ponovi 2012. sa vodnim stresom i spaljenim grožđem ali je kiša pala u poslednjem trenutku i nalila zrno skoro svuda. problem je ono što još nije obrano, uglavnom crne sorte poznih epoha (kaberne) jer ova kiša poslednje nedelje pravi haos. grožđe bubri, naliva se zrno vodom, puca, padaju šećeri, a nema fenolnog zrenja zbog hladnoće.

ovih dana će da razlepša, pa će se izvući valjda.

kako god da bude, biće neuporedivo bolje od predhotne, ali genearalno prosečna godina, ponegde i za neke sorte bolja od toga

Odličan Molovinov Inat-rajnski iz 2013. Pun, zaokružen, mastan, kompleksan, liči na neka iločka vina gde se tačno vidi da je drugačija zemlja u odnosu na karlovački deo Fruške gore. Dosta se razlikuje od Kišove Misterije koja ima znatno oštriju kiselinu i nekako je čvršći.     

ta njihova bela vina su čarobna - sećaš se one graševine o kojoj sam pričao. inače, isto to u smislu teroara ima i Erdevik, ali jbg, nema ništa drugo

problem sa Molovinom je što oni to ne umeju da plasiraju i prodaju, pošto su zauzeti štancovanjem rinfuze u petolitarkama, k'o i pola Fruške Gore

To je bila neka promocija u Paprici i baš sam pitao komercijalistu da li ima buteljirane graševine iz 2013, on kaže da italijanski ide samo u rinfuzu i da se to gura u Novom Sadu, a u Beograd idu buteljke. Tako da toga, nažalost, neće biti na tržištu.

Probao sam i Inat crveni, to im je nova etiketa, bordoška kupaža, ultra mi je nahvalio ali nisam pao na dupe na prvu. Nije robusno, elegantno, ali malo mi je sipao i boca je bila tek otvorena...svakako bi trebalo obratiti pažnju na ovo, ali mislim da su opasno zacepili. Spominjao je nekih 2000 + dinara. 

To je bila neka promocija u Paprici i baš sam pitao komercijalistu da li ima buteljirane graševine iz 2013, on kaže da italijanski ide samo u rinfuzu i da se to gura u Novom Sadu, a u Beograd idu buteljke. Tako da toga, nažalost, neće biti na tržištu.

Probao sam i Inat crveni, to im je nova etiketa, bordoška kupaža, ultra mi je nahvalio ali nisam pao na dupe na prvu. Nije robusno, elegantno, ali malo mi je sipao i boca je bila tek otvorena...svakako bi trebalo obratiti pažnju na ovo, ali mislim da su opasno zacepili. Spominjao je nekih 2000 + dinara. 

to je tačno to što sam ti rekao, vezano za rinfuzu, s tim da se kladim da taj komercijalista ne zna šta si ga pitao.

vezano za Inat crveni, ne nadaj se previše ni ubuduće. probao sam to više pute, deo u toj kupaži je bio brutalni merlo iz 2011. koje su na kraju silovali u drvetu i kupažirali robusnim kaberneom.

vino je naprosto overdone, odnosno prepucano, sa grubim taninima, divljačkim drvetom, kockasto. imao ko to voli, ali to ti je estetika jednog steroidima nagruvanog bildera. nekome je i to lepo. nije jedino takvo u srbiji, ovde je većina vinarija imala na svojim počecima jedno takvo "kako mali perica zamišlja veliki Bordo" vino. svi su prošli kroz tu fazu (s tim da neki nikad nisu naučili)

ubili su onaj fenomenalni merlo 2011  :cry:

pio sam petru, pinot noir sa palica. sta ga znam, dopao mi se uz hranu ali cim sam nastavio da ga pijem solo ucinilo mi se da ima malo jacu kiselinu. videcu nasta lici danas...

ubili su onaj fenomenalni merlo 2011  :cry:

pio sam petru, pinot noir sa palica. sta ga znam, dopao mi se uz hranu ali cim sam nastavio da ga pijem solo ucinilo mi se da ima malo jacu kiselinu. videcu nasta lici danas...

ubiše ga k'o iz praćke.

petra mi je na listi za overu

on to radi nešto sa minimumom sumpora, ore vinograd konjima, obrađuje ručno, u fazonu raw/authentic wines (ipak ne do kraja, mada je pokušavao i neka vina potpuno bez  SO2)

većinom njegovih belih vina nisam bio srećan, a opet imao je neki rizling, zvao se "3 dana, 3 godine" koji je bio veoma dobar, zdrav, razvijen, petrolejski i komleksan, sa dosta fenola, kao oranž vina (mislim da ga je tako i radio, sa dugom maceracijom)

i dopala mi se njegova kadarka